POČETAK · CHAT NG · Articles · FORUM NG · WEB STRANICE · KATEGORIJE NOVOSTI March 28 2024 10:44:51
Meni
POČETAK
KUR'AN NA BOSANSKOM
CHAT NG
Articles
Downloads
FAQ
FORUM NG
WEB STRANICE
KATEGORIJE NOVOSTI
KONTAKTIRAJTE @
POŠALJI SVOJ FOTO
TRAŽI


UBIJENI 10.05.1992.
SPISAK UBIJENIH NA DAN 13.06.1992.
GRAPĆANI U LOGORIMA I
GRAPĆANI U LOGORIMA II
Posljednji video
U ZEMLJI KRVI I MEDA
[03-03-2012 18:20]
1001 NOĆ - EPIZODA 2
[30-11-2010 09:11]
1001 NOĆ - EPIZODA 1
[20-11-2010 12:22]
Pečat - epizoda 1
[23-05-2010 11:53]
LZN III - 12
[25-03-2010 12:17]
LUD ZBUNJEN NORMALA...
[13-02-2010 19:59]
Polaganje kamen tem...
[21-06-2009 12:36]
Da se ne zaboravi G...
[09-06-2009 17:04]
REZOLUCIJA 819
[08-01-2009 16:08]
IZBOR IZ NOVOGODIŠN...
[03-01-2009 17:45]
REGISTROVANI
U¿ytkowników: 2149

Danas: 0
Juce: 0
Ovaj mjesec: 0

Najnowszy: Olyrien
Linkovi
Hraniteljstvo
  Djeca bez roditelja ...

Art & Unique - Umjet...
  Prezentacija djela H...

Bosanska dubica
  Dubicko druzenje na ...

bosnjaci
  informactivan, nauca...

MDfolkexpress
  narodna i zabavna mu...

GéoCompteur
Posljednji video
Vidi niz
N O V A - G R A P S K A 15 godina | nema hacka | O SVEMU POMALO
Stranica 7 od 16 << < 4 5 6 7 8 9 10 > >>
Autor RE: ZANIMLJIVE KRATKE PRICE
Hasko
Član

Komentari: 466
Lokacija:
Registrovan: 19.05.08
Upisano u 22-05-2010 18:35
Es-selamualejkum!


Iblisove omče


Moja je Bahra dobra zena, mnogo dobra zena. Pazila me je kao malo koja zena svog muza.....Zna, da oprosti, hafize, ja nisam bio najbolji. To me je uvijek mučilo. Htio sam se popraviti, promijeniti, biti joj bolji muz, ali nekako nisam mogao...Dolazio sam joj pijan, uprljan, svakakav...I u sitne sate, kad se ono čuju samo daleki glasovi u noći...?

Uzdisao je i jednom rukom trljao drugu, zbunjen hafizovim mirnim pogledom koji mu je otvarao sve otvore duse, pred kojim nista nije mogao sakriti..

I te večeri sam dosao kasno, pijan, jedva sam stajao na nogama....A ona me čekala, nikada nije lijegala dok ja ne dođem, i nikad nije dizala glas.'sta to bolan radis od sebe?', govorila je tiho, da joj glas ne ode dalje od kuće, i uvodila me unutra, skidala mi kaput, raspremala me i vodila do postelje,'ne priliče tebi da tako radis, Bog te nije za to stvorio!' Tako mi je govorila. Znas, ona je iz dobre porodice, vakat joj ne prolazi. Ni rani sabah. Zna?, ni rani sabah joj ne prolazi....?

Hafiz nije skidao pogled sa njega, nije se ni micao, samo bi ponekad,rijetko, trepnuo očima. Taj pogled imao je neku naročitu snagu i čudnu moć, pa su riječi izlazile iz srca same od sebe.

Hamid se desnom rukom drzao za kaziprst lijeve ruke, bojao se da ostane tako, ne drzeći se ni za sta.

I te večeri sam dosao pokasno, pijan, brate hafize, da oprosti tvoj hifz i tvoja učenost, pijan sto 'no kazu k'o trijeska, i kad me Bahra opet tiho uvela unutra, ja sam u sebi osjetio stid......svega me obuzeo stid od tog dobrog Bozijeg roba, od tog meleka u ljudskom suretu.'sta to, bolan, radis od sebe? Nije to tebi prilično!', govorila je ona i raspremala me brzo, bojeći se da se ne svalim na krevet onako u odjeći. A ja sam već tonuo u dubinu, u neku provaliju mračnu...?

Ispričaj mi sve kako je bilo, svaki detalj. Nemoj mi izostaviti nista. zelim da znam svaku pojedinost.?

Sve ću ti ispričati , hafize,sve....samo mi je tesko kazivati, sve to u meni opet osivi, pa se, znas, nekako uzrujam. Jezivo je to, hafize,bilo,mnogo jezivo. Strasno. I,pravo da ti kazem ne bih mogao nista propustiti, jer sve je tako snas no,bode oči, nameće se pa se i ne moze propustiti....?

Hafiz je gledao mirno i lagahno klimao glavom.

Te noći sanjam. Prema meni ide nesto, sad golemo, sad malo;sad rutavo, sad glatko; sad debelo, sad tanko; ne znam ni kako da ti to kazem, sve mijenja oblike. Ide i priblizava mi se, a oči mu kao u mačka, crvene i kao uzarene vatrkom. U meni strah, bogme, narastao golem, a noge sve manje, drhtim brate, k'o jasika.

Stani!, drekne iz mene strah, i ono stade.
'Ko si ti?', upitam a srce mi udara k'o kanta.
'Ja sam Iblis!', reče on, i stade. Biva, đavo, nalet ga bilo!
Ja tek tada primjetim da u lijevoj ruci drzi čitav naramak nekakvih omči, različitih, debeljih, tankih, malih, velikih....
'sta ti je to u ruci!', upitam ga i on pogleda u naramak.
'Konopci,?veli,'ovako ih svake večeri nosam, vezujem muslimane da ne ustaju na rani sabah, jer to mene plaho boli, topi me kao maslo....Probada mi moje srce!'

Onda ja medju tim konopcima ugledam jedan debeo k'o bandera.

'Ovaj je za onog sejha u Jajcu,'rekne mi on kad ugleda moj pogled na tom konpcu.'Za sejha Mustafu. Svake noći ga podebljavam, ali sejha jos nisam uspio svezati.Jos nisam, ali ću uspjeti, iako već gubim strpljenje...'

U tom ugledam drugi konopac, tanak, tanak, tanak...K'o dlaka. Hah, ba? tako ? k'o dlaka.
'A taj tanki?!', upitam ga i pokazem rukom.
'Ovaj?!' On je za tebe!', rekne mi i iskesi se k'o jarac, te poskoči prema meni i sčepa me snazno, bol me cijelog prozela. Ja se vrcnuh, vrisnuh i skočih iz kreveta, i koliko me noge nose, isčepih iz kuće i onako u dugim bijelim gaćama projurim kroz avliju i skočim u Vrbas na noge....!

Moja je Bahra, znas, Bog joj svako dobro dao voljela izaći poslije svakog sabaha u avliju, mesti je i uredjivati, slusati ptice kako pjevaju....Tako je i tog jutra bila izisla u avliju, pa kad sam onako, da izvines u bijelim gaćama, fijukn'o pored nje i bućnuo u Vrbas, ona pomislila da sam sis'o s uma ili, more bit', ograjis'o, pa se prepala...izisla pred ljude koji su vraćali sa sabah namaza.....

Kad me Redzo Hamedov zovnuo po imenu, ja sam se već bio umirio, ledena voda Vrbasa već je bila odnijela mnogu jezu i ja sam staj'o i uzimao abdest,.....
..... i neprestano izgovarao SEHADET...

Hej, kako dugo nisam uzimao abdest!

Od tada nisam propustio ni jednog vakta

Da mi Allah ono oprosti, a ovo u sevap upise.
I da mi se onaj đavo vise ni su snu ne pojavi..


Es-selamualejkum!
Autor RE: ZANIMLJIVE KRATKE PRICE
Hasko
Član

Komentari: 466
Lokacija:
Registrovan: 19.05.08
Upisano u 27-05-2010 00:46
Es-selamualejkum!

I ovo je zbog starosti

Jednog dana neki starac dodje doktoru i rece:
-O, ti koji znas, mozak mi je umoran, pamet mi nije na mjestu!
Doktor mu rece:
-Ta slabost pamcenja je zbog starosti. Kada drvo ostari , u korijen mu crvi ulaze.
Starac opet rece:
-I oci mi se zamracuju!
Doktor se nasmija i rece:
-Stari starac, to je od starosti!
Stari covjek je svoje brige nabrojao jednu po jednu:
-Ledja me strasno bole!
Doktor je ponavljao istu stvar:
-O, slabi starce, to je od starosti!
-Sta god pojedem, ne mogu svariti, zbog cega je tako?
-Slabost zeluca je od starosti!
-Mucim se kada disem.
-Da, otezano disanje je zbog starosti.Kada ostari kod covjeka se jave dvije stotine bolesti!
Starac se veoma naljuti na ove doktorove rijeci pa rece:
-Glupane jedan, zar samo to znas da kazes, zar si od cijelog doktorluka samo to naucio? Zar ne znas da je Allah svakoj brizi dao lijeka?
Doktor svojim dubokim ocima pogleda uvehle oci starca i rece:
-O, starce! I ta ljutnja i ta zestina su od starosti! Tacno je, Allah je svakoj bolesti dao lijeka osim za starost i smrt!...

Zaista je tako!...
O, putnice, dodji k sebi!... Ne odlazi za sutra jer su mnoga sutra prosla, a ti nisi nista uradio.

Es-selamualejkum!
Autor RE: ZANIMLJIVE KRATKE PRICE
Hasko
Član

Komentari: 466
Lokacija:
Registrovan: 19.05.08
Upisano u 28-05-2010 18:22
Es-selamualejkum!

Kakav je ovo namaz?

Jedne večeri u nekom mesdzidu zanocio je jedan covjek. On je usao u ovaj mesdzid kako bi cijelu noc proveo u namazu. Kada svi odose svojim kucama, covjek poce klanjati... Kako je noc prolazila, u jednom trenutku zacu se nesto. Bas kao da je neko usao u mesdzid. Ovaj sto je klanjao pomisli da je dosla neka cijenjena osoba, u dusi mu pocese puhati vjetrovi licemjerja. Rece samom sebi:
- Na ovako uzviseno mjesto covjek dolazi samo radi ibadeta Allahu. Ovaj dobri covjek ce obratiti paznju na mene, vidjet ce moj namaz, cut ce moj ibadet, shvatit ce moju vrijednost?
Sve do sabaha nadje se u ibadetu. Cak ni za tren ne zatvori oci, vec je jecao i plakao? Cas je teobu cinio, cas istigfar, cas je zikrom zauzet bio. Jednom rijecju, dobro se pokazao...
U sehur vaktu, kada se okolina razdani i unutrasnjost mesdzida se rasvijetli. Covjek se okrenu i vidje kako u cosku lezi jedan pas i spava. Dakle, onaj zvuk u noci dosao je od ove zivotinje.
Ovom brigom izgorje covjekova dusa, krv mu se sasusi , sa trepavica mu kisa suza nagrnu? Udari se po grudima i rece:
- O, neodgojeni covjeke! Allah te je ove veceri odgojio ovim psom. Cijelu vecer si cinio ibadet da bi pas vidio. Sta bi bilo da si jedno vece ostao budan radi Allaha... Tesko tebi!

Licemjerstvo je zastrasujuca katasrofa. Od njega treba bjezati kao od divlje zvjeri, jer ta bolest je ono sto unistava sva dobra djela.

"A ti budi strpljiv! Allahovo obećanje je, zaista, istina i neka te nikako ne obmanu oni koji čvrsto ne vjeruju." (Ar-Rum,60)

Es-selamualejkum!
Autor RE: ZANIMLJIVE KRATKE PRICE
Hasko
Član

Komentari: 466
Lokacija:
Registrovan: 19.05.08
Upisano u 30-05-2010 05:01

Es-selamualejkum!

Bradati seljaci i putujući učenjak


Ono bio jedan pa hod'o svukud po svijetu. Tako dođe u nekakvo selo, pa zateče grupu starijih ljudi kako sjede, eglenišu šta car ruča a šta večera, i glade brade. Kad ugledaše stranca, oni se obveseliše pa ga zamoliše da im ispriča što god, šta je čuo i vidio u bijelom svijetu.
On pristade, prisjede, pa reče:
- Jest vala, obiš'o sam i Mašrik i Magrib, pa sam nešto i 'vako konto: Bože, kad si Ti nas stvar'o što nam nijesi ove 'listove' na nogama turio sprijeda na 'cjevanice', pa kad padnemo da se ne ubijemo i da nas ne boli!
Kad to čuše, one dede se zadiviše, 'vako pametne glave njihove oči još ne vidješe, čuj 'listove' na 'cjevanice', aman ja Rabbi! Pa gladeći brade, opet povikaše: - De nam, dina ti, još što god kaži!?
- A i ovo sam konto: Bože kad si Ti nas stvar'o, kud nam nijesi stomak turio na leđa, pa kad nosimo sepet, jal' drva, da nas ne žulja!
Aman, aman, ovaka pamet još u ovo selo nije došla, čuj trbuh na leđa, čuj, vela havle...
- De nam, svega ti, još što god reci - mole ga dede, gladeći sijede brade.
- Jest, vala, i ovo sam konto: Bože što Ti nama kad si nas stvaro, nijesi bradu turio na guzicu, pa kad sjedimo da nas ne žulja...
- Sikter, džahile - povikaše dede - Ništa ti ne znaš, čuj brade na guzicu, čuj džahila...
Jedva se smiriše dede, gladeći duge i sijede brade, dok je onaj čovjek zamico iz mjesta.

Es-selamualejkum!
Autor RE: ZANIMLJIVE KRATKE PRICE
Hasko
Član

Komentari: 466
Lokacija:
Registrovan: 19.05.08
Upisano u 04-06-2010 01:19

Es-selamualejkum!

Ovaj stepen nam je dat zato sto ni od koga nismo uzeli nista

Jednog dana u Bagdadu, gradu nauke i znanja, izbi po?ar. Vatrena stihija odnese mnogo ?ivota. U medjuvremenu, dvoje hri?ćanske djece pope?e se na krov jednog dućana i poče?e vikati:
-Upomoć!... Neka nas neko spasi!
A ko je smio da se baci u plamenu bujicu?... Vatra je prekrila djecu. Njohov vlasnik viknu :
-Ko spasi ovu djecu dat ću mu deset hiljada zlatnika!
Zlato je lijepo, ali je du?a od svega sladja. Niko nije smogao hrabrosti da s ebaci u vatru. Odjednom se pojavi Ebu Husejn Nuri. Kada ugleda stra?an prizor, spomenu Bismillu, baci se u plamen i spasi djecu.
Vlasnik djece ponudi Ebu Husejnu Nuriju zlato:
-O, dobri čovječe, ovo zlato je tvoje!
Allahov iskreni rob mu dade slijedeći odgovor:
-Uzmi ovo i zahvali svome Gospodaru. Ova dered?a mi je data zbog toga ?to ni od koga nisam uzeo ni?ta!

Njihov svijet je ne?to sasvim dugo? Oni su u potpunosti ispunjeni Allahovom ljubavlju. Danas je, pak, u du?e postavljeno dunjalučko prijestolje, a glava svih gre?aka je ljubav prema njemu?
Logged


"A ti budi strpljiv! Allahovo obećanje je, zaista, istina i neka te nikako ne obmanu oni koji čvrsto ne vjeruju." (Ar-Rum, 60)

Es-selamualejkum!
Autor RE: ZANIMLJIVE KRATKE PRICE
Hasko
Član

Komentari: 466
Lokacija:
Registrovan: 19.05.08
Upisano u 07-06-2010 03:51
Es-selamualejkum!

Kada majka preseli!

Selma je bila odlicna ucenica cetvrtog razreda. Ne samo to, ona je bila najbolja ucenica u svom razredu. Nikada je ucitelj nije mogao zateci ne spremnu osim kada bi kunjala na casu pa ne bi dobro cula pitanje. Tako je bilo i ovog dana.“Selma, zar opet?“, trgnuo je glas ucitelja. “Koji je danas razlog tvog odsustva s casa?“ upitao je. Gotovo mehanicki Selma se digla na noge.“Izvinite ucitelju, ali babo danas ima vazan sastanak, a ja jos ne znam popeglati odijelo tako da sam ga peglala do ponoci i na kraju je dosla komsinica i popravila...“ Prekidose je osmijesi djece u razredu.

Ucitelj je samo zlovoljno progundzao: “Trebala si odmah zvati komsinicu“!Dok je sjedala suze su se nizale niz mlado, nenaspavano lice. Na izrugivanje djece se vec bila navikla ali bi je uvijek iznova uvrijedilo uciteljevo nerazumjevanje. Presutjela je da je poslije ponoci jos dva sata bila budna, jer je vjezbala matematiku. Pogledala je kroz prozor i misli joj odlutase u proslost. Za sedmicu dana njen brat puni svoju prvu godinu. Godina dana, duga, preduga je prosla od kada se Selmin zivot promijenio.

Tog dana Selma je ispratila svoju mamu u bolnicu svu sretnu i radosnu. Dok joj je pomagala spakirati stvari, njena mama je radosno mazila, i cas ucila dove, cas pjevusila ilahije. Na vratima su se izljubile,a Selma nije ni slutila da posljednji put grli i ljubi svoju majku. Zakljucala se i radila domaci zadatak iscekujuci oca koji je mamu odvezao u bolnicu. Nije proslo mnogo i babo se vratio. Rekao je da je mama dobro i da samo trebaju cekati da im jave kada se bude rodio novi clan njihove porodice. Sati su prolazili sporo i tek nakon sto su klanjali aksam namaz telefon je zazvonio. Babo se s velikim nestrpljenjem javio, a Selma je buljila u njega. “Da, ja sam“,cula je svog oca,“Ozbiljno, Selma dobila si brata! Allahu ekber“, uzbudjen, podvikivao je Selmin otac.

Odjednom babina sva sreca i uzbudjenje su stali, a lice mu je promjenilo izgled dok je slusao sta mu glas s druge strane govori. “Da, odmah dolazim“, rekao je kratko i spustio slusalicu. Zurio je u prazno casak dva, a onda se pribrao i pogledao u Selmu. „Selma, duso, dobila si jakog i zdravog brata, samo mama se ne osjeca bas dobro pa ja sad odoh da vidim sta joj treba“. Uzeo je kljuceve, poljubio svoju kcer i izasao. Selma je bila dosta samostalno dijete tako da je znala sta da radi, ali ipak nocu nije ostajala sama pa se sada pomalo plasila. Nastojala je sama sebe da ohrabri time sto je zamisljala dolazak mame i brata kuci. Radovala se je, jer je vec odavno zeljela brata ili sestru.

Klanjala je jaciju, a babe jos nije bilo. Doci ce on, tjesila je sebe i legla da spava. Ujutro je probudio sabahski ezan ali ne i njena majka. Malo se vrtjela pa se ponovo zavukla u toplu postelju misleci: “Nema mame, nece znati da nisam klanjala“. A onda opet kao da neko rece: “Selma, mama ne vidi ali vidi tvoj Gospodar kome se klanjas“! Kao necim udarena skoci iz kreveta, uze abdest i kanja sabah-namaz. Mama joj je pricala i sad se uvjerila da su uz nju meleci koji je navracaju na dobro.

Bila je ponosna na sebe sto je poslusala njih, a ne sejtana prokletog. Jedva je cekala da to isprica majci. Krenula je u sobu da probudi babu i vidjela da on ustvari nije ni dolazio kuci. Tjelom joj prodje neki grc pri pomisli da je sama spavala, ali opet joj na um padose majkine rijeci da insan nije sam, da ga uvijek cuvaju meleki.

Kada je bilo vrijeme skoli Selma se spremila i krenula. Tri puta se vracala da provjeri da li su vrata dobro zakljucana. U skoli se svima hvalila kako je dobila brata, i jedva je cekala zadnji cas da pohita kuci. Dosavsi pred ulaz svoje zgrade Selma opazi mnoga auta. Prepoznala je dajdjino auto, pa tetkovo, amidjino...“Eno i dedo mi je stigao“, naglas progovori i potrca u haustor.

Vrata su bila otkljucana i Selma udje. Sve je bilo tiho, i ne onako kako je ocekivala Selma. Amidjinca i tetka su nesto radile u kuhinji, ostali su sjedili u dnevnom boravku kada im Selma nazva selam. Pogledom je trazila majku i zastade na babinom bolnom licu. Tog trenutka shvati da nesto nije u redu. Mozda se brat razbolio, mislila je. Otac usta, zagrli je i povede u njenu sobu.

„Moramo ozbiljno razgovarati“,tiho progovori. Selma mu uputi upitan pogled i na licu svog oca ugleda suze. Lice mu je bilo veoma zabrinuto, nekako strasno, valjda nije spavao, mislila je Selma “Babo place“,cudila se, “cak i ne krije suze.“

„Selma, ljubavi, moras biti jaka,“ poceo je. “Mama je sinoc imala tezak i komplikovan porod koji njeno tijelo nije moglo da podnese. Otisla je na onaj svijet. Bolno je jecao i kao da se vise nije obracao Selmi, toj devetogodisnjoj djevojcici nastavio.“ Selma moramo ostati jaki, ona je dobro insaallah, zadnje rijeci su joj bile sehadet. Selma. Cekace nas u Dzennetu ako Bog da.“

Sada je i Selma jecala. Grlili su se i gusili u suzama. Nijemo su obecali jedno drugom da ce izdrzati uz Allahovu pomoc. Dani su prolazili, a Selmi je bivalo sve teze. Mislila je s vremenom ce se navici ali kako je vrijeme odmicalo tuga se samo produbljivala. Brata Bilala je nana uzela da odgaja.T razila je i Selmu ali otac je nije dao. “Ako mi i nju uzmes, onda si mi uzela i zivot, ona mi je sva utjeha“ - govorio je. U pocetku su rijetko posjecivali brata. Kao da su ga krivili za smrt voljene osobe, ali Selma se borila protiv toga i ma koliko joj je bilo tesko cesto je molila babu da posjete nanu i Bilala. To ime mu je majka htjela dati dok je jos bio dio nje. Babo i Selma se tada nisu slagali ali kada je majka preselila Bilal kao da se rodio s tim imenom.

Djevojcica se trudila da bar u kucnim poslovima zamijeni majku. Brzo je ucila pa je nesto i kuhala, prala, cistila. Zeljela je da olaksa ocu, a on s druge strane ponekad bi je kritikovao zasto se toliko zamara. Kada bi tada ugledao Selmino tuzno lice odmah bi je uposlio necim jer je shvatio da joj to olaksava patnju i tugu za majkom. I tako dani su prolazili, evo sace godina.

Zavrsio se skolski dan i Selma pohita u dvoriste. Petkom bi otac izlazio ranije kuci zbog dzume-namaza pa bi svratio po Selmu u skolu. Vidjela je da je vec ceka ispred, sjela u auto i poselamila oca. Dosavsi kuci rekao joj je da teba s njom ozbiljno da razgovara. Selma se preznoji, srce joj jako zalupa a glas utihnu.

Prisjetila se dana kad joj je babo saopstio da je majka preselila. “Sta li je sad?“, pitala je samu sebe. Otac se, vidjevsi njenu uznemirenost nasmija i rece: “Hej ludice, nije nista opasno!“ Selma odahnu ali jos uvijek je iscekivala izhod svega. “Pa ovako“- poce otac. “Vidis da nam je veoma tesko bez mame. Ja se brinem za tebe dok me nema, a ti se iscrpi radeci po kuci da bi je zamijenila.“

„Babo, je li mu'minka?“ - pitanjem ga prekinu Selma. Sada je otac ostao zatecen. Znao je da mu je kci mala pametnica ali ga je uvijek iznova iznenadjivala. „Da, kceri, vjernica je“. „Onda se babo
ozeni, ali imam dva uvjeta“. „Reci, golubice moja“s olaksanjem ce otac. „Prvi je babo, da Bilal dodje kuci“, kao iz topa rece. Otac je preduhitri:“To se podrazumijeva, a drugi?“ „Babo zamoli je da ne nosi mamine haljine i hidzabe, to bi bilo previse bolno.“

Es-selamualejkum!
Autor RE: ZANIMLJIVE KRATKE PRICE
Hasko
Član

Komentari: 466
Lokacija:
Registrovan: 19.05.08
Upisano u 10-06-2010 01:50
Es-selamualejkum!


Imamo samo ono sto damo


Jedan halifa bijaše poznat kao vladar koji je često bio zamišljen. Rijetko bi se smijao i uglavnom je šutio. Jednog dana ga sluga mu stidljivo reče:
''Vladaru, pored sve raskoši i dukata koje imaš ti si stalno zamišljen. Drugi bi na tvom mjestu uživali i veselili se''.
''A znaš li ti koliko dukata ja imam?'', upita ga halifa.
''Koliko god poželiš'', brzo mu odgovori sluga.
Halifa duboko uzdahnu, zamisli se pa reče:
''Godinama si mi vjerni sluga i pomoćnik pa ti mogu odati svoju tajnu. Ja imam svega 50 dukata''.
''Kako to?'', začuđeno upita sluga.
''Ljudi se zavaravaju pa misle da su dukati i ostala ovosvjetska dobra njihova. Ali ne. Znaj, vjerni moj prijatelju, da čovjek ima samo ono što drugome dadne. Jedino to će naći na Sudnjem danu na vagi svojih djela kao nešto što vrijedi i što istinski posjeduje. Ja sam samo dvojici siromaha dao po 25 dukata i to je sve što imam. Svi drugi dukati koji su kod mene su prolazni. Na Sudnjem danu ću naći jedino onih 50 dukata i jedino njih istinski i imam'', objasni mu halifa.

POUKA: Imamo samo ono što damo drugima. Zato, budimo darežljivi i udjeljujmo drugima. Ako nemamo dukata, darujmo druge barem osmjehom i lijepom riječju. I to je sadaka.

Es-selamualejkum!
Autor RE: ZANIMLJIVE KRATKE PRICE
Hasko
Član

Komentari: 466
Lokacija:
Registrovan: 19.05.08
Upisano u 13-06-2010 03:47

Es-selamualejkum!

KRATKA LJUBAVNA PRICA smiley)

Muškarac i žena koji se nikada ranije nisu sreli, koji su oboje u braku, nađoše se nekom greškom u istom spavaćem kupeu trans-kontinentalnog voza. Oboma je bilo nelagodno u početku, ali su ubrzo zaspali umorni, on na gornjem krevetu, a ona na donjem.

Negdje oko 1 ujutro on se nagne, pažljivo probudi ženu i šapnu:

-Gospođo, oprostite što vas budim, da li biste mi dodali rezervnu deku iz ormara? Strašno mi je zima.

- Imam bolju ideju, - odgovori ona - samo za noćas, da se pravimo kao da smo vjenčani.

-Ohoho, to je fantastična ideja!

-Odlično. - odgovori ona. - UZMI JE SAM!!! NISAM TI JA SLUŽAVKA!!!!!



IMA JEDAN BOSNJAK!

Ima jedan Bošnjak povazdan klanja.

Ima jedan klanja samo sabah i akšam. Ide on i na džumu.

Ima jedan klanja samo teraviju.

Ima jedan klanja samo od Bajrama do Bajrama.

Ima jedan ide u džamiju i klanja samo pred izbore.

Ima jedan nikada nije u džamiju ušao, ni pred izbore ni poslije izbora.

Ima jedan ne klanja i ne ide u džamiju, a, kaže volio bi i da klanja i da ide u džamiju.

Ima jedan pa kaže da će u 70-oj godini doć tobe-kad sve išćejfi. Ne zna, hud, da sutra može umrijeti.

Ima jedan imenjak-samo po imenu musliman.

Ima jedan Bošnjo pa stalno priča sve najgore o hodžama i hadžijama.
Kod hodža i hadžija vidi trun nevaljaštinje, a kod sebe i kod drugih ne vidi brdo poganluka.

Ima jedan pa mu smeta selam, jer je to arapska riječ, a ne smeta mu arapska nafta u autu.

Ima jedan vjeruje u Boga, ali ne vjeruje da ima Džennet i Džehennem.

Ima jedan pa mu čisto krivo kad neko dođe tobe. Malo malo pa on tom nabije na nos kako je doskora i pio i svašta radio.

Ima jedan pa gleda hoće li Haso ili Huso dat na sergiju, pa ako oni dadnu i on će.

Ima jedan pa se naljuti samo zbog jedne riječi pa je spreman ako treba i čitav život sa bratom ne pričati i nikada se ne pomiriti
I ovako bi mogli unedogled, jer doista nas Bošnjaka ima ovakvih.

Es-selamualejkm!
Autor RE: ZANIMLJIVE KRATKE PRICE
Hasko
Član

Komentari: 466
Lokacija:
Registrovan: 19.05.08
Upisano u 18-06-2010 04:47

Es-selamualejkum!

Osam laži moje majke

Moja mati nije uvijek govorila istinu... slagala mi je osam puta u bitnim životnim trenucima! Priča počinje sa mojim rođenjem. Rođen sam kao sin jedinac u veoma siromašnoj porodici... siromašnoj do te mjere da nismo imali dovoljno hrane, a kamoli nešto više. U rijetkim prilikama zadesilo bi se da imamo malo riže u kući... Majka bi pripremila skromni obrok i uvijek bi istresala svoj dio na moj tanjir govoreći: ''Jedi, sine, ja nisam gladna.''

Ovo je bila njena prva laž.

Kada sam malo odrastao, moja majka bi, po okončanju kućnih poslova, otišla do rijeke koja se nalazila ispod kuće, nadajući se da će uloviti ribu kako bih ja jeo zdravu hranu i razvijao se kao svako drugo dijete. Jednom prilikom, hvala Allahu, uspjela je uloviti čak dvije ribe. Požurila je u kuću i spremila obje ribe i stavila ih pred mene. Ja sam malo-pomalo jeo ribu, a moja je majka jela ono što je ostajalo iza mene na kostima. Vidjevši to, moje je srce zatreperilo i onu drugu ribu stavio sam pred majku, a ona ju je vratila rekavši: ''Sine, pojedi i ovu drugu, jer znaš da ja ne volim ribu.''

Ovo je bila njena druga laž.

Vrijeme je prolazilo i došao je dan mog polaska u školu. Kako nismo imali dovoljno imetka da se školujem, majka je otišla u jednu trgovinu odjevnim predmetima i dogovorila se s vlasnikom da prodaje odjeću po kućama uglednih i bogatih ljudi. Jedne hladne i kišovite noći, majka se duže zadržala na poslu. Čekajući je kod kuće, zabrinuo sam se i izašao da je potražim. Ugledao sam je kako nosi torbu s odjećom i kuca na vrata tuđih kuća. Zovnuo sam je: ''Majko! Hajde dođi. Idemo kući, kasno je i hladno. Možeš nastaviti sutra ujutro!'' Ona se nasmijala i rekla: ''Sine moj, ja nisam umorna.''

Ovo je bila njena treća laž.

Došao je dan polaganja školskih ispita. Iako je bilo veoma vruće, majka je željela poći sa mnom u školu. Sunce je pržilo zemlju, a površina pijeska titrala je od toplote. Ušao sam u školu, a ona je ostala čekati u školskom dvorištu, doveći za moj uspjeh. Kada su ispiti završili, izašao sam iz škole, a ona me dočekla u topli majčinski zagrljaj, ispunjen ljubavlju i milošću. U ruci je držala hladan i svjež sok koji je kupila radi mene. Kada sam ga počeo piti, okrenuo sam se i pogledao u nju: niz njeno čelo slivale su se kapljice znoja. Pružio sam joj čašu i rekao: ''Majko, pij'', a ona reče: ''Sine, samo ti pij. Ja nisam žedna.''

Ovo je bila njena četvrta laž.

Nakon smrti mog oca, majka je živjela teškim udovičkim životom. Preuzela je svu odgovornost za vođenje kuće, jednostavno – morala se brinuti o svemu. Život je postao teži, a mi smo često smo gladovali. Pored naše kuće živio je moj amidža, inače veoma dobar čovjek. On nam je često slao hranu da utolimo glad. Kada su komšije vidjele da je naše stanje postalo nesnošljivo, savjetovali su majku, koja je još uvijek bila mlada, da se uda za čovjeka koji bi nam pomagao. Međutim, moja je majka odbila ovaj savjet riječima: ''Ja nemam potrebe za ljubavlju.''

Ovo je bila njena peta laž.

Po završetku fakulteta, dobio sam dobro plaćen posao u jednoj firmi i odlučio sam da preuzmem brigu o kući. Kako je majčino zdravlje oslabilo, nije više mogla prodavati odjeću po kućama, tako da je počela prodavati povrće na tržnicama. Kada je odbila da prestane raditi, izdvojio sam dio svoje plate i dao joj, a ona je odbila primiti rekavši: ''Čuvaj, sine, svoje pare, ja imam dovoljno za sebe.''

Ovo je bila njena šesta laž.

Bez obzira što sam dobio posao, nastavio sam školovanje i ubrzo sam magistrirao. Postigao sam uspjeh i povećali su se moji prihodi. Njemačka firma ponudila mi je dobar posao u svom sjedištu u Njemačkoj. Zbilja sam se obradovao i tako počeo i sanjati o novom sretnom životu. Nakon što sam otputovao i sredio svoje stanje, nazvao sam majku i pozvao je da živi kod mene. Ona nije htjela da me ometa i rekla mi je: ''Sine, ja nisam naučila da živim lagodno.''

Ovo je bila njena sedma laž.

Kako je vrijeme prolazilo, majka je sve više starila i ubrzo je oboljela od zloćudnog karcinoma. U tim teškim trenucima neko joj je morao hizmetiti. Šta sam mogao da uradim kada su između mene i moje voljene majke bile mnoge države? Ostavio sam sve i vratio se kući. Majku sam zatekao u postelji. Kada me je ugledala, pokušala je nasmijati se. Srce mi se cijepalo jer je bila iscrpljena i slaba. Nije to više bila ona majka koju sam poznavao... Suze su se počele slijevati niz moje obraze, ali ona me i tada pokušala utješiti rekavši: ''Sine, ne plači, ja ne osjećam bol.''

Ovo je bila njena osma laž.


Nakon što je to izustila, zatvorila je oči i više ih nije otvorila.

Svakome ko uživa blagodat živih roditelja, poručujem:

- Čuvaj ovu blagodat prije nego što budeš tugovao za njenim gubitkom.

Svakome ko je izgubio svoju voljenu majku, poručujem:

- Uvijek se prisjeti koliko se samo umarala radi tebe. Moli Allaha da joj oprosti i da joj se smiluje.

Autor: Dr. Mustafa Akkad
Preveo: Harmin Suljić


Es-selamualejkum!
Autor RE: ZANIMLJIVE KRATKE PRICE
Hasko
Član

Komentari: 466
Lokacija:
Registrovan: 19.05.08
Upisano u 22-06-2010 03:26

Es-selamualejkum!


Prica jednog bogatasa


Moj prijatelj je bio dobar čovjek. Znao je učiti šerijatsku rukju nekim bolesnicima. Rekao mi je:

"Jednog dana zazvonio je telefon, kad ono sin jednog od velikih trgovaca. Reče mi:

" Šejh, moj otac je bolestan. Želimo da nas posjetiš i da mu proučiš rukju."

Otišao sam kod njih kad tamo raskošni dvorac, izobilje se vidi na njegovim zidovima. Dočekali su me njegovi sinovi i poželjeli mi dobrodošlicu.

Blagodati se vide na njihovim licima. Pitao sam ih o bolesti njihovog oca. Jedan od njih mi reče:

"Moj otac je imao oštećenu jetru, i prije par dana smo otkrili da je dobio leukemiju. Doktor nam je rekao da nalazi ukazuju da mu ne preostaje od života svega nekoliko dana, a Allah najbolje zna".

Pošao sam s njima do njihovog oca, i kada smo skoro ušli kod njega jedan od njih mi reče:

"Šejh, zaboravili smo da ti kažemo da naš otac ne zna o kojoj se bolesti radi, kada smo saznali pobojali smo se da ako ga obavijestimo o tome, pojačaće mu se tuga i povećati bolest. Rekli smo mu da ima upale u stomaku koje će ubrzo proći. Oslonio sam se na Allaha".

Uveli su me kod njega kad ono čovjek na krevetu, tek prešao pedesetu. Rukovao sam se s njim i sjeo pokraj njegove glave, i njegovi sinovi posjedaše oko njega...

Okrenu im se i naredi im da izađu. Izađoše i zatvoriše vrata sobe, ostali smo sami ja i on. Spusti glavu i ušuti na kratko, zatim zaplaka. Okrenu mi se a suze mu liju niz obraze i reče:

"Aaaah, o šejh. "

Rekoh mu: šta ti je.?

Reče: Ovaj dunjaluk koji sa prikupljao trideset godina, koji me je odvratio od namaza i učenja Kur`ana i skupova u kojima se spominje Allah. Kad god bi me neko posavjetovao: Čovječe, okreni se ahiretu, namazu u džematu, dobrovoljnom postu, odgoju svoje djece, učenju Kur`ana, rekao bih im: Prikupljaću imetak sve dok ne doživim šesdesetu, a kad napunim šesdesetu nekog ću opunomoćiti da obavlje posao za mene. A zatim ću ostatak svog života udjeljivati ono što sam sakupio,ibadetit... A sada kao što vidiš napade me ova bolest i iz dana u dan sve je teža, a zatim još više zaplaka".

Rekoh mu: Nadaj se dobru, izlijećit ćeš se i ibadetićeš kao što si namjeravao. Ako ti je Allah propisao smrt, pa svi će mo umrijeti, a tvoj imetak će ti koristiti poslije tvoje smrti. Tvoji sinovi te neće zaboraviti, gradit će za tebe džamije, izdržavati jetime, dijeliti sadaku, moliti za tebe i odjednom viknu na mene: Dosta! i nastavi plakati poput malog dijeta i ponavljat: Tvoja djeca će dijeliti sadaku za tebe, graditi džamije ..."

-"Ti ne znaš ove pokvarenjake! "

Rekoh: Zašto?

Reče: Moji sinovi koji pokazuju svoju ljubav i brigu o meni, sinoć su bili svi zajedno kod mene. Zadugo su sjedili, želio sam da odu. Pretvarao sam se da spavam i počeo hrkati. Pomislili su uistinu da spavam. Ne prođoše ni minute a počeše raspravljati o mom imetku, koliko će kome pripasti od ostavštine. Niko od njih ne poznaje nasljedno pravo, pa se raziđoše u mišljenju i pojača se njihova rasprava sve dok se ne posvađaše oko jedne moje zgrade koja se nalazi na odličnoj lokaciji. Svaki od njih je želi sebi.

Zatim ponovo zaplaka, pa mu se smilovah i izađoh iz sobe ponavljajući: Zaista, njegove najvoljenije osobe nakon njegove smrti će se sakupiti u njegovoj kući da bi podijelili njegovu ostavštinu, a ne njegova djela. Umrijet će i pratit će ga troje, njegova porodica, imetak i djela. Vratiće se porodica i imetak da bi u njemu uživao neko drugi, a on ga je prikupljao, a ostat će njegova djela, da i ostat će njegova djela. A koje je to djelo koje će ostati i s njim u ući u kabur?

Noćni namaz! Sadaka! Izgrađena džamija! Ili zanemarivanje vjere, gledanje televizijskih kanala,
druženje s grješnicima, a tvoj Gospodar neće nikome nepravdu učiniti."

Es-selamualejkum!
Autor RE: ZANIMLJIVE KRATKE PRICE
Hasko
Član

Komentari: 466
Lokacija:
Registrovan: 19.05.08
Upisano u 23-06-2010 03:25
Es-selamualejk!

Adijj ibn Hatim

Adijj ibn Hatim bio je vođa svog plemena i kršćanin. Kada su muslimani osvojili njegovo mjesto, on je pobjegao u Šam. Pošto u Šamu nije imao mira, odlučio je da da dođe u Medinu i da se sretne sa Muhammedom, a.s.

Došavši u Medinu ušao je u džamiju gdje je našao Poslanika, a.s., kako sjedi. Prišao mu je i rekao da je on Adijj, a Poslanik, a.s., odmah ga je uzeo za ruku i poveo svojoj kući. Na putu ih susrete neka žena i požali se Poslaniku na nešto, a on pusti Adijjevu ruku i sasluša tu ženu. Adijj je pomislio da ovo ne može biti kralj jer se oni ovako ne ponašaju, samo se poslanici mogu ovako ponašati. Nisu dugo išli a opet ih je zaustavio čovjek koji se žalio na siromaštvo. Naravno, i njemu je Poslanik, a.s, posvetio svoju pažnju. I tako su na tom kratkom putu nekoliko puta bili zaustavljani i Poslanik, a.s., svakome je udovoljio. Kada su došli u Poslanikov, a.s., skromni dom, Adijj je vidio da on ima samo jedan jastuk koji mu dade da sjedne na njega. Poslanik, a.s., upitao ga je zbog čega ne primi islam, a on mu je odgovorio da već ima svoju vjeru. Muhammed, a.s., rekao mu je da poznaje njegovu rukusijsku vjeru (kršćanska sekta koja je imala primjesa medžusija) i da zna što ga sprečava da primi islam: to što je vidio kako ga slijede slabi i siromašni. Tada ga je Muhammed, a.s., obavijestio da će doći vrijeme da će žena putovati iz Iraka do Mekke a da se nikoga neće bojati osim Allaha, te da će muslimani osvojiti Kisrino blago i da će doći vrijeme kada se neće naći siromah da mu se dadne sadaka. Adijj je slušao i pokušavao da zamisli ovo o čemu mu je Poslanik pričao. Zatim mu je Muhammed, a.s., pričao o ahiretu te ga na kraju upitao da li zna da postoji drugi bog osim Allaha, a Adijj na to nije imao reći ništa drugo osim izgovoriti riječi šehadeta i primiti islam.
Šta mislite da li je Adijj primio islam zato što su muslimani bili bogati i jaki, zato što su imali dobre kuće i sl.? Adij je primio islam pomno promatrajući Poslanikovo, a.s., ponašanje.
Adijj je doživio obistinjenje prva dva Poslanikova navješćenja, a treće se dogodilo za vrijeme halife
Omera ibn Abdulaziza, r.a.

Es-selamualejk!
Autor RE: ZANIMLJIVE KRATKE PRICE
Hasko
Član

Komentari: 466
Lokacija:
Registrovan: 19.05.08
Upisano u 26-06-2010 20:58

Es-selamualejkum!

Dijeli i pomazi u ime Allaha s.w.t.


Ubu Umer pripovijeda:
Znameniti vaiz, Osman Nasafi jednog dana je držao narodu vaz sa minbera. U toku vaza reče:
- Ljudi! Htio bih da vas zamolim da mi učinite nešto. - Šta je to? - upitaše.
- Potrebno mi je hiljadu drahmi - odgovori. – Hoćete li mi dati?
Niko ne odgovori. Po drugi put reče:
- Zar među vama nema nijednog Božijeg prijatelja koji bi mi iz Božije ljubavi dao što mi je potrebno?
Niko ništa ne odgovori i on po treći put reče:
- Ako ne može jedna osoba da to da, neka daju dvije - tri ili deset osoba.
Ništa ne odgovoriše. On siđe sa minbera i ode kući. I ja - priča dalje Abu Umar - uzeh hiljadu drahmi i uputih se njegovoj kući. Pokucah na vrata. Jedna služvaka iziđe i upita:
- Ko si ti i šta hoćeš?
- Reci šejhu da ga neko traži van - rekoh joj.
Šejh iziđe i ja mu predadoh onih hiljadu drahmi i rekoh:
- Bogati, nemoj nikome reći da ti je Abu Umar dao novac. Možda se pohvala ljudi pomiješa sa licemjerstvom. Ne tražim pohvalu ljudi, nego želim da vidim ljepotu Milostivog i da postupim shodno naredbi Gospodara Sudnjega dana, Koji kaže:
"Ko se nada da susretne svoga Gospodara neka čini dobro i neka ne pridružuje nikoga u obožavanju svoga Gospodara."
Zbog prijetnje ovog časnog hadisa koji je Uzvišeni Allah izrekao u odnosu na licemjerje, Abu Hurejre (neka je Allah zadovoljan njime) priča da je naš vjerovjesnik Muhammed (neka je Allahov blagoslov i spas na njega) rekao:
- Svemogući Allah kaže: "Ja sam Bog, Koji nema potrebe da Mi se pridružuje neko. Ko god učini jedno djelo za nekog drugog, Ja, koji sam Bog, čist sam od tog djela." Smisao hadisa je da u svakom poslu i djelu, koji su pomiješani sa licemjerstvom, postoji pridruživanje (širk). Uzvišeni Allah ne prima nijedno djelo koje je učinjeno u ime nekog drugog. U drugom hadisu stoji da Allah prima samo ono djelo koje je učinjeno sa iskrenošću i radi Njegova zadovoljstva. Ako djelo nije učinjeno sa iskrenošću, Uzvišeni Allah ne prima to djelo. Nema nagrade za njega na drugom svijetu, a mjesto onoga koji ga je učinio bit će u Džehennemu.
Sutradan je bio vaz kome sam i ja prisustvovao. Osman Nasafi je počeo da vazi i u toku vaza reče:
- Prisutni, imam pravo na vašu pomoć. Ja sam zatražio, ali mi niste udovoljili. Međutim, Uzvišeni Allah mi je poslao, putem jednog od Svojih prijatelja, tih hiljadu drahmi.
Nastavio je da vazi, ali nakon jednog časa ponovo će:
- Prisutni, ako kažem preko koga mi je Uzvišeni Allah poslao taj novac, kakve tu ima štete? Poslao mi je novac putem Abu Umara (neka je Allah zadovoljan njime).
Abu Umar priča:
- Bilo mi je teško jer sam one drahme dao radi Allahova zadovoljstva i htio sam da niko ne zna za to da se ne bi licemjerstvo pomiješalo, da to bude samo radi Allahova zadovoljstva. Kada je Osman Nasafi to razglasio, ustao sam, navukao ogrtač na glavu i počeo lažno da plačem. Približio sam se minberu i uhvatio se za skut Osmana Nasafija rekavši:
- Taj novac koji sam ti dao jučer bio sam ukrao od oca. Sada je on doznao da sam počinio krađu. Mnogo me mučio. Boga ti, daj mi onaj novac da mu ga vratim i da se spasim lukavstva.
- Kradljivče, zato si mi rekao da nikome ne govorim - reče Umar.
- Da - odgovorih. - Bojao sam se da moj otac ne sazna i zbog toga sam ti rekao da ne kazuješ nikome. Međutim, ti si ipak rekao. I on je primio vijest i sada me prisiljava govoreći: - Uzmi moje drahme od onoga kome si ih dao!
- Malo sačekaj da odem kući! - reče.
- Tako mi Boga, neću ti pustiti skut odjeće dok mi ih ne vratiš!
- Idi i donesi mi novac ovog kradljivca - reče najzad slugi, a meni je rekao prijekorno:
- Sjedi, varalico! Sad će doći! Bog mi je svjedok da nisam potrošio nijedan novčić od te sume.
Sluga donese novac i dade mi ga rekavši: - Uzmi, davo nek nosi i tebe i tvoje pare!
Uzeo sam novac i vratio se na svoje mjesto. Prisutnima je teško padao ovaj moj neuljudni postupak. Izgubiše raspoloženje i sakupiše se oko mene uputivši mi bezbroj
prijekora i kletvi:
- Prljavi nitkove! Škrti licemjeru! Neka je prokletstvo na tebe i tvoj novac! Pokvarenjače! Kad si mu ranije dao novac u potaji, trebao si ga sada u potaji i tražiti. Zar se ne stidiš Boga da javno naneseš uvredu tako učenom i savršenom čovjeku?
- Ljudi, - rekoh - ja nisam vlasnik tih novaca! Ukrao sam ih od oca!
- Idi, nesrećo! Tvoj otac je nesretan zbog tebe, a ti si zbog njega nesretniji. Proklet bio i ti i tvoj otac! - rekoše i na kraju se raziđoše kućama.
Ja, međutim, uzeh šest hiljada drahmi i odoh kući Osmana Nasafija. Pokucah na vrata. On iziđe i reče mi:
- Kradljivče, šta je još tvoje ostalo kod mene pa si došao da to tražiš?
- Ništa mi nije ostalo kod tebe - rekoh. - Evo, donio sam ti šest hiljada drahmi. Uzmi, ali pod uvjetom da nikome ništa ne kažeš. Donio sam ih samo radi Božijeg zadovoljstva.
Bogami, ako budeš rekao da ti je Abu Umar nešto dao, opet ću ih uzeti od tebe.
- Lopove, mora da si to ukrao od roditelja pa insistiraš da ne kazujem nikome.
- Nema potrebe da to činiš - rekoh. - Ako nikome ne kažeš, to je moj novac. Bogami, niko ga neće uzeti od tebe. Ali, ako se odlučiš da ispričaš da sam ih ukrao od roditelja, sigurno će ti ponovo biti oduzeti.
- Stavi ih tamo - reče. - Neću da uzmem ništa iz tvoje ruke. Stavio sam ih pred njega i vratio se.
Poslije toga nije pokušavao da ikome kaže.

Es-selamualejkum!
Autor RE: ZANIMLJIVE KRATKE PRICE
Hasko
Član

Komentari: 466
Lokacija:
Registrovan: 19.05.08
Upisano u 28-06-2010 02:55
Es-selamualejkum!


Kućni odgoj

Da, mrtav je! Kažu da se o mrtvima govori samo najbolje, ali ovaj put me jezik vuče da dodam još koju.

Dragi moj Kućni Odgoju

Upoznao sam te, čini se, još prije nego što počeh da pamtim. Sjećam se kako si me sprječavao da sjedim za stolom kada roditeljima dođu gosti. Kako mi nisi dao da sa tog stola uzimam hranu koja je, iako jednaka kao i ona servirana meni, izgledala neuporedivo bolje i zamamnije, te kako si mi vezao ruke kada bi mi ti isti gosti htjeli darovati poneku novčanicu. Sjećam se i bezbroj prestajanih vožnji u sredstvima javnog prijevoza jer si me nagovorio da ustupim mjesto nekome starijem. Moje ruke i danas žure ka ustima kada kašljem, kišem ili zijevam, a glas zanijemi kada zaustim da nekome upadnem u riječ. Dobar dan (jutro ili veče), hvala, molim, izvinite, Vi, izvolite - ove svete riječi po tvome jevanđelju i danas su u mome svakodnevnom govoru. Za sve ovo i još mnogo, mnogo više, hvala ti!
Lekcije su naučene!
Gostima treba dopustiti sve. Nepristojno je uzimati novac. Stariji = pametniji, bolji i vrijedan/na poštovanja....
Ono što mi je ostalo od tebe čuvaću vjerovatno do kraja života. Da, da, moj gastritis će me uvijek podsjećati na tebe! Svaki put kad progutam neku ........( Cenzura smiley) on se javi i poždera me iznutra jer ne može van. Zid koji si ti podigao to ne dopušta. Zbog tog zida ja danas:

Ne znam kako da se nosim sa bolesno ambicioznim ljudima.
Ne znam kako da pregovaram o honorarima koje krvavo zaradim.
(evan. po Kuć.Odg.; psalm 2.)
Ne znam kako da prestanem VIkati ljude koji ne zaslužuju ni TI
Ne znam uzeti tuđe bez pitanja
Ne znam kako reći marš kad uzimaju moje bez pitanja
Ne znam ne pozdraviti ljude čak i kada mi ne odzdrave
Ne znam kako ne reći: ''ma u redu je'', čak i kad nije u redu
Ne znam se bezobrazno nametati
Ne znam kako prestati osjećati se krivim za nešto za šta mi i razum i srce govore da nisam kriv

I na kraju, ne znam kako da naučim sve ove stvari koje ne znam. Učitelja ima na svakom koraku čak i onih sjajnih, ali ne možeš 'starog' psa naučiti novim trikovima jer ga nisu tako dresirali na vrijeme. Za to si TI kriv! Ono što ti ne mogu oprostiti jeste što ja svoje dijete neću znati odgojiti drugačije. I kada me bude pitalo zašto se mora pristojno ponašati lagaću mu da je to ispravno, a evidentno nije. Bezobrazluk danas prolazi daleko bolje nego što si ti ikada prolazio. Njegovi učenici danas su zvijezde našeg doba.
Ti si izabrao lakši put i riješio si se muka. Nama ostaje da živimo u neredu koji si stvorio svojom propagandom. To što će neke budale od nas i dalje prenositi tvoja učenja čak i sada kada te više nema, neka te ne tješi mnogo. I štafetu mladosti su nosili još par godina nakon titove smrti.
Imao bih ja još štošta dodati ali tvoja ruka i iz groba hita ka mojim ustima sa novom ciglom da učvrsti onaj zid. Očigledno, gastritis i ja ćemo se još dugo gristi, dok ja ne pojedem njega ili on mene. No ne brini se previše jer ja imam keca u rukavu; na mojoj je strani Ranitidin!

Teorija dakle glasi:
''Lijek za KUĆNI ODGOJ jesu Ranitidin šumeće tablete!''

Uspješno otklanjaju želučane tegobe uzrokovane akutnim ili hroničnim gastritisom, osjećaj pečenja i žgaravice, umiruje nervozu želuca....

Es-selamualejkum!
Autor RE: ZANIMLJIVE KRATKE PRICE
Hasko
Član

Komentari: 466
Lokacija:
Registrovan: 19.05.08
Upisano u 29-06-2010 03:34
Es-selamualejkum!

Da li si ti mrkva, jaje ili zrno kafe?

Kcerka se zalila svom ocu na tezak zivot i rekla kako ne zna vise kako da se suprotstavi zivotnim problemima i teskocama, kako nema vise snage za borbu; jer cim rijesi jedan problem, vec je pred njom drugi i tezi od prethodnog. Njen otac, koji je bio kuhar po zanimanju, odveo ju je u kuhinju. Uzeo je tri lonca, napunio ih vodom i stavio ih na vatru. Za kratko vrijeme voda u posudama pocela je da kljuca. U prvi lonac je stavio mrkvu, u drugi jaje, a u treci nekoliko zrna kafe, zatim ih je ostavio da se kuhaju neko vrijeme.
Kcerka se nije mogla strpjeti, jer nije znala sta njen otac tim postupkom zeli reci i dokazati.
Otac je iskljucio stednjak, pa je izvadio mrkvu iz vode i stavio je u posudu, a isto je uradio sa jajetom i kafom. Pogledao je kcerku i upitao: "Sta vidis"? - "Vidim mrkvu, jaje i zrno kafe", odgovorila je.
Zatrazio je od nje da opipa mrkvu i osjetila je da je mrkva jako mehka i krhka. onda je zatrazio da oguli jaje i vidjela je da je ono tvrdo i skuhano. Rekao joj je da pomirise kafu, a ona se nasmijesila kad je osjetila njen bogati miris.

-"Ali sta sve ovo treba da znaci"?, upitala je zacudjeno.
-"Znaj, kceri moja, da su i mrkva i jaje i kafa prosli kroz isto stanje, boreci se sa istim neprijateljem -'kljucalom vodom', ali se svaki od njih suprotstavio na razlicit nacin.


Mrkva je bila tvrda i jaka, ali je vrlo brzo omeksala i oslabila u kljucaloj vodi.
Jaje je cuvala njegova jaka ljuska, ali ne zadugo i ono se skuhalo u vreloj vodi i promijenilo iz tecnog u tvrdo stanje.
Dok je kafa sasvim drugacija. Njeno zrno je ostalo isto, naprotiv - ona je uspjela promijeniti vodu! A ti??
Da li si mrkva koja je naizgled jaka, ali, cim naidjes na manje prepreke i teskoce, oslabis i gubis snagu?
Ili si jaje mehkog srca koje, kad naidje na probleme, postaje jako. Tvoja ljuska (vanjski izgled) se ne mijenja, ali se mijenja tvoja unutrasnjost tako da tvoje srce ostaje tvrdo, jako i gorko?
Ili si zrno kafe koje izmijeni vrelu vodu (a ona je izvor bola) tako sto je cini ukusnom i daje joj lijep miris. Ako si kao zrno kafe, ti svoju okolinu cinis boljom, vrijednijom, ti teskocu sebi olaksavas tako da ona bude olaksica umjesto teskoce i problema, brige i tuge.
Razmisli, kceri moja, kako ces se suociti sa svim problemima i teskocama ovoga svijeta??
Da li si ti mrkva, jaje ili zrno kafe?

Es-selamualejkum!
Autor RE: ZANIMLJIVE KRATKE PRICE
Hasko
Član

Komentari: 466
Lokacija:
Registrovan: 19.05.08
Upisano u 29-06-2010 03:34
Es-selamualejkum!

Da li si ti mrkva, jaje ili zrno kafe?

Kcerka se zalila svom ocu na tezak zivot i rekla kako ne zna vise kako da se suprotstavi zivotnim problemima i teskocama, kako nema vise snage za borbu; jer cim rijesi jedan problem, vec je pred njom drugi i tezi od prethodnog. Njen otac, koji je bio kuhar po zanimanju, odveo ju je u kuhinju. Uzeo je tri lonca, napunio ih vodom i stavio ih na vatru. Za kratko vrijeme voda u posudama pocela je da kljuca. U prvi lonac je stavio mrkvu, u drugi jaje, a u treci nekoliko zrna kafe, zatim ih je ostavio da se kuhaju neko vrijeme.
Kcerka se nije mogla strpjeti, jer nije znala sta njen otac tim postupkom zeli reci i dokazati.
Otac je iskljucio stednjak, pa je izvadio mrkvu iz vode i stavio je u posudu, a isto je uradio sa jajetom i kafom. Pogledao je kcerku i upitao: "Sta vidis"? - "Vidim mrkvu, jaje i zrno kafe", odgovorila je.
Zatrazio je od nje da opipa mrkvu i osjetila je da je mrkva jako mehka i krhka. onda je zatrazio da oguli jaje i vidjela je da je ono tvrdo i skuhano. Rekao joj je da pomirise kafu, a ona se nasmijesila kad je osjetila njen bogati miris.

-"Ali sta sve ovo treba da znaci"?, upitala je zacudjeno.
-"Znaj, kceri moja, da su i mrkva i jaje i kafa prosli kroz isto stanje, boreci se sa istim neprijateljem -'kljucalom vodom', ali se svaki od njih suprotstavio na razlicit nacin.


Mrkva je bila tvrda i jaka, ali je vrlo brzo omeksala i oslabila u kljucaloj vodi.
Jaje je cuvala njegova jaka ljuska, ali ne zadugo i ono se skuhalo u vreloj vodi i promijenilo iz tecnog u tvrdo stanje.
Dok je kafa sasvim drugacija. Njeno zrno je ostalo isto, naprotiv - ona je uspjela promijeniti vodu! A ti??
Da li si mrkva koja je naizgled jaka, ali, cim naidjes na manje prepreke i teskoce, oslabis i gubis snagu?
Ili si jaje mehkog srca koje, kad naidje na probleme, postaje jako. Tvoja ljuska (vanjski izgled) se ne mijenja, ali se mijenja tvoja unutrasnjost tako da tvoje srce ostaje tvrdo, jako i gorko?
Ili si zrno kafe koje izmijeni vrelu vodu (a ona je izvor bola) tako sto je cini ukusnom i daje joj lijep miris. Ako si kao zrno kafe, ti svoju okolinu cinis boljom, vrijednijom, ti teskocu sebi olaksavas tako da ona bude olaksica umjesto teskoce i problema, brige i tuge.
Razmisli, kceri moja, kako ces se suociti sa svim problemima i teskocama ovoga svijeta??
Da li si ti mrkva, jaje ili zrno kafe?

Es-selamualejkum!
Autor RE: ZANIMLJIVE KRATKE PRICE
Hasko
Član

Komentari: 466
Lokacija:
Registrovan: 19.05.08
Upisano u 05-07-2010 04:30

Es-selamualejkum!

Ovoga puta smo njega uzeli, a tebe ostavili

Svake srijede i četvrtka on je organizovao sijela. Na tim sijelima, on je nosio svoje grijehe i grijehe svih onih koji su ga slušali. Sve dok nije došao jedan dan. Voljeli smo tog čovjeka i voljeli smo njegova sijela. Ovoga je branio, drugog je kudio, sve nas je nasmijavao. Ali smo se bojali, istovremeno svi mi, njegova oštra jezika, jer nam je mogao reći nešto, zbog čega bismo cijelu sedmicu bili ismijavani...

Tako je bilo dok nije došao jedan utorak. Došao je u svoj ured. Nije bio onaj prijašnji. Sjeo je za sto, nešto pisao i govorio: „Gospodaru moj, oprosti mi! Gospodaru moj, oprosti mi! Primi moje pokajanje! Uistinu si Ti Onaj Koji prima pokajanje i Koji je mnogo milostiv!" Stali smo mu se smijati. Mislili smo da nas sada želi zabaviti na taj način. Dobacivali smo mu. Međutim, on nikome nije odgovarao. Sjedio je do jedanaest sati i nikome od nas ni na jednu riječ nije odgovorio. Ustao je i otišao bez ijedne riječi. Otišao je do mesdžida. Nismo vjerovali. Otišao sam u kancelariju, a zatim za njim do mesdžida da vidim je li istina ono što vidim ili ne. Vidio sam ga da se abdestio i da staje u mesdžidu. Donio je tekbir „Allahu Ekber", učio, zatim otišao na ruku, zatim se vratio sa rukua i uspravio, zatim otišao na sedždu, a zatim, tako mi Allaha, nije se dignuo sa sedžde. Nije se dignuo sa sedžde, sve dok se nije začuo ezan za podne namaz.

Dignuo se sa sedžde, upotpunio i završio namaz. Zatim je došla srijeda. Čekali smo ga u njegovom uredu. Nije nazvao, niti je odgovorio na naše pozive. Četvrtak: nije nazvao, niti je odgovorio na naše pozive. Petak: nije nazvao, niti je odgovorio na naše pozive. Subota: otišli smo do njegova ureda i zatekli ga u njemu. Ponavljao je: „Gospodaru moj, oprosti mi! Primi moje pokajanje! Uistinu si Ti Onaj Koji prima pokajanje i Koji je mnogo milostiv!" Jedan od nas mu je rekao: „Čovječe! Dat ću ti stotinu hiljada samo za adresu jedne od tvojih djevojaka!" Nastojali smo ga nasmijati. Nije odgovorio, već je zaplakao, ustao i htio da ode.

Uhvatio sam ga za ruku i rekao mu: „Čovječe! Ovaj dan smo se za tebe pripremili, pa nam reci nešto." Pogledao me i rekao mi: „Misliš da plačem zbog toga što ne mogu da uzvratim tebi i ovome?! Ja, uistinu, plačem što nisam bio svjestan Allaha, dželle dželaluhu, a On je visoko iznad Arša! Čuje ovoga miskina kako mi kaže da će platiti stotinu hiljada, samo da učinim grijeh svome Gospodaru!" Rekao sam mu: „Tako mi Allaha! Neću te pustiti sve dok mi ne kažeš šta se desilo!" Rekao mi je: „U utorak, imao sam sastanak sa tri djevojke. Bio sam kod jedne, a zatim krenuo do druge. Vozio sam se ulicom. Iza mene je išlo auto. Pratilo me je u stopu. Ako bih stao i ono bi stalo. Ako bih krenuo brže i ono bi krenulo brže.

Odjednom sam stao, a ono je, neočekivano, projurilo velikom brzinom pored mene. Začula se škripa guma, lom, jauk. Prišao sam autu. Glava mu je probila šofer-šajbu. Bila je sva u krvi. Prsa su mu pritisla svirenu. Noge su mu bile priklještene. Polahko sam ga izvukao. Nije bilo kosti, a da nije bila slomljena. Gledao sam ga. Okupljeni ljudi su plakali, a ja, tako mi Allaha, nisam plakao. Sjeo sam i gledao u njega. Gledao sam njegovo lice obliveno krvlju i u njemu vidio svoje lice. Dok sam šutio i gledao ga, neko mi je prišao uhu i rekao: 'Slušaj! Ovoga puta, njega smo uzeli a tebe ostavili! Drugi puta, tako mi Allaha, tebe ćemo uzeti!' Okrenuo sam se. Tako mi Allaha, nikoga nisam vidio! Riječi su mi se ponavljale: 'Slušaj! Ovoga puta, njega smo uzeli, a tebe ostavili! Drugi puta, tako mi Allaha, tebe ćemo uzeti!' Vratio sam se. Rekao sam sebi: 'Da sam ja bio umjesto njega, da sam ja uzet, a moja soba puna je CD-ova, filmova, slika i albuma, šta bi bilo sa mnom? Allah me je ostavio u životu ne bi li se prošao svega ovoga!' Pokupio sam ih sve u vreću i podigao da bacim u kontejner za smeće. Skupio sam u njima sve dunjalučke šejtane! Kao da sam vidio kako mi se obraćaju govoreći: 'Ne bacaj nas! Gledaj nas! Zadrži nas!' Međutim, ja sam mislio samo na riječi: 'Tako mi Allaha, drugi puta, tebe ćemo uzeti!' Bacio sam vreću i sve se polomilo. Sve se polomilo i sve moje dunjalučke žudnje su prestale!"

Ovaj naš brat, koji se na ovakav način vratio svome Gospodaru, tako mi Allaha pored Kojeg nema drugog boga, kada bih sada spomenuo njegovo ime, mnoga naša srca bi zaplakala iz poštovanja prema njemu. Ovaj naš brat, sada se nalazi na jednom od islamskih ratišta. Allah, dželle dželaluhu, ga vidi. Mi ga smatramo dobrim, a Allah će mu obračun sviđati. Tako mi Allaha, mnogi ljudi ga ne poznaju, a dove za njega! Mnogi ljudi nisu ga ni vidjeli uživo, a dove za njega! Allah, dželle dželaluhu, je dao da ljudi piju njegovu ljubav, kao što piju vodu!

OVOME ČOVJEKU JE DOŠAO ONAJ KOJI OPOMINJE

A TEBI?! JE LI TEBI DOŠAO OPOMINJAČ?!

HOĆEŠ LI ISKAZATI SVOJ POVRATAK ALLAHU

PRIJE NEGO LI TI SMRT DOĐE?!

HAJDE, ISKAŽI GA SVOJIM SRCEM I SVOJIM JEZIKOM ISKRENO!

PONAVLJAJ:

GOSPODARU MOJ, TEBE UZIMAM ZA SVJEDOKA

DA TI SE KAJEM ZA SVE GRIJEHE!

GOSPODARU MOJ, OPROSTI MI

I PRIMI MOJE POKAJANJE!

Es-selamualejkum!
Autor RE: ZANIMLJIVE KRATKE PRICE
Hasko
Član

Komentari: 466
Lokacija:
Registrovan: 19.05.08
Upisano u 07-07-2010 00:59

Es-selamualejkum!

PRICA O ŽIDOVSKOM CARU KOJI JE UBIJAO KRŠĆANE


U ovoj priči hazreti Mevlana govori o izuzetno vrijednim temama. Koristeći poređenja i metaforu, on skida zavjese s naših djela za koja smo umislili da ih činimo s iskrenom i čistom namjerom, pokazujući da mi, ustvari, samo sebe zavaravamo nastojeći udovoljiti svome nefsu. Pa, ako svoja djela usporedimo s razumom i učenjem vjere, vidjet ćemo da se to mi, u suštini, klanjamo šejtanu i vlastitim strastima, odnosno nefsu. Hazreti Mevlana kazuje kako je oholi vladar ubijao i uništavao narod zarad ostvarenja ličnih interesa, a pod plastom tobožnje odbrane Musaove, mir njemu, vjere. Ako malo bolje obratimo pažnju na sebe i svoja djela, vidjet ćemo da smo i mi poput ovog oholog vladara. Jer, na putu stjecanja osobnog zadovoljstva i ostvarenja želja nefsa, vršimo neka djela koja krijemo iza vjere, tvrdeći da se mi samo borimo za istinu. Pri tome zaboravljamo da je "Gospodar svjetova u zasjedi" i da motri na sve naše postupke i namjere (nijjete). Zaboravljamo da za Njega nema razlike između tajnog i javnog, odnosno skrivenog i otvorenog. Sve što postoji obuhvaćeno je Znanjem Njegovim.


Bješe jedan tiranin židovske vjere,

Neprijatelj Isaov, ubica bez mjere.

Bilo vrijeme Mesiha, red doš'o na njega,

On je dio Musaov, Musa dio njega.

Kralj zaslijepljen bio, sve vidio dvoje,

A dva glasnika Božja, u suštini jedno te isto je.

Kad učitelj stari reče učeniku:

Vidiš onu flašu, de mi je donesi.

A učenik, ahval: Koju učitelju? Vidiš, dvije jesu!

Učitelj će njemu: De ne budi ahval, nepretjeruj, sinko!

Učenik će opet: Rugaš li se meni, učitelju?

A učitelj: Dobro, hajde razbij jednu!

Stvarno bješe jedna a ne dvije,

Pa kad je razbio, vidje više nije.

Od mržnje i strasti, isto, čovjek ahval biva

I duša mu više ustrajnosti nema.

Gdje god dođe nagon, nestaje vještina,

I na srcu, tada, sto koprena ima.

Za sudiju koji primi mito,

I žalim i mazlum jedno je te isto.

Zbog mržnje i strasti kralj je ahval postao,

Pa je svaki nežidov "upomoć"jauka.

Na stotine hiljada vjernika - mazluma,

Ubio je tvrdeći: Ja branim Musaa.

U ovom prvom dijelu svoga kazivanja Mevlana obznanjuje nekoliko bitnih činjenica:

a.Snaga koja je sjedinjena s nepravdom postaje opasna;

b.Vjerovjesnici, mir njima, imaju bogomdano jedinstvo;

c.Srdžba i strasti opijaju čovjeka;

d.Zelje nefsa sprečavaju razumijevanje istine;

e.Nefs zaslijepljuje oči razuma.

Hazreti Mevlana u ovoj priči, svojim poređenjima, neka racionalna pitanja dovodi u ravan osjetilnog, kako bi ona za sve bila razumljiva. S druge strane, kada govori o nefsu, naprimjer, on ga prvo tretira kao izvanjsku pojavu spominjući jedan historijski detalj. Na taj način je izbjegnuta brza, negativna reakcija nefsa na ovakvo kazivanje. On kazuje kako je u ljudskoj povijesti postojao jedan moćnik, koji je svoju snagu koristio čineći nepravdu i tlačeći i ubijajući robove Božije. Bio je neprijatelj nazreti Isaa, a. s., i ugnjetavao sve sljedbenike njegove vjere. Dakle, snaga i moć, kad se udruže s nepravdom i zulumom, donose tragične posljedice.

b. Bogomdano jedinstvo Božijih poslanika u njihovom poslanstvu

Ovom pričom Mevlana nam namjerava skrenuti pažnju na još jednu bitnu istinu, a to je da su svi Božiji poslanici, mir njima, imali "jedan te isti cilj", iako su se u pogledu stupnjeva osobne egzistencije, specifičnosti vremena, okolnosti i prostora svoga djelovanja međusobno razlikovali, te je svaki od njih ostvarivao dio sveukupnog Jednog Cilja, da bi jedino Pečat poslanika Muhamed, mir i blagoslov Božiji njemu i rodu njegovu, obuhvatio cilj u svoj njegovoj punoći, ozbiljivši ga u svojoj misiji i poruci.

Na ovom putu oni su vodiči, oni su dokaz i uputa svima, a naš Pejgamber njima zapovijeda, Prvi je i Posljednji međ njima.

A Kur'an Časni kaže: "Recite: 'Mi vjerujemo u Allaha i ono što se objavljuje nama, i u ono stoje objavljeno Ibrahimu, i Ismailu, i Ishaku,i Jakubu, i unucima, i u ono stoje dato Musau i Isau, i ono stoje dato vjerovjesnicima od Gospodara njihova; mi ne pravimo nikakve razlike među njima i mi se samo Njemu pokoravamo'."3

Ovaj kur'anski ajet sadrži nekoliko jasnih i nedvosmislenih poruka. Prije svega, ističe se vjerovanje u Jednoću Božiju kao temeljni cilj svih vjerovjesnika, mir njima. Drugo, vjerovanje u sve ono što je objavljeno Muhamedu, mir, spas i blagoslov Božiji njemu i rodu njegovu, na način na koji je obavezno i vjerovanje u sve stoje objavljeno Ibrahimu, Ismailu, Ishaku, Jakubu, Musau i Isau, rnir njima i njihovima. Ili, jednom riječju, vjerovanje u sve Božije poslanike i vjerovjesnike i ono što je njima objavljeno. Treće, ne trebamo praviti razliku glede Božijih poslanika osobno. Četvrto, moramo se u potpunosti pokoriti svim naredbama, propisima i zakonima Jedinoga Boga, Uzvišeno je Ime Njegovo.

Naravno, treba napomenuti da to što ne pravimo razliku između Božijih poslanika ne znači da su svi oni na istom duhovnom položaju, niti da su svi dosegli jednak stupanj tevhida. Ne, jer i sam Kur'an kazuje: "Neke od tih poslanika odlikovali smo više nego druge..."4 Ili "...Mi smo jedne vjerovjesnike nad drugima odlikovali, a Davudu smoZebur dali'.5 A o ličnosti hazreti Muhameda Mustafe, mir, spas i blagoslov Božiji njemu i rodu njegovu, Kur'an kaže: "A šta će biti onog dana kadaprotiv svakog naroda dovedemo po jednog svjedoka, od njega samog, i tebe dovedemo kao svjedoka protiv njih! Mi tebi objavljujemo Knjigu kao objašnjenje za sve..."6 U ovom ajetu Časne Knjige Uzvišeni Bog obznanjuje daje između svakog naroda (ummeta) izabrao osobu koja će biti svjedokom djela toga ummeta, osobu koja je bogomdani povjerljivi promatrač. A Svom Posljednjem poslaniku Muhamedu, mir, spas i blagoslov Božiji njemu i rodu njegovu, Bog je povjerio svjedočenje za djela samih svjedoka. Dakle, jedino za njega nije potreban svjedok, a svi, pa čak i poslanici Božiji, moraju biti pod njegovom prismotrom i biti vođeni njegovom uputom. Ove nam riječi govore o prednosti i vrlini hazreti Muhameda, mir, spas i blagoslov Božiji njemu i rodu njegovu, u odnosu na sve ljude, pa čak i Božije poslanike, mir njima. Iz tog razloga, Mevlana kazuje kako je različitost među vjero vjesnicima Božijim uvjetovana vremenom u kojem su djelovali među ljudima, a ne radi se ni o kakvoj suštinskoj razlici ili različitim ciljevima. On kaže: "Bilo je vrijeme Isaovo..." Znači, bijaše došao red na Isaa, mir njemu. On je u tom vremenu bio donositelj i obznanjivač Poruke Božije. Mevlana u sljedećem stihu kaže kako je, uistinu, duša Isaova duša Musaova, i obrnuto. Oni su, dakle, jedna duša. Hazreti Mevlana kaže;

Nisu isti duh pseći i vučiji, Al'je jedan duh lavova Božijih.

Dakle, kada ljudi bivaju jedan drugom vukovi, i u njima oživi duh pseći, bez obzira na srodnost duša, oni se razdvajaju i napadaju jedan drugog kao psi koji brane stado. Međutim, kada ljudi postanu lavom, i to lavom Božijim, onda se duše njihove sjedinjuju. A kada su duše postale jedno, onda je i cilj zajednički, jedan.

Hazreti Mevlana pravi lijepa i jednostavna poređenja da bi onima koji dosežu samo do saznanja osjetilnih objasnio ono o Čemu kazuje. On govori kako je jedan učitelj naredio svome učeniku, "Donesi mi onu flašu!" A učenik, koji je zbog oštećenog vida sve stvari vidio duplo, upitao: "Učitelju, koju od ove dvije!?" Učitelj mu je rekao: "Ah, jesi pohlepan, htio bi od jedne flaše dvije da se stvore. Ja vidim samo jednu flašu, dijete." Učenik je rekao: "Vi se sa mnom šalite i ismijavate me. Zaista, koju da donesem?" Učitelj je, da bi mu pokazao koliko zaista ima flaša, rekao: "Jednu razbij, a drugu donesi!" Učenik je razbio flašu i s čuđenjem konstatirao da više nema ni "one druge". Mevlana hoće da nam kaže sljedeće: Ako se moćna snaga srdžbe i strasti ljudske ne stavi pod kontrolu razuma i Vjerozakona, odnosno ako se ne učvrsti na Pravom putu, putu ravnoteže, onda takva osoba više ne vidi stvari (zbilje) onakvim kakve jesu, te to dovodi do izopačenja njegovoga duha i napuštanja Puta Istine.

Još jedno poređenje:

Za sudiju koji primi mito,

I Zalim(7) i mazlum jedno je te isto.

Dakle, ako se u srcu sudije, čija je obaveza da sudi po istini i pravdi, zametne sjeme uzimanja mita, on više ne može potlačenom omogućiti njegovo pravo, niti je u stanju kazniti tlačitelja.

A kralja, o kojem Mevlana govori, bijaše obuzela mržnja prema sljedbenicima Isaovim, mir njemu, ubijao ih je nemilosrdno, ne obazirući se na njihove vapaje. Njegov izgovor za ova nedjela bilo je podržavanje i zaštita Musaove, mir njemu, vjere. Sve dok se čovjek ne oslobodi svake vrste uvjeta i predrasuda, on neće biti u stanju spoznati istinu.

U ovom dijelu svojeg kazivanja hazreti Mevlana obznanjuje dvije osnovne činjenice:

1. Vjerovjesnici Božiji, mir njima, potpuno jedinstveno i složno, pozivaju čovječanstvo k Bogu, s tim što jedino zahtjevi i specifičnosti vremena odnosno društvene okolnosti datog historijskog trenutka uvjetuju da se neki zakoni i propisi Božiji obznane a neki ne.

2. Čovjek nije u stanju spoznati i razumjeti istinu sve dok se potpuno ne oslobodi osobnih poriva i interesa.

Kada dođe nagon, nestaje vještina, I na srcu tada sto koprena ima..

/nastavit će se!/

Fus note:

3 sura Al-Bakara - Krava, 136. ajet.

4 sura Al-Bakara - Krava, dio 253. ajeta.

5 sura Al-Isra - Noćno putovanje, dio 55. ajeta.

6 sura An-Nahl - Pčele, dio 89. ajeta.

7 Zalim, ar. =tlačitelj, onaj koji čini nepravdu; Mazlum, ar. = potlačeni, onaj kojem je učinjena


Es-selamualejkum!
nepravda.
Autor RE: ZANIMLJIVE KRATKE PRICE
Hasko
Član

Komentari: 466
Lokacija:
Registrovan: 19.05.08
Upisano u 08-07-2010 01:07
Es-selamualejkum!

Ko drugom jamu kopa sam u nju upada

Prenosi se da je poznati islamski ucenjak Amir eš-Ša'bi, upozoravajući svoje učenike na vrijednost istinitog govora, a posebno pred vladarima, ispricao ovu priču:

"Razbolio se jedanput lav - car zivotinja, i sve zivotinje su dolazile da ga posjete, osim lisice. Vuk je zelio da se dodvori lavu pa je rekao: - O vladaru nas, ti si se, eto, razbolio i sve zivotinje iz tog carstva dosle su u posjetu, osim lisice. To je zaista drsko od nje...

Lav se zbog toga zestoko naljutio i vijest o tome dosla je do lisice. Ona nije nimalo oklijevala, vec je odmah krenula u posjetu lavu. Kad je dosla do njega, lav ju je ljutito upitao: - Zasto nisi dosla da me obidjes kad si cula za moju bolest? Lisica mu odgovori: - Uvazeni i mnogo postovani care, kada je do mene dola vijest o vasoj bolesti, ja sam se istog trenutka dala u potragu za lijekom, i dosla sam da vas obradujem vijescu da sam nasla lijek za vasu bolest. Naime, vas lijek se krije u vucijoj potkoljenici.

Kada je to cuo, lav je odmah skocio na vuka, razderao mu nogu i pojeo srz iz njegove potkoljenice. Lisica je polahko napustila mjesto dogadjaja i pored puta je cekala da naidje vuk. Kada je naisao raskrvavljene noge, ona mu je podrugljivo doviknula: - O vlasnice crvene noge, kada drugi put budes pred carem, pazi sta ces govoriti! Ovaj put ti je pustena krv samo iz noge."

Es-selamualejkum!
Autor RE: ZANIMLJIVE KRATKE PRICE
Hasko
Član

Komentari: 466
Lokacija:
Registrovan: 19.05.08
Upisano u 10-07-2010 01:53
Es-selamualejkum!

Sufija i nevjerni sluga

Neki je sufija svijetom uokolo lutao, sve dok jedne večeri u derviškom hanikahu nije prenoćište potražio.
Svog je magarca u štali privezao, a potom se prijateljima priključio na počasnom mjestu trijema,
te u duhovnu molitvu i tiho bdijenje uronio: jer, blizak je prijatelj bolji od bilo kakve knjige. Sufijska se knjiga ne sastoji od crnila tinte i slova: ništa drugo nije, već srce bijelo kao snijeg. Hrana učenjaka su perom pisana djela; a što je hrana sufija - povratak u svijet vječnog bivanja. Kad su sufije naposlijetku, obuzeti veseljem i mističkim zanosom, duhovni skup priveli kraju, Prirediše gozbu za pridošioga gosta, koji se baš u tom trenu prisjeti svog magarca.
Okrenu se smjesta prema slugi te ga zamoli:
"De se malo do štale navrati, pa magarcu sijena i ječma dadni:"
"Bože blagi, budi na pomoći!"(14) sluga će na to. "Čemu ove suvišne riječi? Odvajkada su to moji poslovi."
A sufija mu stade savjete dijeliti:"Prije neg' mu dadneš, ječam navlaži, jer to je jedno staro magare klimavih zuba".
"Bože blagi, budi na pomoći!, reče ovaj. "?*to mi to govoriš? Pa, ove su naputke drugi od mene učili"
"A kad mu sedlo skineš, stavi mu mehlem na ranjena leđa", nastavi onaj sufija, ne dajući se smesti.
"Bože, budi na pomoći!”, povika sluga, pa mu kaza: "Hej, ti što mudruješ! Imao sam ja na hiljade gostiju poput tebe, i svi su oni sretni i zadovoljni od nas otišli, jer nama je gost svetinja, i od vlastite duše nam je miliji"
"Daj mu i vode, al' pazi da je mlaka, opet će sufija. "Bože, budi na pomoći! Stid me je i slušati što to govoriš! , sluga se uzruja.
"I, malo mu sijena dodaj u ječam", sufija nastavi, a ovaj de na to:"Svevišnji Bože, budi na pomoći! De, skrati više, ne govori!"
"Pa mu ležaj od kamenja i balege počisti, a bude li vlažno, tamo gdje će leći malo mu suhe zemlje naspi."
"Svevišnji Bože, budi na pomoći!, zavapi sluga."Nego, i ti se, sufijo, Bogu uteci i od Njega zaišći pomoći! Ne troši riječi na poslenika koji zna što mu je činiti.”
A sufija mu na to još dobaci: "Uzmi onda četku, pa mu dlaku dobro očešljaj!" "Bože blagi, budi na pomoći! Neka te je stid kako zboriš!”, obrecnu se sluga.
Zatim žustro zasuka rukave, pa izusti: "Idem prvo sijena i ječma donijeti'.
Kako je sluga izišao, tako je štalu i magarca s uma smetnuo i na njih potpuno zaboravio, a onog je sufiju obmanuo i na lagahni se san zaveo.
Svrativši potom do svojih prijatelja, skupine nitkova i lupeža, ismija pošteno onoga sufiju s njegovim savjetima i uputama.

Iscrpljen od puta, sufija legne i, sklopivši oči, stade sanjati svakojake snove.
Usnio je svog magarca u kandžama vuka, kako ga trga i razdire sa svih strana.
Od silne se muke trgne izasna i povika:"Svevišnji Bože, budi na pomoći! Kakva li su ovo suluda priviđenja? Gdje je onaj susretijivi sluga?"
A onda ga opet san svlada, pa vidje magarca kako putem korača i sve propada, sad u jamu, a sad u kakav jarak. Sve je, tako, sanjao neugodne snove. Ne bi li ih odagnao, sure Fatiha (15) i Kari'a (16) učiti stade.
"?*ta da se radi?”, pitao se sufija u nevjerici, pa nastavi: "Svi su prijatelji već otišli i sva vrata su zaključali.
Jao, sve razmišljam - onaj nesretni sluga, pa nije li s nama zajedno kruha i soli podijelio?
Ja sam se s njim sve ljubazno i fino ophodio, pa što bi mi on sad bezobrazlukom vratio?
Potreban je razlog svakoj mržnji, jer i naša plemenitost potiče odanost" :
I opet bi se zamislio i sve tako nastavljao: "Je l' ikad Adem, plemenit i pun blagosti, onome Iblisu (17) naudio?
?*to se to čovjek zmiji i škorpiji zamjerio da mu stalno žele nauditi i smrtni udarac zadati?
U vučijoj je prirodi da sve trga i razdire, a ljude, pak, ljubomora međusobno razdire.
Ne valja zlo pomišljati!", tješio se sufija. "Pa, zašto sebi uopće i dopuštam o svome bratu tako nagađati?"
A onda bi svejednako sa sobom govorio kako je razborito i promišljeno crne slutnje imati. Jer, kako će neko ko nikad zla ne sluti ostati nepovrijeđen?
Tako je sufija na sto muka bio, baš kao i njegov magarac - da Bog d? da takva kazna dušmane snađe!
Nakrivljenog sedla i pokidanih ulara, jadno se magare valjalo posred zemlje i kamenja.
Iznureno i iscrpljeno od mnoga puta i, uz to, čitavu večer bez i trunke sijena, sad je već bilo na izdisaju, gušeći se u samrtnom hroptanju.
Čitavu noć nije prestajao ponavljati i preklinjati: "Jao, jao, Bože mili! Ma, neću, evo, ni ječma, samo mi šaku sijena udijeli!

Hej, šejhovi, milosti! Izgaram od patnje zbog ovih bezočnika okrutnih!"
Muka i nevolja što je ono magare snašla, ravna je patnjama peradi koja se u bujici poplave utapa.
Jadno se magare sve do zore u mukama previjalo i, stenjući od gladi, po podu se valjalo.
Pred jutro, kad je svitalo, u štalu stiže sluga da osedla magarca.
Podbovši ga potom dva-tri puta, poput kakvog stručnog trgovca magarcima, ne bi li ga podstrekao i nagnao u trk, postupio je s njim kao s najgorim psetom.
Od oštrine podbadanja, životinja počne poskakivati - gdje li mu je samo jezik da opiše što ga tišti?
Kad ga je sufija uzjahao i na put krenuo, magare stade posrtati i sve glavom o zemlju padati,
I, svaki put kad bi se po zemlji prostro, ljudi bi ga podizali, sve misleći da je od nečeg obolio.
Jedan mu je uho grubo savijao, a drugi se u usta navirivao, neće li pronaći kakve rane pod jezikom.
Onaj mu je, pak, potkovice pregledao, ne bi li kakav zalutali kamen iz njih izvadio, a drugi mu je, opet, u očima trunke i mrije tražio.
"Hej, šejh", zapitaše ga ljudi, "zbog čega ova slabost? Nisi li jučer Bogu zahvaljivao što ti je magare snažno, žustro i čilo?"
A sufija im na to odgovori: "Magarac što se cijelu večer s 'Bože blagi, budi na pomoći!' hranio i
Boga veličao, drukčije nit' može, nit' zna hodati! Kako je magarcu jedina hrana uvečer bila
'Bože biagi, budi na pomoći!, cijelu se noć Bogu molio, a danju se, evo, na zemlju prostire i sve Bogu na sedždu pada"
Većina ljudi su, ustvari, ljudožderi: u njihovu se slatkorječivost nemoj mnogo uzdati.
O podlim se ljudima, poput onog sluge, brini. Jer, bolje je i sam biti negoli udvaranja besramnika podnositi.


Es-selamualejkum!
Autor RE: ZANIMLJIVE KRATKE PRICE
Hasko
Član

Komentari: 466
Lokacija:
Registrovan: 19.05.08
Upisano u 11-07-2010 04:24
Es-selamualejkum!

Svecenikov sin

Rodio sam se, od oca katoličkog svećenika, u američkom gradu Čikagu. Tu sam, u jednom američkom obdaništu, naučio čitati i pisati. Išao sam u crkvu. Otac je veliku pažnju poklanjao mom obrazovanju. Stalno me je vodio u crkvu i odredio čovjeka koji me je učio i odgajao. Otac bi me ostavljao u crkvenoj biblioteci da čitam dječije časopise i slikovnice s kršćanskim pričama.

Svecenikov sin

Znao sam ga od ranije. Iznova smo se susreli u avionu koji je letio iz Džedde u Pariz. Bio je naslonjen na jastuk sjedišta. Želio je malo dremnuti… Rekoh mu: „Es-Selamu alejkum, Ebu Muhammede. Gdje si ti, čovječe? Lijepa je slučajnost što te srećem u avion, neću ti dozvoliti zaspati. Nema vremena za spavanje. Zar ne vidiš goste kojima trebaju da'va, savjet i uputa?! Ustani, možda Allah uputi nekoga tvojim sebetom, pa ti to bude bolje od velikog bogatstva. Zar mi nismo ummet da've? Zbog čega spavati? Nema spavanja nakon današnjeg dana!“ Podigao je glavu i upro pogled prema meni. Nije me poznao dok nije ustao.

Tada mi reče: - Doktor Serhan, nemoguće! Nisam te mogao vidjeti na zemlji, pa te nađoh na nebu. Dobro došao! Nisam očekivao da ću te vidjeti u avionu. Ali, istina, razmišljao sam o tebi. Očekivao sam da ću te vidjeti u Francuskoj ili Južnoafričkoj Republici. Radiš li i dalje kao direktor Rabitine kancelarije? Reci mi, kakvi su ovi lijepi trenuci u kojima te vidim pred sobom u avionu? Ne mogu vjerovati svojim očima!

- Vjeruj, brate, vjeruj! Zar me ne vidiš da pred tobom stojim glavom i bradom. O čemu si razmišljao, vidim da si zamišljen?
- Da, razmišljao sam o jednom desetogodišnjaku koga sam susreo u Johanesburgu. Primio je islam, a otac mu je svećenik, nije prihvatio islam.

- a33;*ta, dijete je primilo islam, a otac mu je svećenik? Molim te, ispričaj mi tu priču. Osjećam da se radi o lijepoj priči, punoj pouka. Hajde, tako ti Gospodara, ispričaj mi. To je priča nevjerovatnija od bajki, ali kada Allah nešto hoće On to i omogući! U Njegovoj ruci je vlast nad svim i On upućuje onoga koga hoće.

- Bio sam u Johanesburgu i klanjao u jednoj džamiji. Vidio sam desetogodišnjeg dječaka kako nosi bijelu arapsku odjeću. Na leđima je imao ogrtač koji se nosi u zemljama Zaljeva, a na glavi saudijsku mahramu. Začudio me je njegov izgled, jer se stanovnici Južnoafričke Republike ne oblače tako. Oni oblače pantalone i košulju, a na glavi stavljaju kapu; nose se slično indijskim i pakistanskim muslimanima. Prošao je pored mene i pozdravio me islamskim pozdravom.

Odgovorio sam mu na selam i upitao ga:
- Jesi li ti Saudijac?
- Ne, ja sam musliman i pripadam svim muslimanskim zemljama.
- Zbog čega, onda, nosiš odjeću karakterističnu za stanovnike Zaljeva?

- Ponosim se ovom odjećom, jer je odjeća muslimana.“
Pored nas je prošao njegov prolaznik koji mi reče: „Pitaj ga kako je prihvatio islam.“ Začudila me je ova opaska, te ga upitah: „Zar nije bio musliman?“ Zatim se okrenuh djetetu i upitah ga: „Zar od ranije nisi bio musliman i zar nisi iz muslimanske porodice?“ Pitanja se počeše gomilati, ali mi dijete reče: „Ispričat ću ti šta se dogodilo, od početka do kraja, ali, prvo reci odakle si?“

Rekoh da sam iz Mekke. a33;*to je dijete čulo da sam iz Mekke, pohrlilo je k meni želeći me poljubiti i uzvikujući: „Iz Mekke, iz Mekke! Kako sam sretan što vidim čovjeka iz Mekke, Allahovog svetog grada. Želim vidjeti Mekku!“ Začudile su me dječakove riječi, te rekoh: „Tako ti Allaha, ispričaj mi svoju priču.“ Dječak poče pričati:

„Rodio sam se, od oca katoličkog svećenika, u američkom gradu Čikagu. Tu sam, u jednom američkom obdaništu, naučio čitati i pisati. Išao sam u crkvu. Otac je veliku pažnju poklanjao mom obrazovanju. Stalno me je vodio u crkvu i odredio čovjeka koji me je učio i odgajao. Otac bi me ostavljao u crkvenoj biblioteci da čitam dječije časopise i slikovnice s kršćanskim pričama.

Jednog dana, dok sam sjedio u biblioteci, ruka mi otiđe prema jednoj knjizi s police. Vidio sam naslov: Evanđelje. Knjiga je bila toliko stara da se skoro raspadala. Želio sam je prelistati. I, što sam je otvorio, pogled mi je pao na jedan red. Pročitao sam stih koji bi, ukratko, glasio: „Mesih je rekao: 'Nakon mene će doći arapski vjerovjesnik čije ime je Ahmed.'“ Puno me je začudila ova rečenica.

Požurio sam ocu, jednostavno, ali začuđeno ga pitajući:
- Oče, oče, jesi li pročitao ovu rečenicu u Evanđelju?
- a33;*ta to?
- Ovdje, na ovoj stranici, nalaze se čudne riječi. Mesih kaže da će nakon njega doći arapski vjerovjesnik. Oče, ko je vjerovjesnik za koga Mesih kaže da je arapski vjerovjesnik, da će doći nakon njega i da će Mu ime biti
Ahmed? Da li je on već došao?

Vjerujte mi braćo, poželio sam da se putovanje oduži kako bih čuo čitavu priču. Rekoh:
- Ebu Muhammede, nastavi, vremena je malo!
- Nemoj me prekidati, ako želiš da završim priču.
- Polahko, Ebu Muhammede, želim što prije saznati kako se priča završava.
Ebu Muhammed je nastavio priču: „Otac je vikao na nevino dijete:
- Gdje si našao tu knjigu?
- Oče, našao sam je u crkvenoj biblioteci, u tvojoj privatnoj knjižnici.
- Pokaži mi je, pokaži mi tu laž i potvoru na Mesiha.
- Ali, oče, to je tu! Napisano je u knjizi, u Evanđelju, zar ne vidiš?
- a33;*ta ti imaš s tim? Ti to ne razumiješ, još si mali. Idemo kući.

Otac me je povukao za ruku i odveo kući. Počeo je vikati i prijetiti da će mi uraditi razne stvari ako se ne okanim. Znao sam da postoji neka tajna, koju otac želi sakriti. Ali, Allah me je uputio da istražujem sve što je vezano za Arape i da tako dođem do cilja. Tražio sam neke Arape želeći ih pitati o ovome, našao sam jedan arapski restoran u našem gradu. Ušao sam u njega i pitao vlasnika za arapskog vjerovjesnika, a on me je uputio u džamiju gdje će mi bolje objasniti. Otišao sam u džamiju i pitao ima li Arapa.

Jedan od njih me upita:
- Zašto ti trebaju?
- Želim pitati za arapskog vjerovjesnika Ahmeda.
- Izvoli, sjedi. a33;*ta želiš znati o arapskom vjerovjesniku?
- Pročitao sam u Jevanđelju, koje sam našao u crkvenoj biblioteci, da je Mesih rekao da će nakon njega doći arapski vjerovjesnik po imenu Ahmed. Da li je to istina?
- Da li si stvarno to pročitao? Sinko, ono što si rekao je istina. Mi muslimani smo sljedbenici tog vjerovjesnika Muhammeda, s.a.v.s. Kur'anski ajet spominje to što si ti sada spomenuo.

Dijete je uzviknulo kao da je našlo izgubljenu stvar:
- Zar je to istina?
- Da, istina je. Sačekaj trenutak.
Čovjek donese primjerak prijevoda Kur'ana. Pročita ajet iz sure Saff u kojem Uzvišeni Allah kaže: I da vam donesem radosnu vijest o poslaniku čije je ime Ahmed, koji će poslije mene doći.

Dječak je uzviknuo:
- Pokaži mi ga! Čovjek mu pokaza prijevod ajeta. Kada vidje, dječak uzviknu:
- Bože, isto kao u Evanđelju! Mesih nije slagao, već je moj otac. a33;*ta trebam uraditi da bih postao sljedbenik ovog vjerovjesnika?

- Reci: Svjedočim da nema božanstva osim Allaha; da je Muhammed Allahov rob i poslanik; i da je Mesih Isa, sin Merjemin, Allahov rob i poslanik.
- Svjedočim da nema božanstva osim Allaha i da je Muhammed Allahov rob i poslanik i da je Mesih Isa, sin Merjemin, Allahov rob i poslanik. Donio je radosnu vijest o vjerovjesniku Muhammedu. Ovo je moj najsretniji dan. Otići ću ocu i obradovati ga.

Dječak sav radostan odjuri ocu svećeniku: „Oče, oče, spoznao sam istinu! Arapi žive u Americi, muslimani žive u Americi! Gledao sam Kur'an i vidio da spominje isto što i Evanđelje. Prihvatio sam islam. Oče, ja sam sada musliman. Hajde, prihvati i ti islam kao i ja, moraš slijediti vjerovjesnika kog je Isus najavio u Evanđelju!“ Svećenika kao da je ošinula munja. Dohvatio je sina i uvukao ga u sobu. Zatvorio ga je u tom sobičku i uskratio mu blagost, zahtijevajući isto i od drugih ukućana. Tako ga je držao više nedjelja. Donosili su mu hranu i piće, a zatim ga ponovo zatvarali.

Kada se pobojao da bi vlasti mogle saznati, nakon što se škola, u koju je dječak išao, počela raspitivati o njegovom odsustvu, i poslati ga u zatvor, odlučio je svoje dijete poslati roditeljima u Tanzaniju u Africi. Rekao je ocu da se ne odnosi blago i milostivo prema dječaku, a ako bude bilo potrebno da ga čak i ubije. U Africi ga neće niko tražiti. Dječak je otputovao u Tanzaniju, ali nije zaboravio islam. Počeo je tragati za Arapima i muslimanima dok nije našao džamiju. Ušao je i ljudima unutra ispričao šta mu se dogodilo.

Oni su se sažalili i počeli ga podučavati islamu, ali je njegov djed to otkrio. Uzeo ga i zatvorio kao što je to uradio i njegov otac, a zatim ga i mučio. Nije uspio dijete odvratiti. Zbog toga mu je pooštrio uvjete zatočeništva i mučenja.

Na kraju ga se želio osloboditi, te mu je u hranu stavio otrov. Međutim, Allah mu se smilovao. Kada je pojeo malo hrane, osjetio je bolove u crijevima i stomaku, te je to povratio. Zatim je pobjegao preko balkona i bašče i brzo otišao u džamiju. Džematlije su mu pružile neophodno liječenje, te ga je tako Uzvišeni Allah spasio. Nakon toga, dječak je zatražio da ga zaštite. Kasnije su ga prebacili u Etiopiju. Zaslugom ovog dječaka, desetine Etiopljana je prihvatilo islam.

- a33;*ta, njegovom zaslugom je desetine ljudi prihvatilo islam?
Ebu Muhammed me je upozorio da, ako želim čuti priču do kraja, da šutim.
- Dječak mi je rekao: ,,Muslimani su se pobojali za mene, pa su me poslali u Južnoafričku Republiku, i sada sam ovdje. Prisustvujem predavanjima učenjaka i da'vetskim aktivnostima gdje god se nađem. Pozivam ljude islamu… Ovo je vjera istine, prirode, vjera koju nam je Allah naredio da slijedimo, posljednja vjera, vjera o kojoj je Isa, a.s., donio radosnu vijest da će nakon njega doći vjerovjesnik Muhammed i da ga svi trebaju slijediti.

Kada bi kršćani slijedili ono što je došlo u istinskom kršćanstvu, uspjeli bi i na ovom i na Budućem svijetu. Ovo poručuje Evanđelje koje nije iskrivljeno i koje sam ja našao u crkvenoj biblioteci u Čikagu. Uzvišeni Allah me je uputio na ovaj stih prvom stranicom koju sam otvorio i prvim redom koji sam pročitao. U ovoj knjizi sam pročitao: ,Mesih je rekao: 'Arapski vjerovjesnik će doći nakon mene i njegovo ime je Ahmed'“ ,,.Gospodaru, kako si Milostiv, kako si Veličanstven! Uputio si me odakle se i ne nadam, jer sam ja sin svećenika koji ovo negira!''

- Doktore, moje oči su zasuzile dok sam slušao to dijete. To je keramet… U tim godinama! Uzvišeni Allah ga je uputio kerametom koju ne mogu oslikati. Prešao je tolike prostore bježeći sa svojom vjerom. Poslušao sam ga, rukovao se s njim i poljubio ga. Rekao sam mu da će Allah, akobogda, preko njega dati veliko dobro. Dječak me je ispratio i vratio se u džamiju. Nisam zaboravio ono lice obasjano svjetlom i imanom, lice tog dječaka koji je sebe nazvao Muhammedom.

Ja sam se tada obratio Ebu Muhammedu:
- Čovječe, ostavio si utjecaj na mene! To je neobična priča. Probudio si mi želju da se vidim s tim dječakom.
Nisam ni završio, a službenik nas obavijesti da zauzmemo mjesta, jer uskoro slijećemo na pariški internacionalni aerodrom a33;*arl de Gol. Sjeo sam na svoje mjesto i ponavljao Allahove riječi: Ti ne možeš uputiti onoga koga ti hoćeš, već Allah upućuje onoga koga On hoće.

Kasnije sam otputovao u Južnoafričku Republiku. Slika dječaka Muhammeda je i dalje bila u mojim mislima. Raspitivao sam se za njega, ali mi je rečeno da je otišao u drugi grad pozivati ljude u Allahovu vjeru. Puno sam želio se sresti s njim, i jednog dana, ako nam Allah dadne dug
život, sresti ću se. Želite li se i vi sresti s njim?

Es-selamualejkum!
__________________
Stranica 7 od 16 << < 4 5 6 7 8 9 10 > >>

Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Upamti me



Niste još član?
Registriraj se, beplatno je!

Zaboravili ste lozinku?
Nije problem, tražite novu.
Random Photo
NAJNOVIJE U KUHINJI
Ukupno recepata -=[25]=-
TROSTRUKI UŽITAK
RAMAZANSKA HALVA
Mali savjeti I dio
PILEĆA JUHA
Tacno vrijeme
Poruke
Morate biti prijavljeni.

bullet halil40Pogledaj sve porukice od ovoga posjetioca 
21/05/2016 00:19
Zdravo. Jal aktivna ova stranica

bullet administratorPogledaj sve porukice od ovoga posjetioca 
02/08/2015 20:53
Stranica je bila komplet zapustena, zahvaljujuci nekome. Uskoro ponovo i u novom ruhu, kao i sa novim sadrzajem.

bullet bbPogledaj sve porukice od ovoga posjetioca 
25/10/2013 19:29
sellam,malo si zapustio stranicu Jasko

bullet zlatanPogledaj sve porukice od ovoga posjetioca 
17/10/2013 02:19
kako mu je zena

bullet zlatanPogledaj sve porukice od ovoga posjetioca 
17/10/2013 02:19
sta je bilo sa mesudom ribom

bullet zlatanPogledaj sve porukice od ovoga posjetioca 
17/10/2013 02:17
doni sto se ne javljas sa novim vijestima

bullet zlatanPogledaj sve porukice od ovoga posjetioca 
17/10/2013 02:16
sta ima novoga u grapskoj

bullet dzoniPogledaj sve porukice od ovoga posjetioca 
27/08/2013 07:21
selam iz oblacne grapske..svi su na broju hvala bogu..svako dobro bosno i hercegovino...

Bullet Bullet

bullet alemkamenPogledaj sve porukice od ovoga posjetioca 
11/07/2013 12:12
Nek mirisu avlije

bullet dzoniPogledaj sve porukice od ovoga posjetioca 
11/07/2013 09:45
selam iz suncane i tople grapske..svi su na broju hvala bogu..svako dobro bosno i hercegovino..PS.11.07.2013..18 GODINA OD STRADANJA SREBRENICE..NEKA IM JE VJECNI RAHMET...

bullet dzoniPogledaj sve porukice od ovoga posjetioca 
30/06/2013 07:28
selam iz suncane grapske..danas su dzenaze HURTIC MEHMEDU I MURATOVIC OSMANU poslije ikindije namaza..rahmet im dusi..svako dobro bosno i hercegovino..

bullet dzoniPogledaj sve porukice od ovoga posjetioca 
21/06/2013 10:22
selam iz vrele i suncane grapske..svi su na broju hvala bogu,,svako dobro bosno i hercegovino..

bullet dzoniPogledaj sve porukice od ovoga posjetioca 
13/06/2013 07:24
selam iz oblacne grapske..svi su na broju hvala bogu..svako dobro bosno i hercegovino..

Online
Gosti: 3
Nema članova prisutnih

Registriranih: 2,149
Najnoviji: Olyrien
Media online
AUDIO - VIDEO po vasoj zelji

 

22,824,956 Jedinstvene posjete

Powered by PHP-Fusion © 2003-2005