CRNA GORA SE OPRAŠTA OD 44 GRAĐANINA POGINULA U TEŠKOJ ŽELJEZNIČKOJ NESREĆI
Upisao administrator u January 25 2006 21:17:22
Pročitaj više o teškoj željezničkoj nesreci koja se dogodila u popodnevnim satima prije dva dana u Crnoj Gori gdje je smrtno stradalo najmanje 44 osobe i 198 ih je povrijeđeno...
Ostale vijesti
Broj žrtava teške željezničke nesreće u Crnoj Gori povećao se na 44. Povredama je protekle noći u Kliničkom centru u Podgorici podlegao desetogodišnji Filip Gardašević iz Sutomora. U Kliničkom centru Crne Gore smešteno je oko 170 povrijeđenih. Od 13 povrijeđenih koji su u teškom stanju dvoje je djece.

Bijelo polje je zavijeno u crno. U nesreći kod Bioča stradalo je najviše bijelopoljaca od kojih se sa neizmjernom tugom oprostio čitav grad. U teškoj nesreći poginulo je 24 bijelopoljaca dok je 100 povrjeđeno.

Porodice poginulih putnika iz Bijelog Polja u željezničkoj nesreći kod Podgorice, preuzele su posmrtne ostatke koji su bili izloženi u sportskoj hali 'Nikoljac'. Danas je sahranjeno 17 poginulih građana Bijelog polja.

Ispraćaju su prisustvovali predsjednik državne zajednice Srbija i Crna Gora Svetozar Marović, predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, predsjednik i potpredsjednik Vlade CG Milo Đukanović i Branimir Gvozdenović, ministri, kao i predstavnici lokalne vlasti i lideri političkih partija. Od poginulih oprostili su se i episkop budiomljansko nikšićki Joanikije sa sveštenstvom i više lokalnih zvaničnika Islamske zajednice.

'Zapamtili su ovi prostori ratove i tragedije, ali ovakvu tragediju ne pamte, pa zato nad ovakvim i ovakvim odrom nema pravih reči', rekao je gradonačelnik Bijelog Polja Tarzan Milošević prilikom obraćanja porodicama poginulih i prisutnim građanima. On je rekao da je Crna Gora u protekla 2 dana pokazala hrabrost, dostojanstvo, snagu, dovoljnu da tragedija ne bude mnogo veća, ali, kako je naglasio, nedovoljno za 44 ugašena života.

'Mi u Crnoj Gori, kad nas zadesi zla sudbina pokažemo pravo lice, solidarnost, požrtvovanost, osećanje i brigu', kazao je Milošević i dodao da su posljedice užasne nesreće ublažene zahvaljujući naporu svih građana i službi Republike Crne Gore.

'Plače i jeca Bijelo Polje, tuguje Crna Gora, jer gubitak je veliki i nenadoknadiv. Dugujemo zahvalnost svim našim prijateljima iz čitavog sveta koji su nam uputili podršku, na taj način bili uz nas, da bi nam ublažili bol', rekao je gradonačelnik Bijelog Polja
OPREČNE IZJAVE O UZROKU NESREĆE
DRUŠTVO - AKTUELNO - Sreda, Januar 25, 2006 21:06 RTS

Istražni sudija podgoričkog Osnovnog suda Zoran Radović nastavio je istragu povodom teške železničke nesreće u Bioču. On je najpre sa stručnjacima Saobraćajnog fakulteta iz Beograda i instituta 'Kirilo Savić' obišao mesto nesreće a potom i deonicu pruge od Bratonižića do Bioča.

Nikakve izjave za javnost Radović nije želeo da da. On je juče izjavio da je kvar na kočionom sistemu uzrok nesreće.

Mašinovođa Slobodan Drobnjak izjavio je pred istražnim sudijom da je preduzeo sve propisane radnje kako bi zaustavio voz u kome su u utorak poginula 44 putnika, kada se survao u kanjon Morače, prenela je medijima pravna zastupnica mašinovođe Dragana Vujović.

Ona je navela da je Drobnjak, koji se nalazi na lečenju u Kliničko bolničkom centru, istražnom sudiji Zoranu Radoviću ispričao da je preduzeo sve radnje da obezbedi voz od samopokretanja i da je zatražio pomoć od centrale Železnice u Podgorici.

Drobnjak je ispričao da je voz normalno krenuo iz stanice Bratonožići, ali da je u jednom trenutku video da nešto nije u redu sa kočnicama nakon čega je izašao iz voza i pokušao da ga zaustavi ručnim kočnicama. Kada je video da se voz sam kreće, ušao je u njega, iako je znao da ide u sigurnu smrt, kazala je Vujovićeva. Dok je mašinovođa pokušao da zaustavi voz, kondukter je otišao duž pruge da zove pomoć koja nije stizala pola sata, prenela je Vujovićeva Drobnjakove reči.

Ona je ocenila i da je ocena predstavnika Železnice da mašinovodja i pomoćno osoblje nisu ispoštovali proceduru - ishitrena - i izrazila nadu da će istražni organi utvrditi uzrok nesreće. 'Njihova izjava da je voz bio na remontu i da je potpuno ispravan je ishitrena, jer to što je bio na remontu ne znači da je bio ispravan. Mašinovođa je bio sam na vozu, jednoposed, i on je morao da ostavi voz, da trči oko voza da ga obezbeđuje, što je nenormalno. Pitanje je da li se smelo uopšte, na toj pruzi, dozvoliti da ide jednoposed', kazala je Vujovićeva.

Jedan od dežurnih policajaca u vozu koji se u ponedeljak survao u kanjon Morače, Saša Davidović izjavio je da je kompozicija ostala bez kočnica.

On je rekao da su njegovi i pokušaji njegovih kolega da pre nesreće povlačenjem ručnih kočnica u vagonima uspore kompoziciju, bili bezuspešni.

'Kada smo ja i kolega Mladen Vojvodić vidjeli da je voz izgubio kočnice, riješili smo da pokušamo da zaustavimo voz sa ručnim kočnicama. Vojvodić je pošao prema sredini voza, a ja sam ostao na kraju da povučem ručnu kočnicu, mehaničku. Kad sam vidio da to ništa ne radi ja sam izašao, došao do putnika u vagonu, uzeo moblini telefon, obavijestio moga dežurnog vođu smjene, Šamovića, obavijestio ga da ćemo da poginemo, da je voz ostao bez kočnica da ide velikom brzinom prema Podgorici i da zovne neku pomoć', ispričao je Davidović.

Izvršni direktor željezničkog preduzeća Prevoz Momčilo Rakočević rekao je da ne bi komentarisao 'pitanje da kočnice nijesu ispravne'.

Rakočević je naveo da je pogreašno procenjeno da se voz uprkos problemima može bezbedno spustiti do Ćemovskog polja, ali nije precizirao, čija je odluka bila da voz nastavi kretanje ka Podgorici, nakon zaustavljanja u Bratonožicima.

Mašinovođe Javnog preduzeća 'Željeznice Crne Gore' najavile su da će od uprave zatražiti objašnjenje zbog čega su primorani da voze polovne i neispravne vozove. Mašinovođe su saopštile da će taj zahtev uputiti sa sastanka sindikata koji će uskoro biti održan i najavile da će o svemu obavestiti javnost.

Oni su upravu optužili da snosi odgovornost za nesreću koja se u ponedeljak dogodila u kanjonu Morače sa 44 žrtve, jer mašinovođe 'već godinama upravljaju neispravnim vozovima i rizikuju svoj i tudje živote'. Mašinovođe tvrde da vozovi koji idu iz Podgorice za Bar svakodnevno saobraćaju sa manjkom od osam kočionih blokova, a oni koji saobraćaju na relaciji Podgorica-Bijelo Polje putuju sa 'minus pet kočionih blokova'. Oni su naglasili da svakome ko je bar jedan dan radio na pruzi jasno da bi voz ostao u mestu i da ne bi krenuo ni na najvećoj nizbrdici da su mu kočnice bile ispravne.