POČETAK · CHAT NG · Articles · FORUM NG · WEB STRANICE · KATEGORIJE NOVOSTI April 26 2024 12:45:00
Meni
POČETAK
KUR'AN NA BOSANSKOM
CHAT NG
Articles
Downloads
FAQ
FORUM NG
WEB STRANICE
KATEGORIJE NOVOSTI
KONTAKTIRAJTE @
POŠALJI SVOJ FOTO
TRAŽI


UBIJENI 10.05.1992.
SPISAK UBIJENIH NA DAN 13.06.1992.
GRAPĆANI U LOGORIMA I
GRAPĆANI U LOGORIMA II
Posljednji video
U ZEMLJI KRVI I MEDA
[03-03-2012 18:20]
1001 NOĆ - EPIZODA 2
[30-11-2010 09:11]
1001 NOĆ - EPIZODA 1
[20-11-2010 12:22]
Pečat - epizoda 1
[23-05-2010 11:53]
LZN III - 12
[25-03-2010 12:17]
LUD ZBUNJEN NORMALA...
[13-02-2010 19:59]
Polaganje kamen tem...
[21-06-2009 12:36]
Da se ne zaboravi G...
[09-06-2009 17:04]
REZOLUCIJA 819
[08-01-2009 16:08]
IZBOR IZ NOVOGODIŠN...
[03-01-2009 17:45]
REGISTROVANI
U¿ytkowników: 2145

Danas: 0
Juce: 0
Ovaj mjesec: 0

Najnowszy: Olyrien
Linkovi
Hraniteljstvo
  Djeca bez roditelja ...

Art & Unique - Umjet...
  Prezentacija djela H...

Bosanska dubica
  Dubicko druzenje na ...

bosnjaci
  informactivan, nauca...

MDfolkexpress
  narodna i zabavna mu...

GéoCompteur
Posljednji video
Vidi niz
N O V A - G R A P S K A 15 godina | nema hacka | O SVEMU POMALO
Stranica 3 od 6 < 1 2 3 4 5 6 >
Autor RE: ISLAMSKE TEME I HADISI
Hasko
Član

Komentari: 466
Lokacija:
Registrovan: 19.05.08
Upisano u 10-07-2010 02:44
Es-selamualejkum!


Mi'radž

Isra i Mi’radž predstavljaju posebnu Allahovu počast Muhammedu, s.a.v.s. Isra označava Muhammedovo, s.a.v.s., putovanje za jednu noć iz Mesdžidu-l-harama u Mekki do u Mesdžidu-l-akse u Kudusu (Jeruzalemu) i njegov povratak te iste noći u Mekku. Mi’radž označava Alejhisselamovo putovanje te iste noći iz Mesdžidu-l-akse u viši svijet, u široko i prostrano Allahovo carstvo, sve dotle dokle nije kročio ni najuzvišeniji melek, niti najugledniji Božiji rob...

Hvala Allahu, dž.š., Koji iz vlastite milosti nagrađuje svoje robove raznim nagradama, ovisno od imana. Što je vjerovanje jače, Allahova nagrada je veća. Sultan svih Allahovih robova je naš Poslanik Muhammed, s.a.v.s., kojeg je Allah počastio poslanstvom i raznim mu’džizama, koje su nepobitni dokaz istinitosti Kur’ana i islama. Isra i Mi’radž predstavljaju posebnu Allahovu počast Muhammedu, s.a.v.s.,.
Isra označava Muhammedovo, s.a.v.s., putovanje za jednu noć iz Mesdžidu-l-harama u Mekki do u Mesdžidu-l-akse u Kudusu (Jeruzalemu) i njegov povratak te iste noći u Mekku.

Mi’radž označava Alejhisselamovo putovanje te iste noći iz Mesdžidu-l-akse u viši svijet, u široko i prostrano Allahovo carstvo, sve dotle dokle nije kročio ni najuzvišeniji melek, niti najugledniji Božiji rob, a kamoli da je to postigao obični smrtnik.

O Israu i Mi’radžu je mnogo napisano I, hvala Allahu, dostupno je svakome, na raznim jezicima. Taj događaj nam je, manje-više, poznat. Ja ću spomenuti samo neke vječne pouke.
Allah, dž.š., kaže:

“Neka je hvaljen Onaj Koji je u jednom času noći preveo svoga roba iz Harema časnog u Harem daleki, čiju smo okolinu učinili blagoslovljenom kako bismo mu neka znamenja naša pokazali. On uistinu sve čuje i sve vidi” (Isra : 1).

Sam početak ove sure (“Neka je hvaljen... ”) u arapskom jeziku se upotrebljava onda kad se čovjek nečemu čudi, kao što bih ja, naprimjer, rekao: “Subhanallah, kako smo nemarni prema našem stanju!” Značenje ovakvog početka ajeta bi bilo: Nemojte se čuditi onome što će vam Allah ovim događajem saopćiti, jer je to izvan ljudskih mogućnosti i dometa. Nego recite: “Neka je hvaljen Onaj Koji sve može!”

U ovaj događaj povjerovat će oni koji razmišljaju poput Ebu Bekra es-Siddika, hazreti Omera i sličnih, koji se ne zaustavljaju na granicama vlastite pameti i koji ne misle da je istina samo tamo dokle doseže njihova pamet. A oni koji imaju ludu pamet i pokvarenu prirodu, kao Nemrud, Faraon, Ebu Džehl, Ebu Leheb i njima slični, oni niušta ne vjeruju.

Kad bismo takvima iznosili milion dokaza o istinotosti Kur’ana i vjere, oni ne bi povjerovali, pa makar im te dokaze iznosila njihova vlastita djeca.

Nije to čudo, jer je Kur’an za one koji razum imaju, a nije za primitivne ljude.
U ajetu dalje stoji:

“Allah je preveo svoga roba noću...”

Riječju esra (preveo ga je Allah) poništava se svaka rasprava o tome je li Poslanik bio tamo ili nije. A znamo da mušrici nisu u to povjerovali. Poslanik, s.a.v.s., rekao je: “Preveden sam noću”.Dakle, Poslanik je poveden drugom snagom, snagom koja nije njegova, snagom koja nema granica. Isto kao kad bih ja rekao: “Popeo sam se sa djetetom na Himalaje”. Hoće li me upitati onaj ko pameti ima: “Kako će se malo dijete popeti na vrh takve planine?” Neće, jer zna da ga je neko poveo sa sobom.

Tako se i Mi’radž odnosi na Allaha, dž.š., jer je to Njegovo djelo, a ne djelo Muhammeda, s.a.v.s.

Idolopoklonici su, ipak, osjećali da je nekog putovanja bilo, jer su tražili dokaz za to riječima: “Opiši nam Kuds”, a znali su da Poslanik, s.a.v.s., nikad nije bio u njemu. Kad im je opisao Kuds, uvidjeli su da je to istina, ali je šejtan bio jači od njih i zato nisu povjerovali.

Dalje u ajetu stoji: Prenio je svoga roba”.Ovo je odgovor onima koji kažu da je Poslanik, s.a.v.s., bio samo dušom, a ne tijelom.

Abdom na arapskom jeziku imenujemo čovjeka s dušom i tijelom, a ne može se reći abd samo za dušu ili samo tijelo. Ova riječ ukazuje na još jedno značenje. Nije, naprimjer, rečeno: Bi Muhammedin(prenio je Muhammeda), da bi bila ostavljena mogućnost da svaki Allahov pravi rob doživi dio toga putovanja, ali samo dušom, ne i tijelom. To će vjernici doživljavati dok su u namazu. Zato se prenose riječi velikana: “Namaz je mi’radž vjernika”.

Nakon ovoga, nećemo se čuditi što se mu’min nakon namaza osjeća posebno lahkim i resterećenim od tegoba i problema.
Završetak ovog ajeta glasi:

“Allah zbilja sve čuje i sve vidi”.

Ovaj ajet nam pokazuje istinski razlog zašto je došlo do Mi’radža. Kad Allah kaže: “Sve čuje i sve vidi”,to nam govori da je Allah čuo i vidio sva uznemiravanja, spletkarenja, ismijavanja, ponižavanja prema Poslaniku, ali je Poslanik sve to saburio i radio ono što mu Allah naredi.

Zato ga je Allah htio prenijeti da mu pokaže ljepotu koja ga čeka, kao i kaznu koja očekuje one što su ga uznemiravali i maltretirali.

Zato, ti koji padaš na sedždu, kad ti dođe teška situacija, problemi, tjeskoba u prsima, vrati se izvoru – namazu, kojim ćeš se oprati od tih tegoba i biti oslobođen svih okova.

Mi, muslimani u Bosni, i sami smo svjedoci u kakvoj teškoj situaciji se nalazimo. Nama je najpreče da se vratimo tom izvoru, istinski čistog srca i duše. I “okupajmo” se od prljavih ideja, zlobe, zavidnosti, pretvaranja, prevare i nejedinstva, kako bismo obukli odjeću iskrenosti, sloge, ljubavi i međusobnog pomaganja. To je najvrednija odjeća kojom se trebamo zaogrnuti.
Molim Allaha, dž.š., da ujedini naša srca i da nam pomogne protiv naših dušmana. Amin!


Es-selamualejkum!
Autor RE: ISLAMSKE TEME I HADISI
Hasko
Član

Komentari: 466
Lokacija:
Registrovan: 19.05.08
Upisano u 20-07-2010 23:55
Es-selamualejkum!


Ramazana je na pragu- mjesec strpljivosti
RAMAZAN JE VRIJEME U KOJEM SE SVE DUŠE POSTAČA SPAJAJU I JEDNU DUŠU.


Kuhinja je mjesto gdje svaka domaćica provede pola radnog dana. Nemojmo dozvoliti da naši Ramazanski dani prođu na taj način. Tačno je da moramo pripremati hranu i brinuti se o porodici. Ali u Ramazanu uradimo to na razuman i mudar način. Rasporedimo vrijeme i učinimo naš boravak u kuhinji minimalnim. Ramazan je mjesec berićeta i male količine hrane zadovoljit će naše potrebe. Dok su naše ruke zauzete kuhanjem, mi "zaposlimo" naš jezik sa zikrom, istigfarom, dovom, slušanjem dersa ili Kur'ana.

Nakon dugog odsustva ponovo nam je pokucao na vrata. S čežnjom smo ga iščekivale, kao voljenu osobu nakon dugog odsustva. Ovaj dragi gost godinu dana nam nije dolazio. Svaki put prije njegova dolaska brojimo dane, sate i minute. Srca mu se raduju. Ramazan!!! "Došao vam je Ramazan, mubarek mjesec, u kojem vam je Allah propisao post!" (Sahih Nesai, 2016. Albani) Ovo je mjesec Kur'ana, iftara, ibadeta i noćnog namaza: "Ako čovjek klanja s imamom sve dok ne završi upisuje mu se noćni namaz." (Ahmed, Ebu Davud, hadis sahih, Sahihu Džamia 1615. Albani) Džennetska vrata se u njemu otvaraju, a Džehennemska zatvaraju: "Kada dođe Ramazan otvore se Džennetska vrata, zatvore se Džehennmska vrata i šejtani se stave u okove!" (Buhari 1899, Muslim 1079) Objava Kur'ana je počela u njemu: "U mjesecu Ramazanu je počelo objavljivanje Kur'ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz Pravoga puta i razlikovanja dobra od zla..." (Prijevod značenja El-Bekare 185.) Ima blagodati koje nema nijedan drugi mjesec: "Ko provede Ramazan vjerujući i očekivajući nagradu, biće mu oprošteno predhodno učinjeno - mali grijesi." (Buhari 37, Muslim 759)


Dali smo se za njega pripremile???

Ono što je najvažnije kod žena muslimanki prije dolaska Ramazana, jeste da lijepo urede i dotjeraju njihove kuće, da sve miriše od čistoće i ljepote. Nema sumnje da je to pohvalno čak i ibadet ako ga poprati iskren nijet. Sestro moja! Kad već završimo sa "generalnim kućnim čišćenjem", vratimo se nama samima. Prije nego što nam dođe Ramazan "zavirimo" u naša srca, pokušajmo ih malo "pripremiti i očistiti": "I svi se, o vjernici, pokajte Allahu, da biste uspjeli." (Prijevod značenja En-Nur, 31.) Nemojmo sebi dozvoliti da nam dođe Ramazan, a nismo se iskreno Allahu pokajale za sve što smo radile u protekloj godini. Iskrena tevba briše "prašinu s naših srca": "On prima pokajanje od robova Svojih i prašta rđave postupke i zna šta radite." (Prijevod značenja Aš-Šura 25.) Tevba će učiniti naša srca nježnim i spremnim za Ramazanske ibadete. Kad počne Ramazan nemojmo sebi dozvoliti da nam njegovi dani protiču na uobičajen način. Podsjećajmo sebe da kada jedan Ramazanski dan završi neće se više nikada vratiti. Nek naš cilj bude Allahova nagrada za postača: "On pripada Meni, i ja ću za njega nagraditi..." (Buhari 5927,Muslim 1151-161.), imajući na umu: "Zaista se djela cijene prema namjerama..." (Buhari 1.) Moleći Allaha, subhanehu ve te'ala, da budemo od onih koji će ući na vrata Rejjan: "U Džennetu imaju vrata koja se zovu Rejjan. Na njih će ući postači na Sudnjeme Danu i više niko osim njih" (Buhari 1797, Muslim 2766)


Raznovrsnost ibadeta

Usmjerimo našu pažnju na razne vidove ibadeta. Za svako dobro učinjeno djelo bit ćemo, sa Allahovim dopustom, nagrađene. Naših pet dnevnih namaza trebaju biti naša iskrena veza sa Gospodarem svjetova u cijeloj godini, a u ovom mubarek mjesecu posebno. Nastojmo ih izvršavati u potpunosti, čuvajući njihove sunnete, jer: "Ko klanja u danu i noći dvanaest rekjata (sunneta), sagradit će mu se kuća u Džennetu." (Muslim 728-101,102) Kada se suprug zaputi na teravih namaz u mesdžid, a mi to nismo u mogućnosti iz različitih razloga, iskoristimo to i s preostalom porodicom klanjajmo onoliko koliko smo u mogućnosti. Nemojmo biti žalosne zbog ostajanja u kući, jer je Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, rekao: "Nemojte vašim ženama zabranjivati odlazak u mesdžide, a njihove kuće su bolje za njih." (Ebu Davud,sahih,Miškatu el-Mesabih 1062 Albani) Nastojmo da obavljamo noćni namaz koliko smo u mogućnosti. Ako ništa onda dva rekjata u zadnjoj trećini noći koja će biti popraćena dovom, jer: "Naš Gospodar se spušta u zadnjoj trećini noći, pa kaže: 'Imali ko da me doziva pa da mu se odazovem!?', i kaže: 'Imali ko da nešto traži pa da mu dam!?, i kaže: 'Imali ko da traži oprosta pa damu oprostim!?'" (Buhari 1145, Muslim 1808) Nemojmo dozvoliti da nam prođe ijedna Ramazanska noć, pa da same sebe lišimo ovog velikog dobra. Nemojmo dozvoliti da nas san i dugo sjedenje spriječi od ustajanja na sehur. U njemu je berićet i praktikovanje Sunneta Poslanika, sallallahu 'alejhi ve sellem: "Ustajte na sehur, zaista je u sehuru berićet!" (Buhari 1823.), i: "Zaista Allah i meleci blagoslove one koji sehure!" (Ibnu Hiban, Tabarani, hasen, Sahihu Džamia 1844. Albani) Okvasi svoja usta makar sa malom količinom vode i tako zadobij obećane nagrade za to. Uvećajmo učenje Kur'ana u Ramazanskim danima i noćima. Na taj način ćemo najbolje iskoristiti naše vrijeme. Jer Ramazan je mjesec Kur'ana. Sjeti se na koji način su naši ispravni prethodnici učili Kur'an u Ramazanu. Koliko su hatmi završavali? Neki u tri dana, neki u sedam, a prenosi se da je Imam Šafija, Allah mu se smilovao, znao proučiti Kur`an u Ramazanu šezdeset puta. Znači svaki dan dvije hatme. Mi donesimo čvrstu odluku da ćemo bar jedanput upotpuniti Kur'an u Ramazanu. Održimo naše dato obećanje!!! Allah, subhanehu ve te'ala, nam je podario imetak kako bi nam

on bio ukras i iskušenje na ovom svijetu: "Bogatstvo i sinovi su ukras na ovom svijetu!" (Prijevod značenja Al-Kahf 46.), i: "Imanja vaša i djeca vaša su samo iskušenje, a u Allaha je nagrada velika." (Prijevod značenja At-Tagabun 15.) Udjelimo onoliko koliko smo umogućnosti i pričinimo na taj način radost našoj siromašnoj braći i sestrama u vjeri. Učinimo da osjete slast Ramazanskih dana i da dožive svoj bajram. Zajednički iftari bi trebali krasiti naša islamska društva i okupljanja. Sa njima se na najljepši način pokazuje povezanost i međusobna muslimanska ljubav. Najlakši način da se zadobije velika i obećana nagrada: "Ko nahrani postača pripada mu nagrada kao njemu (postaču)." (Ahmed, Tirmizi, hadis sahih, Sahihu Džami`a 6415. Albani) Pripremi ili kupi određene vrste jela i udjeli ih komšijama, prijateljici ili odnesi ih u mesdžid, ili pozovi nekog od postača. Kuhinja je mjesto gdje svaka domaćica provede pola radnog dana. Nemojmo dozvoliti da naši Ramazanski dani prođu na taj način. Tačno je da moramo pripremati hranu i brinuti se o porodici. Ali u ramazanu uradimo to na razuman i mudar način. Rasporedimo vrijeme i učinimo naš boravak u kuhinji minimalnim. Ramazan je mjesec berićeta i male količine hrane zadovoljit će naše potrebe. Ukoliko budemo primorane na dug boravak u kuhinji, u tom slučaju, nek nam nijet bude iskren. Nadajmo se Allahovoj nagradi, misleći na to kako će se sa tom hranom iftariti postači. Dok su naše ruke zauzete kuhanjem, mi "zaposlimo" naš jezik sa zikrom, istigfarom, dovom, slušanjem dersa ili Kur'ana. Na taj način ćemo istovremeno postići dva cilja. Nakon završenog pripremanja hrane, a prije iftara, nemojmo zaboraviti da molimo Onoga koji nam je omogućio da ispostim taj ramazanski dan. Molimo Allaha, subhanehu ve te'ala, za dunjalučko i ahiretsko dobro, jer: "Tri se dove ne odbijaju: dova roditelja djetetu, dova postača i dova putnika." (Ahmed,Tirmizi, hadis hasen, Sahihu Džamia 3032 Albani) Porodica, a naročito suprug, bi trebao da bude tolerantan u toku Ramazana, ukoliko se desi da supruga njene kućne poslove ne obavlja na način kako je to radila prije Ramazana. Neka se strpi, nadajući se Allahovoj nagradi, jer Ramazan je samo jedan mjesec u godini, neka je potpomogne i posavjetuje kako da ga na najbolji način sprovede. Uvidjeće nakon Ramazana da se njegova supruga vratila obavljanju svih obaveza na najbolji način, jer svi mi skupa želimo i molimo Allaha da nam dâ nagradu koju nam je obećao kada je rekao: "Muslimanima i muslimankama, i vjernicima i vjernicama, i poslušnim muškarcima i poslušnim ženama, i iskrenim muškarcima i iskrenim ženama, i strpljivim muškarcima i strpljivim ženama, i poniznim muškarcima i poniznim ženama, i muškarcima koji dijele zekat i ženama koje dijele zekat, i muškarcima koji poste i ženama koje poste, i muškarcima koji o svojim stidnim mjestima vode brigu i ženama koje o svojim stidnim mjestima vode brigu, i muškarcima koji često spominju Allaha i ženama koje često spominju Allaha - Allah je, doista, za sve njih oprost i veliku nagradu pripremio." (Prijevod značenja Al-ahzab 35.)


Naša djeca i Ramazan

I na kraju nemojmo zaboraviti naše najmlađe i najmilije, našu milu dječicu prije i u toku samog Ramazana. Podsjećajmo ih prije Ramazana da se njegovo vrijeme približilo. Dajmo im do znanja da nam je drago zbog toga. Zatim u toku Ramazana veću djecu navikivajmo na post, a mlađoj govorimo o postu kako bi ga zavolili. Zaposlimo ih prilikom pripremanja iftara, da poslužuju, da dijele jedni drugima hurme prilikom samog iftara. To zasigurno ostavlja pozitivan trag u srcu kao što je ljubav prema postu, spoznaja da ima nagrada za izpošteni dan, a nakon dunjaluka sa Allahovim dopustom Džennet. Sjećanja na te porodične iftare naša djeca će nositi sa sobom tokom cijelog života. Prisjetimo se kako su to naše majke činile sa nama i kako su bili dragi ti iftarski trenuci. Molim Allaha, subhanehu ve te'ala, da nam podari da provedemo Ramazan na najbolji način. Da nam podari nagradu posta. Radost prilikom susreta našeg Gospodara. Da budemo od onih koji će na Džennetska vrata Rejjan biti pozvani, onako kao što nas je obavjestio naš Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem: "Džennet ima vrata koja se zovu Rejjan, na njih će ući samo postači na Sudnjem Danu i niko drugi. Reći će se: 'Gdje su postači?' Ustat će i niko neće ući mimo njih i kada uđu zatvorit će se vrata". (Buhari 1896, Muslim 1152.) A u drugoj predaji: "I ko uđe kroz njih napit će se, a onaj koji se napije neće ožedniti nikada više." (Nesai hadis sahih Sahihu Džamia 5184 Albani).

(prenešeno)

P.S.
Da li vam se desilo da nakon jednog od proteklih ramazana imate osjećaj da se niste dovoljno potrudili da ga iskoristite i da ga niste dovoljno ili bar minimalno iskoristili. Naravno, post i obavezni namazi za vjernika nisu upitni, ali da li vam se desilo da niste zadovoljni svojim imanskim stanjem sa kojim izlazite iz ramazana, kao kad ispraćate veoma dragog gosta koji inače rijetko navraća? Nemojte da nam se desi da iz ovoga ramazana tako izađemo. Potrudimo se da nas taj osjećaj ne proganja. Ramazan koji ove godine kako smo obaviješteni pocinje 11.avgusta.
Molim Boga da i Vi pripadnici naroda bošnjačkog i članovi Islamski zajednica Bošnjaka cijeloga dunjaluka i širom dijaspore u vašim džamijama, džematima, i islamskim centrima ovogodišnji Ramazan
dočekate u sreći, zdravlju, veselju, radosti i međusobnoj slozi i uvažavanju. Molimo Boga da Vam u njemu, prije njega i poslije njega, podari blagost, sreću, milost i oprost i da ga provedete na najdostojniji način osnaženog imana, veselijeg lica i od grijeha sačuvani i očišćeni.

Es-selamualejkum!
Autor RE: ISLAMSKE TEME I HADISI
Hasko
Član

Komentari: 466
Lokacija:
Registrovan: 19.05.08
Upisano u 25-07-2010 02:17
Es-selamualejkum!

10 načina kako dočekati Ramazan i 10
načina kako ga iskoristiti na najbolji
način
[ Bosanski ]
عشر وسائل لاستقبال رمضان وعشر حوافز لاستغلاله
] اللغة البوسنية ]
Halid Abdurrahman ed Derviš
خالد عبد الرحمن الدرويش
Prevod : Ebu Usama el Džeziri
ترجمة: أبو أسامة الجزيري
Pregledao : Ebu Usama el Džeziri
مراجعة: أبو أسامة الجزيري
Pomoćni ured za dawu - Rebwa - Riyadh
المكتب التعاوني للدعوة وتوعية الجاليات بالربوة بمدينة الرياض
2008 –1429
Bismillahirrahmanirrahim
(U ime Allaha Milostivog Samilosnog)
Hvala Allahu Gospodaru svijetova, neka je salat i selam na Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, na njegovu porodicu i ashabe, a zatim:
Sljedeće riječi su upućene svakom muslimanu koji je dočekao Ramazan u zdravlju i veselju kako bi iskoristio vrijeme u pokornosti Allahu Uzvišenom.
Pokušao sam da to bude u obliku načina i podsticaja koji daju vjerničkoj duši ambicije i želje ka ibadetu u ovom plemenitom mjesecu.
Naslovio sam sljedeće riječi: (Deset načina kako dočekati Ramazan i deset podsticaja kako ga provesti na najbolji način).
Molim Allaha da mi podari pomoć i iskrenost, te da učini moje djelo iskrenim koje radim samo radi lica Njegova i neka je salavat i selam na Muhammeda, njegovu porodicu i ashabe.
Kako dočekati Ramazan?
Pitanje: Koji su to ispravni načini za doček mjeseca Ramazana?
Musliman mora da ne posustaje u sezonama pokornosti i dobrih djela, kao što mora da bude od onih koji prednjače u svakom dobru i koji se takmiče na tom polju kao što kaže Allah Uzvišeni:
„I u tome neka se takmiče oni koji se takmiče“1
Ustraj, dragi brate, na tome da dočekaš mjesec Ramazan na sljedećih deset načina:
PRVI NAČIN
Dova; da doviš Allaha da te poživi da dočekaš i ovaj mjesec u zdravlju i blagostanju, kako bi ti to bilo podstrek da budeš aktivniji u ibadetu od posta, namaza i zikra. Priča Enes, radijellahu anhu: (Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bi kada nastupi mjesec Redžep govorio: „Allahu naš, daj nam bereketa u Redžepu i Šabanu, i daj da dočekamo Ramazan.“2
A poznato je da su naši dobri prethodnici dovili Allaha da ih poživi do Ramazana a zatim bi dovili da ga primi od njih.
Pa kada nastupi Ramazan i pojavi se mjesec mlađak, zadovi i reci: „Allah je najveći! Allahu, započni nam mjesec sigurnošću, imanom, selametom, islamom i uputi nas da radimo ono što voliš i čime si zadovoljan. Moj i tvoj Gospodar je Allah.“3
DRUGI NAČIN
Zahvala na tome što si ga dočekao; rekao je En Nevevi, rahimehullah, u svojoj knjizi el Ezkar: (Znaj da je mustehab i lijepo svakom onom kome se ponovila jasna blagodat ili od koga se otklonila jasna nesreća, da učini sedždu Allahu Uzvišenom te da mu zahvali onako kako mu dolikuje). A od najvećih blagodati Allaha prema robu jeste da ga uputi i pomogne na pokornosti i ibadetu.
2
Znaj da onaj ko dočeka Ramazan a u zdravlju je, takav je u velikoj blagodati koja zahtjeva zahvalu i priznanje Allahu koji je to sve dao, pa neka je hvala Allahu Uzvišenom kao što dolikuje plemenitosti lica Njegova i veličini Njegove vlasti.
TREĆI NAČIN
Radost i veselje; došlo je vjerodostojnim putem do nas da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, imao običaj da obraduje svoje ashabe dolaskom mjeseca Ramazana, govorio bi: „Došao vam je mjesec Ramazan. Ramazan je mjesec bereketa, u njemu vam je Allah propisao post. U njemu se otvaraju džennetska vrata i u njemu se zatvaraju vrata Džehennema....hadis.“4
A prijašnje generacije od ashaba i tabiina su se radovali dolasku Ramazana, a ima li veća radost od one kada se čuje o nastupanju mjeseca Ramazana, sezone dobrih djela i spustanja milosti.
ČETVRTI NAČIN
Pripremanje i prijašnje planiranje kako iskoristiti mjesec; veliki broj ljudi – nažalost – pa čak i oni koji drže do vjere veoma precizno planiraju kada se radi o dunjaluku, ali veoma mali broj je oni koji planiraju za onaj svijet. To je produkt jedne činjenice, a ta činjenica je ne spoznaja stvarne zadaće vjernika na ovom svijetu, kao i zaborav da musliman ima prilike sa Allahom kako i bitne sezone i vremena u kojima odgaja svoju dušu kako bi ustrajala na pravom putu.
Od planiranja za ahiret jeste i planiranje kako iskoristiti Ramazan u pokornosti i ibadetima prije njegova dolaska. Tako ćemo imati jedan radni program za iskorištavanje dana i noći Ramazana u pokornosti Allahu Uzvišenom.
Ova brošurica koja je u tvojim rukama ti pomaže na tom putu da iskoristiš Ramazan na najbolji način ako Allah da.
PETI NAČIN
Čist i jak nijet i čvrsta odluka da ćeš iskoristiti mjesec i provesti vrijeme u dobrim djelima; a onaj ko bude iskren prema Allahu i Allah će biti prema njemu i pomoći ga na pokornosti i olakšati mu puteve hajra. Rekao je Allah:
„A da su bili iskreni prema Allahu, to bi im bolje bilo...“5
ŠESTI NAČIN
Spoznaja i razumjevanje ramazanskih propisa; obaveza je na svakom vjerniku da Allaha obožava sa znanjem, i niko nema opravdanja da nije znao u fardovima koje je Allah propisao svojim robovima, a od toga je post u Ramazanu.
Musliman mora da zna mesele posta i propise prije nego što mjesec nastupi, kako bi mu post bio ispravan i primljen kod Allaha:
„Pitajte one koji znaju, ako vi sami ne znate.“6
SEDMI NAČIN
Moramo dočekati Ramazan sa čvrstom odlukom da ćemo ostaviti grijehe i loša djela, te da ćemo se pokajati iskreno od svih grijeha, ostaviti ih i nikada se ne vratiti na njih. Pa Ramazan je mjesec pokajanja, ko se ne pokaje u njemu pa kada će se pokajati?! Kaže Allah:
„I pokajte se Allahu svi vi, o vjernici, kako bi uspjeli.“7 3
OSMI NAČIN
Duševno čišćenje i pripremanje putem čitanja korisnih knjiga i brošurica, slušanja korisnih islamskih kaseta od predavanja i dersova koji pojašnjavaju vrijednost posta i njegove propise. Sve to kako bi se duša pripremila za pokornost i ibadet u njemu. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellm bi pripremao duše svojih ashaba, pa bi rekao na kraju mjeseca Šabana: (Došao vam je mjesec Rmazana...sve do kraja hadisa.)8
DEVETI NAČIN
Ozbiljno pripremanje da se vrši dawa u njemu i to putem:

Pripremanja nekoliko riječi i upustava te ih podjeliti sa braćom u svom mesdžidu;

Podjelom knjižica i brošurica klanjačima u mesdžidu četvrti. Lijepo je da knjige budu savjetodavnog karaktera, kao i da sadrže fikhske propise ramazanskog posta;

Pripremom (Ramazanskog poklona); možeš staviti u kovertu kasetu lijepog sadržaja i knjižicu, te napisati Ramazanaski poklon, a zatim pokloni kome hoćeš;

Prisjećanjem na siromašne i miskine, te davanjem sadake i zekata upravo njima.
DESETI NAČIN
Dočekujemo Ramazan sa novom bijelom stranicom u našim životima:

Pokajenjem Allahu Uzvišenom iskrenom tewbom;

Sljeđenjem sunneta Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, radeći ono što naredi i kloneći se svega što zabrani;

Prema roditeljima, bližnjima, rodbini, ženi i djeci održavati veze dobročinstva i rodbinstva;

Biti dobri u zadjednici i društvu u kojem živimo kako bi bili korisni Allahovi robovi. Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu aleji ve sellem: (Najbolji ljudi su oni koji najviše koriste ljudima.)
Ovako dočekuje musliman mjesec Ramazan, kao što suha zemlja željno očekuje kišu, kao što bolesnik očekuje doktora i kao što čovjek očekuje svoga voljenog sa puta.
Allahu naš, kao što si dao da dočekamo Ramazan, daj da ga ispostimo u zdravlju sa potpunom nagradom, doista si ti onaj koji sve čuje i sve zna.
Kako iskoristiti mjesec posta?
Kako bi iskoristio Ramazan u najboljem obliku moraš slijediti ova upustva:
1.
Iskrenost u postu radi Allaha Uzvišenog; iskrenost je duša dobrih djela i ključevi primanja svega što je lijepo, kao i uzrok za pomoć i uputu od Gospodara svega što postoji. Shodno nijetu, iskrenosti u djelu i istinitosti sa Allahom i željom za hajrom, bude i Allahova pomoć i potpora svome robu vjerniku. Rekao je Ibn Kajjim, rahimehullah: (Shodno veličini nijeta roba,
4
shodno njegovoj ambiciji i želji i cilju u tome, biva i Allahova potpora i pomoć....)
Allah Uzvišeni nam je naredio da budemo iskreni u djelu, radi Njega jedinog. Rekao je:
„I njima nije bilo naređeno ništa drugo osim da Allaha obožavaju iskreno ispoljavajući vjeru, kao oni čisti...“9
Kada spozna postač da je iskrenost razlog Allahove potpore i pomoći, to mu biva podstrekom da iskoristi ovaj mjesec u pokornosti Milostivom. Dakle, post + iskrenost djela radi Allaha = hamas i podstrek.
2.
Spoznaja da je Allahov Poslanik, sallallahu aljehi ve sellem, imao običaj obradovati ashabe nastupanjem mjeseca Ramazana
Druga stvar koja te poziva da iskoristiš ovaj mjesec u pokornosti Allahu jeste to što znaš da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, imao običaj da obraduje ashabe Ramazanom pa bi rekao: (Došao vam je mjesec Ramazan. Mjesec bereketa. U njemu vam je Allah propisao post...hadis.) Ovaj hadis upućuje na veličinu i potrebu iskorištavanja ovog mjeseca, zato ih je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem obradovao kako bi se pripremili da ga iskoriste u najboljem obliku i na najbolji način.
3.
Stalno prisjećanje ogromne nagrade koju je Allah pripremio postačima, a od toga je:
-
da je nagrada postača velika, ne zna je niko osim Allaha, jer (svako djelo sina Ademova je njemu, osim post, on je Moj i Ja za njega nagradu dajem).
-
ko posti jedan dan na Allahovom putu, Allah od njega odmakne vatru 70 godina, pa kako tek onaj koji posti cijeli mjesec.
-
post se zagovara za roba na Sudnjem danu sve dok ne uđe u Džennet.
-
u Džennetu imaju vrata koja se zovu Rejjan, na njih niko ne ulazi osim postači.
-
post mjeseca Ramazana briše sve prijašnje grijehe.
-
u Ramazanu se pootvaraju džennetska vrata a pozatvaraju džehennemska.
-
dova postača u Ramazanu je dova koja se prima.
Dragi brate i plemenita sestro, jeste li dokučili veliku nagradu koju je Allah pripremio za postače. Na tebi nije ništa drugo osim da kreneš ozbiljno i da radiš jako i ambiciozno kako bi bio pobjednik i dobitnik pomenutih velikih nagrada od Allaha Uzvišenog.
4.
Spoznaja da je od sunneta Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem da mnogo ibadet vrši u ovom mjesecu.
On bi mjesec Ramazan iskoristio za ibadete jako puno što nebi radio u drugim mjesecima. Dakle, od stvari koje te podstiču na bolje iskorištavanje ovog mjeseca jesto to što je Allahov Poslanik baš u ovom mjesecu puno činio ibadete od namaza,
5
zikra, dove i sadake. Ovaj mjesec bi izuzimao za ibadete za razliku od drugih mjeseci, pa dali imaš u Poslaniku lijep uzor ili ne? Allah kaže:
„Vi u Allahovom Poslaniku imate lijep uzor.“10
Zato, budi od onih koji mnogo ibadet čine u ovom mjesecu bićeš od pobjednika.
5.
To što se jasno vide tragovi bereketa u ovom mjesecu, od tih tragova je:
-
bereket u imanu; vidiš vjernika u Ramazanu jakog imana, živog srca, stalno razmišlja, brzog prisjećanja. Ovo se jasno vidi, u to ne sumnja niko i to je samo dio onog što Allah da postaču.
-
Bereket u tjelesnoj snazi; ti dragi brate, iako si ostavio hranu i vodu, osjećaš kao da ti se snaga povećala i povećao sabur da podneseš teške stvari, a s druge strane Allah ti da bereket u tvojoj snazi pa obavljaš farzove od namaza, kao i sunnete i ostale ibadete, iako si gladan i žedan.
-
Bereket u vremenu; zar ne vidiš da u jednom danu Ramazana učiniš djela što nekada ni u sedmici ne možeš mimo Ramazana.
Iskoristi bereket ovog mjeseca i uz to dodaj beret Kur'ana i trudi se da ti to bude podstrek ka pokornosti Milostivom i stalnom ustrajanju u svakom vremenu i mjestu. Neka ti ovo bude još jedan razlog da iskoristiš ovaj mjesec na najbolji način.
6.
Od stvari koje će ti pomoći da iskoristiš ovaj mjesec u pokornosti jeste prisjećanje svojstava ovog mjeseca.
Dragi brate, ovaj mjesec je poseban, ima svojstva koja nema ni jedan drugi mjesec, od tih svojstava je:
-
zadah postača je draži Allahu od miska;
-
meleki dove za oprost postačima sve dok ne iftare;
-
svakog dana Allah ukrašava svoj Džennet i govori: (Moji dobri robovi samo što nisu sa sebe zbacili poteškoće i nelagodnosti i došli tebi);
-
otvaraju se vrata Dženneta a zatvaraju vrata Džehennema.
-
u njemu je noć Lejletul Kadr koja je bolja od 1000 mjeseci, ko bude spriječen njenog hajra, taj je potpuno spriječen;
-
postačima se oprosti zadnje noći Ramazana i
-
Allah svaku noć u Ramazanu oslobodi određeni broj ljudi od vatre.
7.
Prisjećanje da je Allah izuzeo post za Sebe mimo drugih djela.
Još jedno svojstvo i nagrada koju dobiva svako ko iskoristi Ramazan u hajru. Čini insana da ne posustaje, a to je da je Allah izuzeo nagradu i sevab postaču za Sebe mimo drugih djela kao što je pomenuto u hadisu: (Svako djelo sina Ademova je njemu, osim post, on je Moj i Ja za njega nagradu dajem...)
Dakle, ova posebnost čini čovjeka spremnim da iskoristi ovaj mjesec na najpotpuniji način.
8.
Spoznaja koliko su ashabi i prijašnji dobri prethodnici ulagali truda u iskorištavanju sati ovog mjeseca.
6
7
Ashabi su spoznali vrijednost ovog mjeseca, zato su ulagali trud i imetak u ibadetu. Oživljavali su ramazanske noći namazom i čitanjem Kur'ana, obilazili bi fukare i siromašne i davali sadaku i činili dobročinstvo, nahranili bi hranom, iftarili postače. U njemu bi pritiskali na svoje duše ka pokornosti Allahu, u njemu su džihad vodili na Allahovom putu protiv neprijatelja kako bi Allahova riječ bila gornja i kako bi vjera bila samo Allahova vjera.
9.
Spoznaja da će se post zagovarati za postača na Sudnjem danu.
Još nešto što će te učiniti da lakše postiš jeste to što je post zagovarač na Sudnjem danu, zagovaraće se za postača kod Allaha Uzvišenog, te će biti uzrokom brisanja grijeha. Kako li je lijep drug on?! Drug koji se zagovara u najtežim trenutcima, na Sudnjem danu, danu suda. Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: (Kur'an i post će se zagovarati za roba na Sudnjem danu. Reći će post: „Gospodaru, spriječio sam ga od hrane i strasti u danu, pa primi moje zagovaranje“, a reći će Kur'an: „Gospodaru, spriječio sam ga sna u noći pa primi moje zagovaranje“, pa će Allah primiti njihovo zagovaranje).11
10.
Spoznaja da je Ramazan mjesec posta i mjesec sabura i strpljivosti, te da je post i kijam od razloga oprosta grijeha, kao i činjenica da je post lijek za mnoge društvene, duševne, tjelesne i zdravstvene probleme.
Kada postač zna ovo što smo pomenuli, biva mu dovoljno kao podsticaj za iskorištavanje ovog mjeseca.
Pomenuli smo neke od podsticaja koje pomažu vjerniku da iskoristi sezone pokornosti a posebno mjesec Ramazan, mjesec milosti i bereketa.
Teško se tebi, nemoj da lijen budeš pa da žališ nakon toga kada žaljenje neće od pomoći biti. Rekao je Allah:
„A na Ahiretu su veći stepeni i veća prednost.“12
Molimo Allaha da primi od nas post i namaz, i naša zadnja dova je hvala Allahu Uzvišenom Gospodaru svjetova i neka je salat i selam na Muhammeda, njegovu porodicu i ashabe.


1 Sura El Mutaffifun, 26.
2 Bilježe hadis Ahmed i et Taberani.
3 Hadis bilježi Et Tirmizi i Ed Darimi, a Ibn Hibban ga ocjenjuje vjerodostojnim.
4 Bilježi ga Ahmed.
5 Sura Muhammed, 21.
6 Sura El Enbija, 7.
7 Sura En Nur, 31.
8 Hadis bilježe Ahmed i En Nesai, preneseno iz knjige Letaiful mearif od Ibn Redžeba, rahimehullahi.
9 Sura El Bejjine, 5.
10 Sura El Ahzab, 21.
11 Hadis bilježi Ahmed u Musnedu.
12 Sura El Isra, 21.


Es-selamualejkum!
Autor RE: ISLAMSKE TEME I HADISI
Hasko
Član

Komentari: 466
Lokacija:
Registrovan: 19.05.08
Upisano u 31-07-2010 15:31
Es-selamualejkum!


U susret ramazanu

Koje su blagodati ramazana? Zašto je to poseban mjesec?


Hvala Allahu Uzvišenom koji nas je poučio Knjizi jasnoj, koji nas je učinio da budemo od onih koji upućuju istini neprolaznoj i odlikovao znanjem koje izvodi ljude iz tmine na svjetlo dana. Neka je Njegov blagoslov i selam na prvaka među odabranim, našeg uzora i miljenika, Muhammeda, s.a.v.s, njegovu časnu porodicu, ashabe i sve one koji ga budu slijedili na putu istine.

Dolazi nam blagoslovljeni i među mjesecima najodabraniji mjesec, ramazani-šerif. Skoro da je nemoguće pobrojati blagodati koje se kriju u njemu. To je mjesec posta u kojem se pravovjerni sustežu od jela i pića i svih prohtjeva koji su im inače dopušteni. Na taj način oni nastoje eliminisati griješenje i oponašati bezgrešna duhovna bića meleke, koji su neprekidno u pokornosti svome Stvoritelju. Uz to, pripisanim i dobrovoljnim ibadetima oni se nadaju Božijem oprostu i proviđenju na oba svijeta.

Ramazan je predmet posebnog respekta, čak i onih koji nisu revnosni u svakodnevnom prakticiranju vjere. Radost u srcima ljudi zbog dolaska mjeseca ramazana jasan je pokazatelj njihovog imana. U jednoj predaji stoji da će svakog onog ko bude obradovan dolaskom ramazana, Allah poštedjeti od vatre. Također se kaže: Kada nastupi prva noć ramazana Uzvišeni Allah rekne: 'Ko je taj što Nas voli, pa da i Mi njega volimo, ko je taj što Nas traži, pa da i Mi njega potražimo, ko je taj što Nas moli za oprost, pa da mu oprostimo svetošću ramazana.' Poslije Uzvišeni Allah naredi melekima, kiramen katibinima, da u ramazanu takvima pišu samo dobra djela, a ne upisuju loša, a Allah im pobriše ranije učinjene grijehe.1

Od Ibn Abasa navodi se predaja da je Allahov poslanik, s.a.v.s, rekao: "Kada bi sljedbenici moga ummeta bili svjesni ramazana, željeli bi da cijela godina bude ramazan."2

To zbog toga što su u njemu sabrana mnoga dobra, pokornost Allahu, dž.š, primljena, dove uslišane, grijesi oprošteni, a Džennet jedva čeka da poštovaoce ramazana što prije primi.

U djelu Durretun-nasihin kaže se: "Dženet čezne za četvericom: za onim ko uči Kur'an, za onim ko kontroliše i čuva svoj jezik, za onim koji opskrbljuje gladne osobe i za onim koji posti mjesec ramazan."3

U predaji koja govori o važnosti ramazana kaže se: "Kada se pojavi mlađak i najavi dolazak ramazana, obraduje se Arš i Kursijj, meleki i ono što je ispod njih, govoreći: 'Blago li se ummetu Muhammedovom, s.a.v.s, zbog onog što im je dato. Za njih mole oprost Sunce, Mjesec, zvijezde, ptice u zraku, ribe u vodi i sve što je živo na zemlji, danju i noću, osim šejtana prokletnika. Tako, kada muslimani uz ramazan ujutro osvanu, ne bude ostavljen nijedan a da mu ne bude oprošteno. Uzvišeni Allah rekne melekima: 'Darujte vaše namaze i zikr u ramazanu ummetu Muhamedovom, s.a.v.s.'"


Od Omera bin el-Hattaba spominje se predaja da je Vjerovjesnik, s.a.v.s, rekao: "Kada se jedan od vas u ramazanskoj noći probudi pa se preokrene s jedne na drugu stranu u postelji, melek mu rekne: 'Kum barekellahu fike ve rahime kellah - Ustani, Allah te blagoslovio i smilovao ti se'. Ako ustane s nijetom da klanja namaz, za njega moli postelja govoreći: 'Allahu daj mu postelju uzdignutu', a ako obuče odjeću, ona moli: 'Gospodaru, podaj mu dženetsku odjeću', a ako obuče nešto od obuće, obuća moli: 'Gospodaru, učvrsti mu noge na pravom putu', a ako uzme posudu, ona moli: 'Gospodaru, daruj mu dženetsko posuđe', a ako uzme abdest, voda moli: 'Gospodaru, očisti ga od grijeha i pogrešaka', a ako ustane i klanja namaz, njegova kuća rekne: 'Gospodaru, učini njegov kabur prostranim i svijetlim i povećaj svoju milost na njega'. Allah ga tada pogleda pogledom milosti i rekne mu dok mu se on obraća dovom: 'O moj robe, od tebe je dova, a od Nas je uslišanje, od tebe je molba, a od Nas je udovoljenje, od tebe je traženje oprosta, a od Nas je praštanje.'"

U hadisu Allahovog poslanika, s.a.v.s, koji prenosi Ebu Hurejre, r.a, kaže se: "Ko ramazanske noći provede u ibadetu: klanjajući (teravih namaze i druge nafile), vjerujući i nadajući se Allahovoj nagradi, bit će mu oprošteni prošli grijesi."4


Zato je poželjno da svaki musliman maksimalno poštuje svetost mubarek ramazana apstinirajući od svih nevaljalština i mobilišući svoje snage u pokornosti Allahu, dž.š. To će učiniti ako bude ustrajan u namazu, u zahvaljivanju i slavljenju Allaha, dž.š, u čestom spominjanju njegovog imena i učenju Kur'ana. Spominje se da je Uzvišeni Allah rekao Musau, a.s., da je dao ummetu Muhammedovom, s.a.v.s, dva svjetla, kako im ne bi naudile dvije tmine. Musa je upitao: 'Ja Rabbi, koja su to dva svjetla?', a Uzvišeni mu je odgovorio: 'To su svjetlo ramazana i svjetlo Kur'ana.' Musa, a.s, je na to dodao: 'A koje su to dvije tmine, Gospodaru?', a Uzvišeni je rekao: 'Tmina u kaburu i tmina na Sudnjem danu'.


Već smo kazali da je jedna od glavnih odlika ramazana propisani post i objavljivanje Kur'ani kerima. U hadisi kudsiji (posebnom obraćanju Allaha, dž.š, Poslaniku, s.a.v.s.) stoji da je Uzvišeni rekao: "Svako djelo pripada čovjeku osim posta, post je moj i ja ću posebno za njega nagraditi."5

To je zato što je post tajna između roba i njegovog Gospodara i što njegovo manifestiranje ne može posvjedočiti niko, što nije slučaj s drugim ibadetima i dobrim djelima. To je tajna koju poznaje samo Allah, dž.š, zbog koje se obavezao na posebnu nagradu. Neki islamski učenjaci kažu da je nagrada za svaki drugi oblik pobožnosti Džennet, a za post je nagrada susret sa Allahom i gledanje u Njega, subhanehu ve teala, kao i neposredni razgovor između roba i Gospodara, bez prevodioca i bilo kakvog posrednika. Zato se u nekim predajama navodi: "Kada nastupi Sudnji dan pojavit će se ljudi krilati poput ptica, pa će letjeti iznad dženetskih perivoja. Jedan od dženetskih čuvara će ih upitati: 'Ko ste vi?' 'Mi smo iz ummeta Muhammedovog, s.a.v.s.' Čuvari će ponovo upitati: 'Jeste li polagali račun?' Reći će: 'Nismo!' Oni će upitati i drugi put: 'A jeste li prešli Sirat ćupriju?' Odgovorit će: 'Nismo.' 'Pa kako ste onda dospjeli na ove položaje?' Oni će odgovoriti: 'Robovali smo Allahu tajno na dunjaluku, pa smo i na ahiretu u Džennet dospjeli tajno.'6


Veličanstvenost ramazana ogleda se i u tome što je objavljivanje Kur'ana otpočelo u ovom blagoslovljenom mjesecu. Allah, subhanehu ve teala, je u svojoj Knjizi kazao: 'U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur'ana, koji je putokaz ljudima, jasan dokaz pravog puta i razlikovanja dobra od zla.'7

Iz hadisa koji prenosi Ahmed bin Hanbel od Vaila bin Eska'a da se razumjeti da se specifičnost ramazana ogleda, pored ostalog, i u tome što su i neke druge relevantne objave objavljene u mjesecu ramazanu. Tako u hadisu spomenuti prenosilac navodi, da ja Allahov poslanik, s.a.v.s, rekao: "Suhufi (poslanice Ibrahimove) su objavljeni prve noći mjeseca ramazana, Tevrat je objavljen šeste noći mjeseca ramazan, Indžil trinaeste noći mjeseca ramazana, a Allah je objavio Kur'an dvadesetčetvrte noći mjeseca ramazana."8


Druženje s Kur'anom, a posebno u ramazani-šerifu od izuzetne je važnosti. Učenje Kur'ana najbolje je sjećanje na Allaha i Njegovo spominjanje kako je Resulullah, s.a.v.s, rekao: "Najbolji među vama je onaj koji uči Kur'an i njemu druge poučava."9

Pored ostalog, to je i zbog toga što je Kur'an Allahov govor i što u sebi sadrži lijek za srce, kao što Uzvišeni veli: 'Mi objavljujemo u Kur'ano ono što je lijek i milost vjernicima.'10

U tom smislu, Svevišnji također kaže: 'Oni koji Allahovu knjigu čitaju i namaz obavljaju i od onog čeme ih mi opskrbljujemo udjeljuju, i tajno i javno, mogu se nadati nagradi koja neće nestati, a da ih On prema onome što su radili na nagradi i još im iz obilja svoga da, jer On mnogo prašta i blagodaran je.' 11

Jedan od velikih zaljubljenika u Kur'an i najbolji učač među ashabima, r.a, Abdullah bin Mesud je rekao: "Ko hoće da sazna da li voli Allaha, neka se provjeri s Kur'anom, pa ako se ispostavi da voli Kur'an, neka zna da voli i Allaha, jer je Kur'an Allahov govor."12


Znaj, brate i sestro, da su zdravlje i život u ramazanu Allahova milost i počast - zbog toga što je to za tebe idealna prilika da se kroz poslušnost Stvoritelju uzdigneš u duhovne sfere iz dunjalučkog blata u koje su mnogi zapali. Raduj se njegovom dolasku i trudi se da ga što spremnije dočekaš. Isto tako, žali za njegovim odlaskom jer za njim žale nebesa i zemlja, kao i duhovna bića koja su svjesna njegovih odlika i vrijednosti.

Od Džabira se prenosi da je Vjerovjesnik, s.a.v.s. rekao: "'Kada nastupi zadnja noć ramazana, rasplaču se nebesa i zemlja i meleki zbog onoga što je snašlo ummet Muhammedov, s.a.v.s.' Neko je upitao: 'Allahov Poslaniče, a šta je to što zadesi ummet te noći?' A on je odgovorio: 'Odlazak ramazana je musibet zbog toga što su dove u njemu uslišane, sadake primljene, dobročinstva umnožena, a kažnjavanje odgođeno.'13

I zaista rastanak s ramazanom teško pada. Ako za njim plaču nebesa, zemlja i meleki, kako bi tek trebalo da mi plačemo?

Gospodaru naš, očisti naša srca i zbliži ih! Daruj nam mnogo ramazana i učini da naš život bude u zadovoljstvu Tebi, o Najmilostiviji. Odagnaj od nas zulum, zavist, i neprijateljstvo naših dušmana i budi nam zaštitnik i pomagač. O kako si Ti divan Zaštitnik i divan Pomagač!


1) Vidi: Durretun-Nasihin, Usman bin Hasan Eš-Šakir, str. 9

2)

3) Vidi: Durretun-Nasihin, str. 9

4) Bilježi Buhari

5) Bilježi Buhari

6) Vidi: Durretun-Nasihin, str. 13

7) El-Bekare, 185.

8) Kraj ovog hadisa je u koliziji sa početkom sure El-Kadr. U toj suri kaže se: Mi smo ga objavili u Noći sudbine - Kadr. Budući da je Noć sudbine u jednoj od neparnih noći zadnjih deset dana ramazana, odnosno po mišljenju većine učenjaka ta noć je dvadeset i sedme noći ramazana, te činjenice ukazuju na slabost navedenog hadisa. Opširnije vidi u djelu “Tefsir ibn Kesir”, prijevod na bosanski, str. 120.

9) Bilježi Buhari

10) El-Isra, 82.

11) Fatir, 29-30.

12) Vidi: Bistro more pobožnosti i suptilnosti, Ahmed Ferid str. 98

13) Vidi: Durretun Nasihin, str. 14


Hafiz Halil Mehtić

Preuzeto iz Novih Horizonata


Es-selamualejkum!


Autor RE: ISLAMSKE TEME I HADISI
Hasko
Član

Komentari: 466
Lokacija:
Registrovan: 19.05.08
Upisano u 08-08-2010 16:57
Es-selamualejkum!

Učini da ramazan bude polazna tačka u tvom životu!

Mjesec ramazan je poklon od našeg Gospodara. Ramazanski dani su slađi od ostalih dana, a noći pune blagodati. Allah nam daje ovaj poklon kako bismo sami sebe očistili, ojačali karakter i težili ka višim duhovnim deredžama, a onda i postizanju vječne blagodati. To je vrijeme opraštanja grijeha. Ramazan je prava prilika za nas da obnovimo svoju privrženost vjeri, usavršimo moralni karakter i steknemo Allahovo zadovoljstvo.

Evo zašto je Poslanik Muhammed (neka je mir na njega) radosno objavljivao dolazak ramazana ashabima:
“Došao vam je mjesec ramazan, mjesec blagodati u kojem je Allah naredio post. To je vrijeme kad su vrata Dženneta otvorena, a vrata Džehennema zatvorena, a šejtani su okovima vezani. U ramazanu je noć koja je bolja od hiljadu mjeseci. Onaj koji je odbio njegove blagodati je zaista lišen svega.” (Musnad Ahmad i Sunan al-Nasâ'î)

Ibn Redžeb kaže:

"Kako može postojati išta draže do radosna vijest vjerniku da čuje kako su vrata Dženneta otvorena? Kako može biti išta draže griješniku do vijest da su vrata Džehennema zatvorena? Kako može ijedan razuman čovjek ne prigrliti vijest da su šejtani okovima vezani? Kako se uopće ovaj period može porediti sa nekim drugim u godini?"


Tri jednostavna koraka


Ukoliko želimo da nam ramazan bude polazna tačka za poboljšanje sopstvenog života, trebamo slijediti ova tri koraka:

1. Kao prvo, počni se osjećati odgovornim za svoje ponašanje tokom ramazana.

U svjetlu mnogih prilika u kojima nam se ovaj mjesec predstavlja, trebamo imati akutni osjećaj odgovornosti o svemu što govorimo i činimo tokom ramazana. Ovo je ključni korak. Svi smo mi vezani za ona djela koja učinimo, i bit ćemo pozvani na odgovornost od Allaha da ispunimo naše obaveze i da se klonimo grijeha.

2. Čini što više kako bi više osjećao duh ovog posebnog mjeseca.

Ramazan ima svojstvenu neuporedivu atmosferu i nijedno drugo doba godine mu nije slično. Allah je podario mnogo blagodati u ovom mjesecu i očituje se mnogim odlikama nesvojstvenim drugim mjesecima. Poslanik, alejhiselam, je to najjasnije objasnio:

“Ko isposti ramazan vjerujući i računajući (samo na Božiju nagradu), oprostit će mu se ranije učinjeni grijesi (prema Bogu).” (Sahih, Buhari i Muslim)


Ovo je ogromna prilika za obnovu naše vjere, prilika da ostavimo akumulirane grijehe iza sebe zaista nas treba inspirisati i podsticati.

Poslanik, alejhiselam, je rekao: “Zaista se iman troši i haba u vama kao što se haba odjeća (kada se od starosti prorijedi), zato molite Allaha da obnovi iman u vašim srcima.” (Sahih, El-džemi` es-sagir)

Posebna atmosfera koja traje tokom ramazana nam pomaže da svoju vjeru provodimo i u praksi kroz koju poboljšavamo svoje unutrašnje "ja". Muhammed, alejhiselam, je rekao: “Do znanja se dolazi učenjem, do strpljivosti vježbanjem strpljenja, do dobra težnjom za dobrim i zaštitom od zla njegovim izbejgavanjem.”


3. Odredi za sebe praktična i ostvariva ramazanska rješenja

Trebamo paziti šta želimo ostvariti u blagoslovljenim noćima i danima ramazana. Trebamo imati samopouzdanja i željeti ostvariti onoliko koliko možemo, i u isto vrijeme biti realni u vezi s našim vremenom i mogućnostima. Trebamo sami sebi odrediti realno ostvarive ciljeve.

Uzmi olovku i papir i napiši šta želiš da ostvariš ovog ramazana. Rasporedi svoje planove tokom ramazana zavisno od tvojih ciljeva i namjera i tad će ti biti posve jasno kako se ovaj plan uklapa u tvoju već zauzetu svakodnevnicu. Važno je dobro isplanirati, kao sto izreka kaže: “Ko planira loše, planira za neuspjeh.”

Budi iskren prema sebi. Napiši šta želiš postići u svim aspektima svog života: u aspektu vjere, svoje ličnosti, ponašanja i tako dalje. Izbjegavaj negativne izjave. Budi pozitivan u svom odabiru riječi, govoreći naprimjer: “Želim da učinim to i to”, ”Želim postići to i to.”


Poslije ramazana

Ramazan je mjesec u kojem je lahko činiti dobra djela. Postimo tokom dana radi zadovoljstva Gospodara. To je period kad zikr postane vjernikova navika. Post raspoređuje naše dnevne aktivnosti, počinjemo dan sa obrokom prije zore (sehur) i prekidamo na kraju dana (iftar). Pravimo balans između hranjenja duše i hranjenja tijela.

Ramazan je praktični kurs za nas radi moralnog razvoja, činjenja dobročinstva i dobrog ponašanja. Podsjećamo se da moramo pomoći onim manje sretnim i da se borimo protiv vlastitih sebičnih težnji. Moramo biti sigurni da praktikujemo ono što smo naučili u ovom kursu kad se isti završi.

Ibn Redžeb identificira dva rješenja: Prvo rješenje je da poduzmemo niz akcija, i to utječe na to da se iste počnu dešavati. A drugo rješenje je odlučnost u ustrajanju i to utječe na to da dođemo da naših ciljeva.

Šejtani su vezano tokom ramazana. U ovom periodu, trebamo se navići da poboljšavamo svoj karakter i da čuvamo vjeru. Trebamo imati na umu da nam je isti Gospodar i tokom Ramazana i tokom ostalog dijela godine. Ono što postignemo u ovom mjesecu je istinsko postignuće tek onda
kad postane dio našeg načina življenja.


Es-selamualejkum!
Autor RE: ISLAMSKE TEME I HADISI
Hasko
Član

Komentari: 466
Lokacija:
Registrovan: 19.05.08
Upisano u 09-08-2010 21:06
Es-selamualejkum!

Kako i kada je propisan post? (dr. Jusuf el-Kardavi)


Koje su vrste posta? Kada i na koji način je propisan post?

Vrste posta

S obzirom na obaveznost, post se dijeli na: obavezni (farz) i dobrovoljni (tetavvu'smiley. Detaljnija podjela kaže da post može biti obavezan (vadžismiley, preporučen (mustehasmiley, zabranjen (muharrem) i pokuđen (mekruh).

Obavezni post (farz, odnosno vadžismiley može biti:

1. Fardi-'ajn, odnosno obavezna dužnost koju je Allah, dž.š., propisao svakom pojedincu i koja se mora obaviti u za to propisanom vremenu. Takva je obaveza post u toku ramazana.

2. Post je obavezan i u slučaju postojanja određenog razIoga zbog koga je Allah Uzvišeni propisao da se mora postiti: post s ciljem izvršavanja kefareta (iskupa), kao što su: kefaret za krivokletstvo, kefaret za puštanje žene putem zihara, kefaret u slučaju ubistva greškom i sl.

3. Konačno, postoji i obavezni post kojim osoba obaveže samu sebe: radi se o zavjetnom postu.


Počet ćemo s prvom vrstom, tj. postom u toku mjeseca ramazana, jer on ima najveću važnost u islamu i životu muslimana.

Ramazanski post - jedan od stubova islama

Post u toku mjeseca ramazana sveta je dužnost, jedan od islamskih ibadeta i pet stupova na kojima stoji zgrada islama. Obaveznost ramazanskog posta utvrđena je Kur'anom, sunnetom i idžma'om:
Kur'an kaže:
O vjernici! Propisuje varn se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili, i to određeni broj dana... (El-Bekare, 183. - 184.)

U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur'ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz Pravog puta i, razlikovarrja dobra od zla. Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuće neka ga u postu provede... (El-Bekare, 185.)

U okviru poznatog "Džibrilovog hadisa" Omer, r.a., prenosi riječi Resulullaha, s.a.v.s.: "Islam je da svjedočiš da je samo Allah bog i da je Muhammed Allahov poslanik, da obavljaš namaz, dijeliš zekat, postiš ramazan i obaviš hadž ako si u mogućnosti."
Slično se kaže i u hadisu koji prenosi Ibn Omer: "Islam se temelji na pet stvari: ..." (Mutefekun alejh), a među ovih pet stvari spomenut je i post u toku ramazana.

Ebu Hurejre prenosi sljedeći hadis:
"Jedan je beduin došao kod Vjerovjesnika, s.a.v.s., i kazao: 'Uputi me šta da radim da bih ušao u Džennet.' On mu je rekao: 'Obožavaj Allaha i nemoj mu nikoga ravnim smatrati (...) i posti ramazan... " (Mutefekun alejh).
Neki čovjek iz Nedžda - prenosi Talha ibn Abdullah - došao je i pitao šta je islam. Poslanik, a.s., naveo mu je pet namaza, a potom i post ramazana. Čovjek je upitao: 'Jesam li dužan još nešto?'- a Vjerovjesnik, a.s., mu kazao je: 'Ne, osim ako dobrovoljno ne želiš...' (Mutefekun alejh)

Sve zbirke hadisa prenose veliki broj hadisa o ovoj temi i svi su mutevatir po smislu. Svi muslimani, bilo kojoj pravnoj školi ili skupini pripadali, kroz cijelo vrijeme od doba poslanstva do danas bili su složni da je ramazanski post stroga dužnost za svakog muslimana koji podliježe toj dužnosti. Niko nije u proteklim a ni u novijim vremenima u pogledu kazanoga odstupao. ("Bidajetu-l- mudžtehid", lbn Rušd, Bejrut, 5/126)
Post je dužnost čije je utemeljenje do krajnje mjere izvjesno i poznato tako da nema bilo kakve potrebe za raspravom i dokazivanjem.
Na temelju kazanog, islamski učenjaci jednoglasni su u stavu da je osoba koja poriče obaveznost ramazanskog posta, sumnja u nju ili je omalovažava nevjernik i otpadnik od vjere, jer to ne znači ništa drugo nego iznošenje laži na Allaha i Poslanika i otvoreno odricanje od vjere islama.


Izuzetak u ovome slučaju može biti samo osoba koja je tek prihvatila islam tako da nije imala vremena upoznati se s vjerskim dužnostima. Takvoj se osobi pruža prilika da nauči ono što nije znala, a što je dužna učiniti i u šta ju je zajednica muslimana dužna uputiti, naročito oni koji su u najbližoj vezi sa takvom osobom.

Kada je propisan post?

Kao i većina islamskih propisa post je naređen poslije Hidžre, u Medini. Mekanski period bio je vrijeme ukorijenjenja i učvršćenja vjerovanja u Allaha, Jednoga i Jedinoga, period učvršćenja moralnih vrijednosti, te čišćenje vjerskih i moralnih ostataka iz predislamskog perioda koji nisu bili u skladu s islamom.

Poslije Hidžre, međutim, muslimani su već postali zajednica kojoj se Kur'an obraća sa: "0 vjernici!", i tada bivaju propisane dužnosti, kazne i propisi, između kojih je i post.
U Mekki je propisan samo namaz, zbog posebne važnosti koju ima. Namaz je propisan u noći isra'a desete godine poslanstva - po najpretežnijem mišljenju. Pet ili više godina poslije propisan je post, tj. druge godine po Hidžri, a iste godine propisan je i džihad. Vjerovjesnik, s.a.v.s., postio je devet ramazana. ("Zadul-mead", 2/30)

"Budući da je odvikavanje od navika i prohtjeva jedna od najtežih stvari, post je propisan tek poslije Hidžre onda kada se u dušama ljudi učvrstila vjera u Allaha Jednoga i Jedinoga i namaz i kada su ljudi svikli pokoravati se kur'anskim odredbama. Tako se na post prešlo postepeno." ("Zadul-mead", 2/30)


Kako je teklo propisivanje posta?

Post je propisan u dvije etape:
U prvoj etapi osoba koja je dužna postiti i koja je u mogućnosti mogla je birati između dvije stvari: da posti, što je bolje, ili da ne posti, ali da plaća fidju u vidu hranjenja jednog siromaha. Onaj ko bi dao više od toga bilo bi bolje. U Kur'anu o navedenom stoji:
O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili, i to određeni broj dana a onome od vas koji bude bolestan ili na putu - isti broj drugih dana. Onima koji ga jedva podnose - otkup je da jednog siromaha nahrane. A ko drage volje da više, za njega je bolje. A bolje vam je, neka znate, da postite. (El-Bekare, 183. - 184.)
Tako su oni koji su htjeli postili, a drugi su mrsili i plaćali fidju.

U drugoj etapi post je propisan kao obavezan i dokinuta je mogućnost izbora koju je kao olakšavajuću okolnost nudio prethodni ajet i objavljen je sljedeći ajet:

U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur'ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz Pravog puta i razlikovanja dobra od zla. Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuće
neka ga u postu provede, a ko se razboli ili se na putu zadesi, neka isti broj dana -naposti. - Allah želi da vam olakša, a ne da poteškoće imate - da određeni broj dana ispunite, i da Allaha veličate zato što vam, je ukazao na Pravi put, da zahvalni budete.
(El-Bekare, 185.)

"Nakon što je objavljeno: 'Onima koji ga jedva podnose otkup je da jednog siromaha nahrane' - onaj ko je želio mogao je ne postiti i plaćati fidju, sve dok nije objavljen sljedeći ajet koji je dokinuo ovaj prethodni" - kazao je Seleme bin el-Ekve', kako stoji zabilježeno kod Buharije i Muslima. (Muttefekun alejh, "El-Lu'lu'u vel-Merdžan", br. 766.)

U jednoj predaji koju bilježi Muslim stoji da je tako bilo dok nije objavljeno: "Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuće, neka ga u postu provede."

"Uobičajeno je bilo da se posti deseti dan muharrema - veli Aiša, r.a. - a kada je objavljeno da se posti ramazan ko je htio postio je, a ko je htio - mrsio je." Slično bilježi i Buharija od Abdullaha bin Omera i Abdullaha bin Mes'uda.

Dakle Allah, dž.š., onome ko je zdrav i kod kuće naredio je da obavezno posti, a bolesnome i putniku dao je kao olakšavajuću mogućnost da ne poste. To je mudri metod kojim je islam propisivao zakone, svejedno da li se radilo o propisivanju obaveza ili zabrana. To je metod postupnosti koji ima za cilj olakšavanje, a ne otežavanje.

Druga, obavezujuća etapa - o kojoj je riječ - također je imala dva maha, od kojih je prvi karakterisalo obavezivanje, a drugi olakšavanje. Naime, ashabi su u prvi mah jeli, pili i osamljivali se sa ženama dok ne bi zaspali ili klanjali jaciju. Kada bi zaspali, odnosno klanjali jaciju namaz, ništa od toga im nije bilo dopušteno do sljedeće noći. Tako je jedan ensarija radio cijeli dan i kada je došlo vrijeme iftara, njegova žena mu je krenula pripremati hranu, a njega je u međuvremenu savladao umor i on je zaspao ne jevši ništa. Sljedećeg dana spomenuti ensarija se onesvijestio usljed malaksalosti.


Također se prenosi kako su neki ashabi, među kojima Omer i Ka'ab bin Malik, uživali sa svojim ženama nakon što bi zaspali oni ili njihove žene, što im je teško padalo te su se požalili Vjerovjesniku, s.a.v.s. Poslije je objavljen sljedeći ajet, kojim su konačno zaokružene odredbe o postu:
Dopušta vam se da se u noćima dok traje post sastajete sa svojim ženama; one su odjeća vaša, a vi ste njihova odjeća. Allah zna da vam je bilo leško, pa, je prihvatio pokajanje vaše i oprostio vam. Zato se sada sastajle s njima u želji da dobijete ono što vam je Allah već odredio. Jedite i pijte sve dok ne budete mogli razlikovati bijelu nit od crne niti zore; od tada postite do noći. Sa ženama ne smijete imati snošaja dok ste u i'tikafu u džamijama. To su Allahove granice, i ne približujte im se! Eto tako Allah objašnjava ljudima propise Svoje da bi se onoga što im je zabranjeno klonili. (El-Bekare, 187.)

Ovaj ajet mnogo je obradovao muslimane jer im je njime dopušteno da se sastaju sa svojim ženama, jedu i piju tokom cijele noći, odnosno do pojave zore. Ovim ajetom ukazana im je milost, pružena olakšica i oproštena prethodno učinjena prekoračenja.


Napisao: Dr. Jusuf El-Kardavi

Poglavlje iz knjige: PROPISI O POSTU,

Es-selamualejkum!

Autor RE: ISLAMSKE TEME I HADISI
Hasko
Član

Komentari: 466
Lokacija:
Registrovan: 19.05.08
Upisano u 14-08-2010 01:40
Es-selamualejkum!

Hajde da osnažimo svoj iman

IslamBosna.ba - Za jačanje imana nam treba snažna volja, odlučnost, strpljivost i upornost... A imana nam treba bar onoliko koliko ga trošimo. Koliko se naš iman umanji samo zbog jednog prizora koji vidimo na ulici, televiziji ili nekom drugom mjestu?!

Svjedoci smo vremena krize i pomanjkanja imana. Ljudi se tuže na tvrdoću srca, na mnoštvo grijeha, na nedostatak skrušenosti, na škrtost, na mnoštvo bolesti, na tugu, na odsustvo nade, na pojavu slijepog slijeđenja mezheba, plemena ili nacije... To je naša stvarnost... Uzvišeni kaže:

"A njih smjeniše zli potomci, koji molitvu napustiše i za požudama pođoše; oni će sigurno zlo proći." (Merjema, 59)

Danas nas, gotovo sve, odvraća od Allaha. Dunjaluk nam se pokazuje u lažnom sjaju i obmanjuje nas. Njegov sjaj je tako prolazan a njegova roba krivotvorena. Posvuda nam nudi ono što malo vrijedi a ono što se posvuda nalazi ne može biti vrijedno. To je moguće sagledati samo imanskim nurom, a tog nura je sve manje. Dunjaluk ti nudi vječnost a niko na njemu nije ostao dugo. Mi to gubimo iz vida. Zaboravljamo kako je on kratak i prolazan, i kako ćemo sutra leći u mezar, a potom stati pred Sveznajućeg i odgovarati za svoje postupke. Tada ćemo, vjerovatno, kao onaj ko je spavao pa se probudio, shvatiti šta vrijedi a šta je bezvrijedno...
Mediji nam toliko nude da nam ne ostavljaju ni tren slobodnog vremena za imansku nadgradnju. Duša čezne za svojom domovinom (Džennetom) i hranom koja njoj treba. Ona nije tjelesna i ne pripada ovom svijetu.
Ako nam nešto vremena i preostane, za to će se pobrinuti žena, dijeca, prijatelji i društvo. Ženi treba nova odjeća, šminka i namještaj a djetetu novi kompjuter, MP3, MP4 i džeparac.
Ako nakon toga preostane malo vremena potrošit ćemo ga na zabavu, veselja, sijela, internet i dr. A gotovo sve to je stavljeno u službu šejtana. Pa kako u takvim okolnostima ne potrošiti ovo malo imana. Da li je moguće da poslije svega toga preostane vremena, truda, razuma, imetka, vjere i morala?!
I tako nam život prolazi, brzo i neprimjetno a mi tonemo... Kako ćemo sutra reći Stvoritelju da samo za Njega nismo imali vremena?!



Iman raste i smanjuje se

Jednoglasno mišljenje islamske uleme je da se iman povećava, smanjuje i nestaje.
a) Na to ukazuje Kur'an:

"A kad su vjernici saveznike ugledali, rekli su: 'Ovo je ono što su nam Allah i Poslanik Njegov obećali, i Allah i Poslanik Njegov su istinu govorili!' – i to im je samo učvrstilo vjerovanje i predanost."

"...one kojima je, kada su im ljudi rekli: "Neprijatelji se okupljaju zbog vas, treba da ih se pričuvate!" – to uvećalo vjerovanje, pa su rekli: "Dovoljan je nama Allah i divan je On Gospodar!"

"A kad bude objavljena neka sura, ima ih koji govore: 'Kome je od vas ova povećala vjerovanje?' Što se tiče vjernika, njima je uvećala vjerovanje, i oni se raduju."

"Pravi vjernici su samo oni čija se srca strahom ispune kad se Allah spomene, a kad im se riječi Njegove kazuju, vjerovanje im uvećava i samo se na Gospodara svoga oslanjaju."

smiley Na to ukazuje sunnet Allahovog Poslanika, s.a.v.s.:

"'Obnavljajte svoj iman', govorio je Allahov Poslanik, s.a.v.s.. 'Kako da ga obnavljamo', pitali su ashabi. 'Izgovarajte svjesno la ilahe illallah', odgovarao bi."

Prenosi se od Omera, r.a., da je svojim ashabima često govorio: "Hajde da malo uvećamo svoj iman?"
Abdullah b. Mes'ud, r.a., bi molio: "Allahu, povećaj nam iman, ubjeđenje i razumijevanje."
Mu'az ibn Džebel, r.a., je govorio: "Sjednite sa nama da vjerujemo jedan sahat!"

"Bludnik dok čini blud nije pravi vjernik. Kradljivac dok krade nije vjernik. I alkoholičar dok pije alkohol nije vjernik!"


Prenosi se za Hanzalu el-Usejdija da je pričao: "Jednom me susreo Ebu Bekr, r.a., i upitao kako sam, a ja mu odgovorih: 'Hanzala je munafik!'
Ebu Bekr se zaprepasti i reče: 'Subhan Allah, šta to govoriš!?' Ja mu dalje nastavih i rekoh: 'Kad smo sa Poslanikom i kad nas on podsjeća na džennet i džehennem, to kao da očima gledamo, a kad odemo od njega okupiraju nas žene, djeca i dunjaluk, tako da puno toga zaboravimo!'
Ebu Bekr tada reče: 'Tako mi Allaha i sa mnom je isti slučaj!'
Tada smo krenuli Poslaniku i pitali ga o tome, a on nam odgovori: 'Tako mi Onoga u čijoj je ruci moja duša, kad bi ste u svakodnevnom životu bili kao kad ste sa mnom i imali toliku svijest, sa vama bi se u kućama i po putu meleki rukovali, ali Hanzalo, čas tako čas tako!'

Iman može rasti do neslućenih granica... Može biti veći od brda... A kada poraste, čini čuda...

Primjeri:
- Ibrahim, a.s., je, jedno vrijeme, sam bio ummet... Bio je spreman da žrtvuje sina jedinca radi sticanja Allahovog zadovoljstva i Uzvišeni Allah ga naziva Svojim prijateljem...
- U srca sihirbaza iz vremena Musaa, a.s., uđe pravi iman i dadoše živote a ne dadoše tog imana... Faraon im je podsijecao ruke i noge... Kakav prizor i kakav snažan iman...
- Iman Ebu Bekra, r.a., je bio veći nego imana čitavog ummeta...
- Primjer čovjeka sa dvora Faraonovog
- Primjer žene koja je češljala kćerku Faraonovu... Gleda kako joj petoro djece bacaju u kazan vrelog ulja a neće da izgovori riječi nevjerstva. Njen miris je Allahov Poslanik, s.a.v.s., nekoliko hiljada godina kasnije, dok je bio na miradžu, osjetio na nebesima.



Kako osnažiti iman?

Za jačanje imana nam treba snažna volja, odlučnost, strpljivost i upornost... A imana nam treba bar onoliko koliko ga trošimo. Koliko se naš iman umanji samo zbog jednog prizora koji vidimo na ulici, televiziji ili nekom drugom mjestu?!
Kao što postoje mjesta na kojima se proizvodi električna energija, tako postoje mjesta u kojima se gradi, snaži i povećava iman... Post, umra, hadž, namaz; farzovi i nafile, nareðivanje dobra i odvraćanje od zla, učenje Kur'ana, podsjećanje na smrt, pozivanje ka Allahu, jačaju iman.
Pozivam Vas da se upustimo jedan projekat, možda najvažniji u životu. Dunjaluk je samo sahat, provedimo ga u ibadetu. Kaži sam sebi: "U preostalom dijelu života, koji neće dugo potrajati, pred sebe postavljam 9 zadataka". Vrijeme tih zadataka je poznato kao što je poznata i nagrada.
Ako ih budeš iskreno radio; tvoji grijesi će biti oprošteni, dove će ti se primati, brige će biti otklonjene, potrebe zadovoljene, nećeš osiromašiti a u mezaru ćeš biti pošteđen kazne. Za sve to ti ne treba više od 60 minuta. Jedan, od 24 sahata, odvoji za Allaha pa će tvoj iman rasti i osjetit ćeš njegovu slast u srcu. Neće proći mnogo mjeseci, a ti ćeš – inšaAllah ) osjetiti slast u tim ibadetima, pa ti mogu ponuditi sva blaga ovog svijeta da od njih odustaneš, a ti od tog projekta ne bi odustao, jer ćeš osjećati radost zadovoljstvo što si vezan za Allaha.

Devet zadataka:
1) Zadatak: 12 rekjata sunneta; 2 sabaska, 4+2 podnevska, 2 akšamska i 2 jacijska poslije farza.
- Korist: Dvorac u džennetu.
- Dokaz: Riječi Poslanika, s.a.v.s.: "Ko u danu klanja 12 rekjata nafile, Allah će mu sagraditi kuću u Džennetu!" (Muslim)

2) Zadatak: 2 rekjata noćnog namaza;
- Korist: Oprost grijeha i prijem dova.
- Dokaz: Riječi Poslanika, s.a.v.s.: "Uzvišeni Allah svaku noć u posljednjoj trećini silazi na dunjalučko nebo i pita: 'Ko me u dovi priziva, da mu dovu uslišam?! Ko od Mene nešto traži da mu to dam?! Ko od Mene traži oprosta, da mu oprostim?'" (Buharija)

3) Zadatak: 2, 4 ili 8 rekjata Salatu duha;
- Korist: Na svaki zglob svoga tijela si dao sadaku.
- Dokaz: Riječi Poslanika, s.a.v.s.: "Na svaki zglob svoga tijela ste dužni svaki dan dati sadaku. Svako 'elhamdulillah'i je sadaka, svako 'la ilahe illellah' je sadaka, svaki 'tekbir' je sadaka, svako naređivanje dobra je sadaka i svako zabranjivanje grijeha je sadaka. A sve to mogu zamijeniti dva rekjata Duha namaza."

4) Zadatak: Učenje sure el-Mulk– tj. tebareke
- Korist: Bit ćeš spašen od kaburskog azaba.
- Dokaz: Riječi Poslanika, s.a.v.s.: "U Kur'anu ima ima sura sa 30 ajeta. Za čovjeka se zauzimala sve dok mu nije oprošteno. To je sura 'Tebarekellezi bi jedihi-l-mulk.'" (Tirmizi)

5) Zadatak: Učenje 100 puta
(La ilahe illellah vahdehu la šerike leh. Lehu-l-mulku ve lehu-l-hamdu ve huve 'ala kulli šej'in kadir) - Korist: Nagrada kao da si oslobodio 10 robova, 100 upisanih dobrih djela, 100 oproštenih grijeha, i zaštita od šejtana.
- Dokaz: Vjerodostojan hadis koji bilježi Muslim.

6) Zadatak: Učenje 100 salavata.
- Korist: Allah će te blagosiljati i nećeš biti najveći škrtac.
- Dokaz: Riječi Poslanika, s.a.v.s.: "Ko na mene donese salavat, Allah će na njega donijeti 10 salavata!" (Muslim) "Škrtac je onaj u čijem se prisustvu ja spomenem a on na mene ne donese salavat!" (Tirmizija)

7) Zadatak: Učenje 100 puta riječi (Subhanallahe-l-'azim, ve bi hamdihi)
- Korist: Zasadit će ti se 100 palmi u džennetu
- Dokaz: Riječi Poslanika, s.a.v.s.: "Ko kaže 'Subhanallahe-l-'azim, ve bi hamdihi' biće mu zasađena palma u džennetu!" (Tirmizija)

8) Zadatak: Učenje 100 puta riječi (Estagfirullah) ili, alo znaš 'Sejjidu-l-istigfar'
- Korist: Allah će ti riješiti probleme i povećati ti nafaku.
- Dokaz: Riječi Poslanika, s.a.v.s.: "Ko bude mnogo istigfar (tražio oprosta) činio, Allah će mu iz svake tjeskobe naći izlaz. Riješit će svaku njegovu brigu i dat će mu opskrbu odakle joj se i ne nada!" (Muslim)

9) Zadatak: Molite Allaha da uveća vaš i naš iman
- Dokaz: Riječi Poslanika, s.a.v.s.:
"Iman se u vama troši kao što se istroši vaša odjeća. Zato molite Uzvišenog Allaha da obnovi iman u vašim srcima."

Ja Rabbi, pomozi nam da ove zadatke valjano obavimo, i ojačaj naš iman...



P.S. Molim vas da poslije čitanja ovog dersa uputite ovu dovu Allahu Uzvišenom: "Ja Rabbi, učvrsti iman onoga ko je ovo pisao i uvedi ga u Džennet!"



Allahov rob kome milost Milostivog treba S.H.


Es-selamualejkum!

Autor RE: ISLAMSKE TEME I HADISI
Hasko
Član

Komentari: 466
Lokacija:
Registrovan: 19.05.08
Upisano u 14-08-2010 20:22

Es-selamualejkum!

Post kao ljekovita i podmlađujuća terapija

Post se koristio, a i danas se uveliko koristi, ne samo u terapeutske svrhe liječenja bolesti nego i zbog njegovog podmlađujućeg i revitalizirajućeg djelovanja. Gladovanje je najdjelotvorniji način prečišćavanja tijela od akumuliranih otpadaka, te pojačanje fizičke izdržljivosti otpornosti protiv bolesti kao i revitalizacija i podmlađivanje svih vitalnih organa.

Poslije posta organizam se osjeća jačim, snažnijim, zdravstveno stanje znatno se poboljšava, a i mentalni i fizički kapacitet znatno se povećavaju. Poslije posta čovjek izgleda mlađi. To nije samo zato što se izgube suvišni kilogrami, već najvećim dijelom zato što post ima podmlađujuću moć svih funkcija vitalnih organa, uključujući funkcije svih važnih endokrilnih žlijezda od kojih zavisi izgled i osjećaj mladalačke svježine.

Za vrijeme posta proces eliminacije mrtvih i umirućih ćelija se pojačava, te izgradnja novih ćelija se ubrzava i podstiče. U isto vrijeme otrovne i otpadne materije koje štetno djeluju na ishranu ćelija se djelotvornije eliminiraju i uspostavlja se prirodan stepen metabolizma i oksidacije.

Na koji način se uzdržavanjem od hrane postiže začuđujuće djelovanje?

1. Za vrijeme posta, nakon prva tri dana, naše tijelo počinje da živi na vlastitim rezervama. Kada organizam nema potrebnu ishranu, posebno bjelančevine i masnoće, on ce izgorjeti i probaviti vlastita tkiva u procesu same probave. Ali, priroda organizma neće to učiniti bilo kojim nego tačno utvrđenim redom. U prirodnoj mudrosti organizma, a ovdje i leži tajna izuzetne djelotvornosti posta kao ljekovite podmlađujuće terapije, naše tijelo će prvo razgraditi i izgorjeti ćelije koje su bolesne, oštećene, stare ili mrtve. Za vrijeme posta organizam se hrani najlošijim materijama kao što su mrtve ćelije, nezdrave akumulacije, tumori, apcesi, oštećena tkiva, masne naslage itd.

Post je primjerno upravljanje otpadcima, odnosno izgaranje otpadaka. Mrtve ćelije i lošija tkiva prvo se troše i upotrebljavaju. Osnovna tkiva i vitalni organi, žlijezde, živčani sistem, srce i mozak potpuno su pošteđeni.

2. Za vrijeme posta dok se stare ćelije i bolesna tkiva razgrađuju i izgaraju, podstiče se i ubrzava izgradnja novih, zdravih ćelija. To može izgledati nevjerovatno, budući da se ne unose nove prehrambene materije u organizam ili se unosi samo ograničena količina hrane.

Primijećeno je da je nivo bjelančevina u krvi (serum, albumin) bio postojan i normalan za vrijeme posta, uprkos činjenici da nije bilo unosa bjelančevina u organizam. Razlog tome je što bjelančevine u našem tijelu prelaze iz jednog stadija u drugi; stalno se razgrađuju i ponovo izgrađuju, te se ponovo koriste za razne potrebe unutar tijela. Amino-kiseline, građevne jedinice bjelančevina, ne propadaju, već se oslobađaju iz razgrađenih ćelija i koriste se ponovo za izgradnju mladih vitalnih ćelija.

Naše ćelije su načinjene od bjelančevina i potreban je ukupan zbir svih esencijalnih amino-kiselina za djelotvornu izgradnju ćelija. U toku posta bjelančevine potrebne za izgradnju ćelija se ponovo sistematiziraju iz razgrađenih ćelija. Tako tijelo koristi i ponovo upotrebljava iste bjelančevine i druge prehrambene materije.



3. Za vrijeme posta eliminativna i pročišćavajuća sposobnost eliminativnih organa: pluća, jetra, bubrega i kože znatno se povećava i mnoštvo nakupljenih otrova i otpadaka brzo se izbacuje iz organizma. Tako npr. koncentracija otrova u urinu može biti deset puta veća od normalne. Uzrok tome je činjenica da eliminatorni organi nisu opterećeni uobičajenim probavljanjem hrane i eliminiranjem otpadaka kao posledicom tog procesa, te se mogu posvetiti čisćenju starih akumuliranih otpadaka i otrova kao što su mokraćna kiselina, purina itd. iz tkiva. Taj eliminatorni proces ispoljava se sljedećim simptomima posta: ubrzano disanje, tamni urin i obilno pražnjenje iz crijeva prilikom klistiranja, osip kože, prekomjerno znojenje, katarna eliminacija sluzi itd. Aktivnost crijeva kod ljudi nije ograničena na apsorpciju hranjivih materija iz hrane i izlučivanje probavnih ostataka.

Crijeva su također jedan od naših eliminirajućih organa u općem smislu. Kroz intestinalni zid otrovi i metabolički otpaci iz krvi i tkiva izbacuju se u intestinalni kanal, te se izbacuju iz tijela. Unutrašnje izlučivanje se ubrzava za vrijeme posta.

Post pruža fiziološki odmor probavnim asimilativnim i zaštitnim organima tijela.

Nakon posta, probava hrane i iskorištavanje prehrambenih materija se znatno poboljšava, te se sporost probave i dalja retencija otpadaka sprječava. Podmlađene ćelije su tako djelotvornije za snabdijevanje prehrambenim materijama i kisikom.

Postom se podstiče normalizirajući podmlađujući učinak na sve vitalne fiziološke, živčane i umne funkcije. Podmlađuje se živčani sistem; jača se sposobnost svijesti; pospješuje se rad žlijezda i lučenje hormona; uspostavlja se biohemijska i mineralna ravnoteža u tkivu.

Iz navedenog se vidi odgovor zašto je post tako djelotvorna mjera za poboljšanje zdravlja kao i podmlađivanje, osim što je, također, najsigurniji i najbrži način za mršavljenje.

Pa neka je slavljen Onaj koji je sve ovo ovako uredio i propisao nam post mubarek mjeseca Ramazana.

Es-selamualejkum!

Autor RE: ISLAMSKE TEME I HADISI
Hasko
Član

Komentari: 466
Lokacija:
Registrovan: 19.05.08
Upisano u 17-08-2010 06:46
Es-selamualejkum!

Postom do izlječenja raka i duševnih bolesti

Postom do izlječenja raka

U knjizi: Rak, leukemija i druge prividno neizlječive bolesti izlječive prirodnim putem, austrijski ljekar 80-godišnjak R. Brojs tvrdi da se rak može izliječiti pomoću posta, putem unutrašnjih sila koje svaki organizam ima u sebi.

Po njemu "post jeste i ostaje za sada najdragocjeniji oblik liječenja bolesti". Brojka od preko 10.000 izliječenih ovom terapijom uvijek mu je iznova služila kao dokaz da nema ničeg radikalnijeg i ljekovitijeg od dobrovoljnog odricanja od hrane i omogućavanje liječenja unutrašnjim silama koje u sebi ima svaki organizam. Međutim, tu unutrašnju silu veoma malo poštujemo. Iz neznanja zanemarujemo ono što je čovjekov Stvoritelj stavio u njegovo tijelo. Brojsov metod liječenja postom polazi od teorije da za vrijeme posta, da bi se održali vitalni organi organizma, tijelo mora "pojesti tumor i sve drugo što ne pripada organizmu."

Onaj, kome post nije stran, odmah shvata suštinu, jer za vrijeme posta tijelo se oslobađa svega onoga što mu ne prpada, pa tako u stvarnosti razdvaja sve što je bolesno od zdravog, sve dok tijelo još raspolaže sopstvenim rezervama snage i bolesnik gaji uvjerenje postojanja božanske sile liječenja u sebi.

Brojs često podsjeća da je tumor samostalna izraslina i da njegove ćelije mogu da nestanu jedino postom, jer su i nastale usled pogrešne ishrane. Iz iskustva znamo da se tijelo odricanjem od hrane oslobadja svega što mu je strano, tj. svega što ne pripada organizmu.

Uloga posta u liječenju duševnih oboljenja

Nije potrebno veliko znanje pa da se spozna vrijednost islamskog posta za zdravlje ljudi. O tome se danas piše ne samo u naučnim časopisima i stručno-medicinskim knjigama, već i u takvima koje nisu ni najmanje naklonjene vjeri, ali informiraju o dostignućima nauke i uspjesima iz prakse.

Manje je poznato da i psihoterapija pridaje značaj postu. Pod psihoterapijom se podrazumijeva liječenje duše, psihe. Naučno rečeno, to je metoda liječenja koja se primjenjuje kod svih neuroza, a u nekim slučajevima i kod psihoze.

Veoma su vrijedni pažnje rezultati do kojih je došao ruski psihijatar dr. J. Nikolajev, primarius jedne klinike za duševna oboljenja nedaleko od Moskve. On je sa uspjehom primjenio novi postupak u liječenju mentalno oboljelih terapijom koja se sastoji u potpunom i dugotrajnom postu. Odbijanje hrane čest je sindrom akutne šizofrenije. Takvi su bolesnici do sada prinudno hranjeni. Međutim, dr. Nikolajev je takvu reakciju shvatio kao spontano opiranje bolesnikovog organizma, pa je došao na ideju da pokuša primijeniti metodu totalnog posta. Za vrijeme posta bolesnici dobijaju samo vodu, vitaminske injekcije i rastopine nekih mineralnih soli. Otkrice dr. Nikolajeva važno je i sa jedne druge strane. Ono, naime, ide u prilog jednoj od novijih i najznačajnijih hipoteza o uzrocima nastanka šizofrenije. Prema toj hipotezi, šizofrnija je organska bolest fiziološke prirode izazvana poremećajima u metabolizmu, tj. u hemijskim procesima bolesnikova tijela u toku kojeg se stvaraju neke otrovne supstance koje negativno djeluju na rad mozga, upravo kao kod droge. Post, prema Nikolajevu, pruža organizmu priliku da se "pročisti" od tih supstanci, da uspostavi svoj metabolički ekvilibri i da ozdravi.

Naša je štampa pisala o slučaju izlječenja teške upale zglobova postom, čija je terapija trajala mjesec i po dana. Poznato je da je Mahatma Gandi političar i filozof imao 64 godine kada je 1933. god. proveo svoj čuveni totalni post. Prema nalazima liječnika koji su ga nadzirali, nakon deset dana posta toliko se podmladio da je izgledao kao da je četrdesetogodisnjak.

Prema tome, sve islamske ustanove i propisi imaju svoje duboko opravdanje. Savremena nauka ih takoreći svakodnevno potvrđuje.

Islamski post je ljudska potreba. Postom se liječi i tijelo i duša i to bez nekih posebnih izdataka i troškova. Post je veliki prijatelj.

Es-selamualejkum!
Autor RE: ISLAMSKE TEME I HADISI
Hasko
Član

Komentari: 466
Lokacija:
Registrovan: 19.05.08
Upisano u 20-08-2010 23:12
Es-selamualejkum!

DA LI ZELIS

• Da li želiš proučiti trećinu Kur'ana za pola minute?
Poslanik, Allah ga blagoslovio i mir mu podario, je rekao: ''KUL HUWALLAHU EHAD – ima vrijednost trećine Kur'ana.'' (Muslim)
• Da li želiš to da te Allah dželle še'nuhu, sačuva?
Poslanik, Allah ga blagoslovio i mir mu podario, je rekao: ''Ko bude klanjao sabah – namaz, taj je pod zaštitom Allaha dželle še'nuhu.'' (Muslim)
• Da li želiš biti u Allahovoj dželle še'nuhu, blizini?
Poslanik, Allah ga blagoslovio i mir mu podario, je rekao: ''Rob je najbliži svome Gospodaru dok je na sedždi, s toga uvećajte svoje dove.'' (Muslim)
• Da li želiš steći nagradu Hadždža?
Poslanik, Allah ga blagoslovio i mir mu podario, je rekao: '' 'Umrah u toku Ramazana, ima nagradu Hadždža, ili Hadždža sa mnom.'' (Buhari, Muslim)
• Da li želiš imati kuću u Džennetu?
Poslanik, Allah ga blagoslovio i mir mu podario, je rekao: ''Ko napravi mesdžid (džamiju), u ime Allaha dželle še'nuhu, Allah će mu sagraditi sličnu u džennetu.'' (Muslim)
• Da li želiš steći Allahovu naklonost i zadovoljstvo?
Poslanik, Allah ga blagoslovio i mir mu podario, je rekao: ''Allah dželle še'nuhu, je zadovoljan Svojim robom onda kada on završi sa jelom pa potom Mu zahvali zbog tog n'imeta, ili kad popije nešto, i zahvali se na tome.'' (Muslim)
• Da li želiš da ti se ukabuli tj. primi, dova?
Poslanik, Allah ga blagoslovio i mir mu podario, je rekao: ''Dova između ezana i ikameta se ne odbija.'' (Ebu Davud)
• Da li želiš steći nagradu kao da si čitav život postio?
Poslanik, Allah ga blagoslovio i mir mu podario, je rekao: ''Post tri dana svakog mjeseca, je poput posta cijeloga života.'' (Buhari, Muslim)
• Da li želiš steći dobrih dijela, veličine brda?
Poslanik, Allah ga blagoslovio i mir mu podario, je rekao: ''Ko bude sa umrlim, sve dok mu se ne preklanja dženaze-namaz, imaće nagradu jednog kirata; a ko bude sa umrlim, sve dok ne bude ukopan, imaće nagradu dva kirata! Rekoše: A šta je nagrada dva kirata? Reče: Nagrada dva kirata je poput dva ogromna brda.'' (Buhari, Muslim)
• Da li želiš biti u društvu Poslanika, u Džennetu?
Poslanik, Allah ga blagoslovio i mir mu podario, je rekao: ''Ja, i skrbnik siročeta, ćemo biti u Džennetu ovako blizu – pa pokaza svojim srednjim prstom i kažiprstom.'' (Buhari)
• Da li želiš da ti Poslanik lično garantuje Džennet?
Poslanik, Allah ga blagoslovio i mir mu podario, je rekao: ''Ko mi bude garantovao za ono što mu je između vilica, i za ono što mu je među nogama, ja mu garantujem Džennet.'' (Buhari, Muslim)
• Da li želiš da ti se ne prekida nagrada za tvoja dijela, i nakon tvoje smrti?
Poslanik, Allah ga blagoslovio i mir mu podario, je rekao: ''Čovjeku, kada umre, prestaju teći sevapi za njegova dijela, osim u tri slučaja: trajne sadake (vakuf, česma, džamija ...), korisna znanja ili dobro odgojena dijeteta, koje će se moliti za njega.'' (Muslim)
• Da li želiš jednu od riznica Dženneta?
Poslanik, Allah ga blagoslovio i mir mu podario, je rekao: ''LA HAWLE WE LA KUWETE ILLA BILLAH – NEMA SNAGE NITI MOĆI, OSIM U ALLAHA - je jedna od džennetskih riznica.'' (Buhari, Muslim)
• Da li želiš nagradu kao da si klanjao cijelu noć?
Poslanik, Allah ga blagoslovio i mir mu podario, je rekao: ''Ko bude klanjao jaciju - namaz, u džema'atu, kao da je klanjao pola noći, a ko bude klanjao sabah – namaz, u džema'atu, kao da je cijelu noć klanjao.'' (Muslim)
• Da li želiš da ti oteža tas, na vagi dobrih dijela na Sudnjemu danu?
Poslanik, Allah ga blagoslovio i mir mu podario, je rekao: ''Dvije riječi, su drage Milostivom, lahke na jeziku, a teške na vagi: SUBHANALLAHI WE BI HAMDIHI, SUBHANALLAHIL-'AZIM.'' (Buhari)
• Da li želiš berićet u opskrbi, i duži život?
Poslanik, Allah ga blagoslovio i mir mu podario, je rekao: ''Ko želi da mu opskrba bude berićetna, te da mu se produži život, neka spaja rodbinske veze.'' (Buhari)
• Da li želiš to da je Allahu dželle še'nuhu, drag susret s tobom?
Poslanik, Allah ga blagoslovio i mir mu podario, je rekao: ''Ko želi susresti se sa Allahom dželle še'nuhu, Allah dželle še'nuhu, se želi susresti s njime.'' (Buhari)
• Da li želiš da ti se oproste (mali) grijesi, pa i ako ih bude bilo mnogo?
Poslanik, Allah ga blagoslovio i mir mu podario, je rekao: ''Ko bude izgovorio - SUBHANALLAHI WE BI HAMDIHI – stotinu puta u jednome danu, biće mu izbrisani (mali), grijesi, makar ih bilo poput morske pjene.''
• Da li želiš to da budeš udaljen od vatre sedamdeset jeseni?
Poslanik, Allah ga blagoslovio i mir mu podario, je rekao: ''Ko bude postio jedan dan na Allahovome putu, Allah će udaljiti njegovo lice od vatre sedamdeset jeseni.'' (Buhari)
• Da li želiš to da Allah dželle še'nuhu, donese salevat (blagoslov), na tebe?
Poslanik, Allah ga blagoslovio i mir mu podario, je rekao: ''Ko donese na mene salevat, Allah će mu, zbog toga, deset puta donijeti salevat na njega.'' (Muslim)
• Da li želiš da te Allah dželle še'nuhu, uzdigne?
Poslanik, Allah ga blagoslovio i mir mu podario, je rekao: ''Nema osobe, koja se ponizila pred Allahom dž.š., a da je Allah dželle še'nuhu, nije uzdigao.'' (Muslim)

Es-selamualejkum!
Autor RE: ISLAMSKE TEME I HADISI
Hasko
Član

Komentari: 466
Lokacija:
Registrovan: 19.05.08
Upisano u 28-08-2010 07:30
Es-selamualejkum!

Bitka na Bedru - dan razdvajanja istine od laži

U svetom mjesecu Ramazanu dogodila se prva i najznačajnija bitka u historiji islama, Bitka na Bedru. U njoj je sudjelovao i sam Poslanik Muhammed, s.a.v.s. Allah, dž.š., tu je bitku u Kur'anu nazvao: 'Dan razdvajanja (rastavljanja)', jer je u njoj razdvojena istina od laži i Pravi put od šejtanskog puta.

Povod bitke na Bedru je izlazak Poslanika, s.a.v.s., s grupom ashaba radi presretanja kurejšijske karavane koja se kretala iz Šama prema Mekki. Nema nikakve sumnje u opravdanost ovog postupka, jer su Kurejšije bile u ratu s Poslanikom. Između njih nije bilo nikakvog ugovora. Osim toga, oni su protjerali muslimane iz Mekke, oduzeli im sav imetak i žestoko se suprotstavili Poslanikovom pozivu na obožavanje Allaha Jedinog.

Poslanikova vojska je brojala malo više od 300 boraca, koji su se ravnomjerno smjenjivali na dva konja i 70 deva. Muslimani nisu krenuli radi bitke. Medutim, Allah, subhanehu ve teala, htio je da dođe do okršaja izmedu njega i njegovih neprijatelja i da se ispuni ono što je On već odredio.
Gospodaru, ispuni ono što si i obećao!



Kada je Ebu-Sufjan, koji je i upravljao karavanom, saznao da se muslimani u Mekki pripremaju za presretanje njegove karavane, promijenio je uobičajeni pravac kretanja i poslao poruku Kurejšijama da mu pošalju pomoć. Kurejšije su pripremile 1.000 dobro opremljenih i naoružanih boraca i uputili ih u pravcu karavane. Poslanik, s.a.v.s., nakon vijesti o pokretu velikog broja kurejšijskih vojnika, zatražio je mišljenje ensarija i muhadžira o nastavljanju putovanja, na što su oni odgovorili: Nećemo ti reći ono što su Israelćani rekli Musau: 'Idite ti i tvoj Gospodar pa se borite, a mi ćemo ovdje čekati', nego ćemo se boriti s tvoje desne i lijeve strane, ispred i iza tebe. Tako nam Allaha, kad bi krenuo preko mora, i mi bismo krenuli s tobom.

Ebu-Sufjan je, mijenjajući pravac kretanja, uspio izbjeći zasjedu, što ga je navelo da pošalje novu poruku Kurejšijama, u kojoj ih je savjetovao da se vrate u Mekku. Ovi bi to i učinili, ali je Ebu-Džehl, mekkanski poglavar, čvrsto odlučio otići na Bedr i tu ostati tri dana, kako bi se, po svaku cijenu, sukobio s muslimanima.

Do sukoba je došlo 17. Ramazana druge godine po Hidžri, kod vode koja se nalazila na Bedru. Muslimani su prvi došli do te vode i kod nje sagradili bunar. Poslaniku je napravljen položaj s kojeg je mogao posmatrati odvijanje Bitke. Kad je počela Bitka, Poslanik je digao ruke prema nebu i uputio sljedeću dovu: Gospodaru! Evo Kurejšija. Došli su ispunjeni ohološcu i nadmenošcu, da bi Ti se suprotstavili i Tvoga Poslanika u laž utjerali. Gospodaru, ispuni ono što si i obećao. Ashabi su, kao i Poslanik, potpuno okrenuli svoja srca Allahu i predano i skrušeno Ga molili da ih pomogne i ponizi njihovog neprijatelja.

Mislim na Džennet koji je prostran kao nebesa i Zemlja

Bitka je započela dvobojem Utbe i Šejbe ibn-Rebie i Velida ibn-Utbe, s kurejšijske strane, i Alije, Hamze i Ubejde ibn el-Harisa, s muslimanske strane. Alija, r.a., ubio je Velida, a Hamza, r.a., Utbu. Ubejda i Šejbe su razmijenili nekoliko udaraca i nije se znalo ko će od njih dvojice izaći kao pobjednik sve dok Alija i Hamza nisu priskočili u pomoć i prosto isjekli Šejbu. Ubejde, r.a., je poslije umro od zadobijenih rana. Nakon toga se rasplamsala borba. Poslanik je bodrio ashabe, govoreći im: Tako mi Onoga u čijoj je ruci moja duša, onaj ko se danas strpi u borbi i bude ubijen okrenut svojim licem ka neprijatelju, Allah će ga uvesti u Džennet.
Te riječi su privukle pažnju Umejra ibn el-Himama el-Ensarija, koji se ustao i rekao: 'Allahov poslaniče! Misliš li na Džennet koji je prostran kao Nebesa i Zemlja?' 'Da. Mislim na Džennet koji je prostran kao Nebesa i Zemlja', odgovorio je Poslanik, salallahu alejhi ve selem. 'Ako je tako, onda između mene i Dženneta stoji samo pogibija. Ako budem živio toliko da mogu pojesti ovih nekoliko datula, to će uistinu biti predug život', odgovorio je ovaj ashab.

Odmah nakon tih riječi je bacio datule i borio se dok nije bio ubijen.
Primjer ovog ashaba je samo jedan u nizu mnogobrojnih primjera žrtvovanja i zalaganja, a takvi primjeri su odigrali odlučujuću ulogu u pobjedi na Bedru i savladavanju mnogo jačeg i pripremljenijeg neprijatelja.

…i oni će se u bijeg dati



Kad je Poslanik izdao naredbu za direktan napad, neprijateljski borbeni duh je počeo jenjavati, a želja za borbom opadati. Ovakav mudar potez Poslanika imao je veliki utjecaj na poboljšanje stanja muslimana. Kad su dobili naredbu da svom žestinom navale na neprijatelja - a vladali su vrlo malim ratnim iskustvom - krenuše svom žestinom i silinom, na sve ili ništa. Rušili su pred sobom neprijateljske redove, odsijecali glave, a još veću volju su dobili kad su vidjeli Poslanika, salallahu alejhi ve selem, da udara o štit i da iz sveg glasa ponavlja kur'anske riječi: Skup će sigurno poražen biti, i oni će se u bijeg dati (Kur'an: El-Kamer, 45.).

U jednom trenutku borbe, Poslanik je uzeo prašine u ruke i bacio je u lice mušricima, uzrokujući pometnju u njihovim redovima, a zatim i kolektivni bijeg. Muslimanima nije ostalo ništa drugo do da se natječu u njihovom ubijanju i zarobljavanju.
To je bio samo jedan od Allahovih ajeta, znakova kojima je On pomogao Svoga Poslanika. Poslanik je zajedno sa svojim ashabima je pokazao neviđenu hrabrost, odlučnost i ustrajnost.


Loša li ste družba bili Allahovom Poslaniku…





Ubistvo nekih najistaknutijih kurejšijskih prvaka, poput Ebu-Džehla, Šejbeta ibn-Rebije, Utbeta ibn-Rebije, Velida ibn-Utbeta i drugih, pored poraza Kurejšija, obilježilo je ovu bitku. Bilježi imam Buharija u svom "Sahihu" od Abdullaha ibn-Mesuda, da je rekao: Poslanik, sallallahu alejhi vesellem, okrenuo se prema Ka'bi (prije protjerivanja iz Mekke, op. ured.) i uputio dovu protiv ove četverice. Rekao je: 'Kunem se Allahom da sam vidio njihova mrtva tijela kako su se promijenila od sunca, jer je toga dana bila velika vrućina'.

U jednoj od predaja se navodi da je Poslanik, salallahu alejhi ve selem, stao iznad ubijenih mušrika i rekao: Loša li ste družba bili Allahovom Poslaniku. Utjerali ste me u laž onda kad su mi drugi povjerovali. Izdali ste me onda kad su mi drugi pomogli. Istjerali ste me iz mog doma dok su mi drugi ukazali gostoprimstvo. Zatim je naredio da se njihova tijela bace u bunar. Počeo je dozivati: O Utbe ibn-Rebia! O Šejbe ibn-Rebia! O (taj i taj)! Jeste li se uvjerili da je istina ono što je vaš Gospodar obećao? Ja sam se uvjerio.
Kad je Omer vidio taj Poslanikov postupak, zovnuo ga je i rekao: 'Kako to da se obraćaš leševima?' 'Tako mi Allaha, vi me ništa bolje ne čujete od njih, samo što mi oni ne mogu odgovoriti', uzvratio je Poslanik.





Šta možemo naučiti iz Bitke na Bedru?





Najznačajnija i najkorisnija lekcija koju današnji muslimani mogu naučiti iz ove slavne bitke jeste čvrsto ubjeđenje vjernika i sigurnost u Allahovu pomoć, bez obzira na snagu, spremnost i složnost neprijatelja ove vjere. Kaže Allah dželle šanuhu, opisujući Poslanika i ashabe: One kojima je, kada su im ljudi rekli: Neprijatelji se okupljaju zbog vas, treba da ih se pričuvate!" - to je samo povećalo vjerovanje, pa su rekli: Dovoljan nam je Allah i divan je On oslonac. (Ali Imran,173.)

Naravno, uz to ubjeđenje i sigurnost, nužno je ispuniti još niz uslova kako bi se došlo do sigurne i jasne pobjede. Nimalo slučajno ti uslovi su upravo spomenuti u suri El-Enfal, koja je objavljena povodom Bitke na Bedru.

Radi se, ukratko, o sljedećim uslovima:

Iskrenost



Kaže Allah dželle šanuhu: I ne budite kao oni koji su, da se pokažu svijetu, nadmeno iz grada svoga izišli da bi od Allahova puta odvraćali. Allah zna ono što oni rade. (El-Enfal, 47.)

Iskrenost je, kako kažu neki učenjaci, izjednačavanje unutrine i vanjštine, a vrhunac iskrenosti je da unutrina bude bolja od vanjštine. Nažalost, nerijetko se iz usta onih koji rade za Allahovu vjeru može čuti: Ja radim, a taj i taj ne radi. Ja prenosim istinu, a taj i taj je skriva. Ja pomažem muslimane, a taj i taj ih ostavio na cjedilu…, itd., što jasno ukazuje na pomanjkanje ili potpuni gubitak iskrenosti (da nas Allah sačuva od toga).
Kaže Imam Ibnu-l-Kajjim: Nužno je se čuvati izraza kao što su: 'Ja', 'Imam' ili 'Kod mene' jer su njima iskušani Iblis, Faraon i Karun. Iblis je rekao: Ja sam bolji od njega (Adema, a. s.).

Faraon je rekao: Imam vlast u cijelom Egiptu. Karun je rekao: Ovo što imam stekao sam znanjem koje posjedujem.

Najbolje mjesto na koje je stavljeno 'Ja' jesu riječi čovjeka: Ja sam griješni Allahov rob koji priznaje grijeh i traži od Allaha oprost.

Najbolje mjesto na koje je stavljeno 'imam' jesu riječi čovjeka: Imam puno grijeha, imam puno pogrešaka.
Najbolje mjesto na koje stavljeno 'kod mene' jesu riječi Poslanika, salallahu alejhi ve selem, u hadisu kojeg bilježi Imam Buhari: Oprosti mi i onda kada sam ozbiljan i kada nisam, kada nešto iz pogreške ili namjerno uradim. Sve to nalazi se kod mene. (Zadu-l-Mead:2/37).

Sloga i jedinstvo

Kaže Allah, dželle šanuhu: O vjernici, kada se s kakvom skupinom sukobite… (El- Enfal, 45.) I on je sjedinio srca njihova. Da si ti potrošio sve ono što na Zemlji postoji, ne bi sjedinio srca njihova, ali ih je Allah sjedinio, - On je, zaista, silan i mudar. (El Enfal,63)
Interesantno je primjetiti da Allah, dželle šanuhu, u Kur'anu nikada ne doziva pojedinca, radi naredbe ili zabrane, nego doziva kolektiv; 'O vjernici’, ‘O ljudi', kako bi, prema mišljenju nekih učenjaka, ukazao na bitnost zajednice i kolektivnog rada i upozorio na to da je djelo onoga koji dijeli i frakcioniše muslimane, manjakavo, slabo i neznatno.


Pokoravanje Allahu i Njegovom Poslaniku



Kaže Allah, dželle šanuhu: Pokoravajte se Allahu i njegovom Poslaniku (El-Enfal, 46.) i O vjernici, odazovite se Allahu i Poslaniku kada vas pozovu u ono što će vam život dati (El-Enfal, 24.). U radu za Allahovu vjeru nije bitna količina i mnoštvo, nego je bitno da ono što bude urađeno, bude u skladu s Kur'anom i sunnetom Allahovog Poslanika, s.a.v.s. Rekao je Poslanik trojici ashaba, koji su se se zavjetovali da će neprestano ibadetiti i da ce potpuno odbaciti ovosvjetske užitke: Ja sam najbogobojazniji među vama a i pored toga i postim i ostavljam post, klanjam i spavam i ženim se. Onaj ko odstupi od moga sunneta nije od mene (tj. nije na mojoj uputi). (Bilježe ga Buharija i Muslim)


Izbjegavanje rasprave i svađe


Kaže Allah, dželle šanuhu: i ne prepirite se da ne biste klonuli i bez borbenog duha ostali (El-Enfal, 46.) Rekao je Poslanik, s.a.v.s.: Nijednom narodu nije data rasprava a da nije zalutao.
Naravno, ovdje mislimo na raspravu koja nezadovoljava kriterije islamske rasprave (što je danas osnova u raspravi) kao što su: temeljno poznavanje pitanja oko kojeg se vodi rasprava, međusobno poštovanje i uvažavanje učesnika u raspravi, čuvanje časti i ugleda i lijepo mišljenje o bratu, iako se u toku rasprave ne složi s nama i sl. Svjedoci smo na našim prostorima mnogih rasprava koje donose štetne rezultate, udaljavaju i tako udaljene muslimane jedne od drugih, stvaraju pogrešnu predstavu o islamu kod onih koji ga slabo poznaju, tako da misle da islam razjedinjuje a ne da spaja. Time otvaraju vrata neznalicama da pričaju o stvarima oko kojih zasjedaju najveći učenjaci ummeta i dr.

Kaže Allah, dželle šanuhu: I protiv njih pripremite koliko god možete snage i konja za boj, da bi ste time zaplašili Allahove i vaše neprijatelje.. (El-Enfal, 60.)
Kaže šejh Sa'di u komentaru ovog ajeta: Tj. pripremite protiv vaših neprijatelja, koji ulažu maksimalne napore na putu vašeg uništenja i zatiranju vaše vjere, sve što ste u mogućnosti. Pripremite se fizički, psihički i materijalno. Pripremite sve vrste kopnenog, zračnog i morskog oružja koje će vam pomoći u borbi protiv njih. Koristite se idejama i politikom koja će muslimane povesti naprijed i udaljiti od njih zlo nevjernika. Naučite se gađanju i odvažnosti. U vrijeme Poslanika, salallahu alejhi ve seleme, najjača snaga kojom je mogao biti zastrašen neprijatelj jeste jaka konjica i precizni strijelci, tako da je njemu i njegovim ashabima upravo takva vrsta pripreme bila naređena. Na osnovu šerijatskog pravila koje glasi: ‘Propis važi kada za njega postoji povod', možemo reći da smo mi obavezni pripremiti ono što u današnjem vremenu najviše plaši naše neprijatelje. Ako takvo nešto nije moguće osim izučavanjem određenih disciplina, vještina i zanata, sve to postaje obavezom, na što upućuje šerijatsko pravilo: 'Ono bez čega se ne može ispuniti vadžib (obaveza) i samo postaje vadžibom.' (Tefsir Sa'di, 285., 286. str.)

Na kraju možemo konstatovati da ako muslimani žele ostvariti ono što su ostvarili muslimani Bedra, moraju ispuniti uslove o kojima govori sura El-Enfal (posvećena bici na Bedru) koje smo mi ukratko izložili.
Molim Allaha, dželle šanuhu, da nam Bedr bude vodilja u shvatanju vjere, podstrek na rad i zalaganje, snaga u trenutcima slabosti i utjeha i smiraj u trenutcima iskušenja. Amin!


Semir Imamović

Es-selamualejkum!


Autor RE: ISLAMSKE TEME I HADISI
Hasko
Član

Komentari: 466
Lokacija:
Registrovan: 19.05.08
Upisano u 29-08-2010 00:29
Es-selamualejkum!


Sitni sati


Piše: Aida Krzić

Posebni su u danu sitni sati - oni sati poslije ponoći pa do prve zore. Vjernici u sitne sate ibadete jer su u to doba dove kabul. Nevjernici i lahkovjernici u sitne sate budu s haramima ili u haramima. Haste i oni koji im hizmete budni budu, deveraju, saburaju i gajrete. Blagoslovljeni su sitni sati pravovjernim, a opasni i iskušenja prepuni lahkovjernim i nevjernicima. Roditelji u sitne sate bivaju budni, posebice majke koje doje svoje evlade maksume ili ih, kad odrastu, čekaju. Narodna poslovica kaže da djeca dok su malehna ne daju spavati, a kad odrastu ne daju živjeti.

U ramazanu postači u sitnim satima sijele, ibadete, sehure. U ljetnim ramazanima, koji nas čekaju u nekoliko narednih godina, sitni sati su posebniji od onih u ramazanima u drugim godišnjim dobima jer stižu ubrzo poslije teravije. Dočekujem, hvala Svemilostivom, drugi krug ljetnih ramazana. Prvi krug sam postila u drukčijem vremenu, mlada, zdrava, poletna. Onda sam brojala ispite do diplomskog, sada brojim godine do mirovine.

Lijepa me i dirljiva sjećanja vežu za ljetne ramazane iz prvoga kruga. Ovi koji me čekaju bit će drukčiji jer nisam više ni mlada, ni zdrava, ni poletna. Ipak, još nisam izgubila radost čekanja, istina sjetnog, najblagoslovljenijeg mjeseca i najdražeg gosta, elhamdulillah!

U mom prvom krugu ljetnih ramazana bilo je postača i klanjača u džamijama. Postilo se u tom vremenu tvrdog komunizma - tek malo manje nego danas u doba rastegljive demokratije i transparentne pobožnosti. Onda su postili iskreni vjernici. Oni će i danas postiti u ime Allaha, dž.š., ali, će i oni kojima treba post da bi pridobili naklonost glasača ramazaniti i po potrebi postiti. Na iftare zvaničnika i moćnika bivaju pozivani i svijetla obraza se odazivaju i ti postači po potrebi - oni na položajima, moćnici i uglednici.

Post se ne pokazuje, post se može i sakriti, ali se može i improvizirati ili folirati. Post bez namaza, ibadeta, dobročinstva, smjernosti krnji je post - znaju to pravovjerni i trudit će se da ramazan podijele sa sebi sličnim. Lica pravovjernih i kuće njihove nur će obasjavati i ovog ramazana, inšallah. Oni će se prepoznavati. Njima će ramazan uistinu biti blagoslovljen mjesec i najdraži gost.Dugi dani posta čekaju postače. S Božijom pomoći, ispostit će ih, jer poseban kuvvet, uz neizmjerni rahmet, magfiret i selamet, spušta Gospodar postačima u ramazanu. Ljeto je ovogodišnje promjenljivo, neuhvatljivo. I teretli je bilo onima koji su godišnji odmor čuvali za ramazan, jer valjalo je raditi na trideset i više iznad nule u dugim julskim danima. Pomjerili su postači godišnje odmore u ime Gospodara svoga pa će im On mnogostruko, inšallah, uzvratiti tu žrtvu.

Razmišljam, presabirem se, razgovaram o ramazanu sa svojim najrođenijim, s prijateljima i poznanicima. Neće biti lahko obuzdati nefs i omiliti ramazanski post momcima i curama koji se ljeti raspojasaju i zaborave. Noćni život, onaj opasni u sitne sate po kafićima, u bijesnim automobilima, na šetalištima i trgovima, trebaju u ramazanu prenijeti u džamije i u prostore u kojima će se zbližavati i družiti u ime Gospodara svoga. Svoje sitne sate, one koji roditeljima zadaju podosta muke i brige, trebali bi oplemeniti ibadetom i odricanjem. A jesu li spremni naši sinovi i kćeri na to odricanje i promjene? Koliko smo ih pripremili za to odricanje i promjenu? Bojim se da nisu dovoljno ni spremni ni pripremljeni, jer vidim po svojim momcima da se brinu kako će postiti i kako će mjesec dana bez kafića i provoda. Opraštaju se, a nije im baš pravo, od društva koje neće mijenjati navike uz ramazan. Govorim, savjetujem, ružim, upozoravam, razgovaram sa svojim sinovima o njihovim životima, o njihovim potrebama i navikama. Navodim primjere, privoljavam ih da slijede dobro i da se čuvaju od ružnog, poročnog, opasnog - godinama to radim. Brinem se kad u sitne sate dođu kući. I ljuta budem dok ih iščekujem. I oni se ljute kad ih prozivam na mobilni, jer, kažu, samo ja to radim?! I pravdaju se uz obrazloženje da i njihovi vršnjaci kasne pa što bi oni bili drukčiji. Tješim se, saburim i iskrenim dovama molim Svemilosnog i Svepravednog da ih uputi i sačuva od zla, poroka, nesreća.

Počesto se upitam rade li tako i drugi roditelji, posebice oni slični meni mentalitetom, uvjerenjem, praksom. Odavno primjećujem da kad razmjenjujemo iskustva, kad razgovaramo o svojim evladima, ne pokazujemo jedni prema drugima dovoljno iskrenosti. Nismo počesto spremni kazati kako se nosimo s mahanama njihovim i dolascima u sitne sate. Gorka i tužna budem zbog toga. A kad naglašavam da bismo se morali pitati - češće i ozbiljnije - kazujemo li dovoljno, činimo li dovoljno da nam evladi budu bolji, da se međusobno druže i njeguju prijateljstvo onako kako smo ga mi, njihovi roditelji, njegovali, usamljenom se osjetim. Ramazan nam je prilika da se pitamo,
da se iskreno družimo i da uz iftarske sofre razmijenimo iskustva uz dove Svemilosnom da na nas i na naše evlade spusti svoj rahmet, magfiret i selamet.

Es-selamualejkum!
Autor RE: ISLAMSKE TEME I HADISI
Hasko
Član

Komentari: 466
Lokacija:
Registrovan: 19.05.08
Upisano u 29-08-2010 07:50
Es-selamualejkum!


Vrijednost sadake


Zahvalnost pripada Allahu koji vjerniku uvijek pruža priliku za hajr i korisna djela, koji nagrađuje za sadaku i mnogostruko namiruje za nju, koji voli čestite i koji u svome Kitabu kaže:»Nećete ostvariti dobročinstvo sve dok ne budete davali od onoga što vam je najdraže»! (Alu Imran, 92. ajet). Hvala Allahu koji na zahvalnost uzvraća povećanjem:»Ako budete zahvalni, Ja ću vam sigurno povećati»! (Ibrahim, 7. ajet).

Neka je salawat na najdarežljivije biće, koje kaže:»Sadaka neće umanjiti imetak»!Sadaka donosi velike koristi, zavrijeđuje veliku nagradu i ima golem uticaj. Ona unosi radost u srce i davača i primaoca. Ibrahim, a.s, bi dijelio najbolje što je imao, pa mu je neko rekao kako bi i malo manje bilo dovoljno, a on je odgovorio: «Kako ću od Allaha tražiti najbolje i najvrijednije sa onim što je kod mene najgore i bezvrijedno»!

1. Sadaka je dokaz imana.

Ako je sadaka rezultat iskrene želje da se nekome pomogne u ime Allaha, onda je ona dokaz imana. Dolazi od glagola sadaqa što znači potvrditi. Sam Poslanik, s.a.v.s, je rekao:»Sadaka je dokaz»!

Imam en-Newewi kaže:»Sadaka znači dokaz koji govori o imanu onoga ko je daje, jer munafik ne daje sadaku zato što je ne shvata vjernički. Onaj ko daje sadaku, on njome dokazuje iskrenost svoga vjerovanja. A Allah najbolje zna»!

2. Sadaka je moralna osobina Poslanika, s.a.v.s.

Od Ibnu Abbasa, r. a, se prenosi da je rekao:»Poslanik, s.a.v.s, je bio najdarežljiviji od ljudi, a najviše je dijelio u ramazanu kad ga je Džibril, a. s, poučavao Kur'anu. Bio bi darežljiviji od plodnog vjetra».

3. Sadaka liječi bolest i otklanja nevolje.

Među najveće koristi sadake je to što ona može biti uzrok izliječenja bolesnika i što otklanja razne nevolje i iskušenja. Poslanik, s.a.v.s, kaže:»Liječite bolesne sadakom, imetak osiguravajte zekatom, a nevolje otklanjajte dovom».

Enes b. Malik: «Zaista Allah zbog sadake i čuvanja rodbinskih veza, insanu produžava život, štiti od teške smrti i od svega neželjenog i štetnog»!

Ibnul Qajjim, r. a, kaže:» Koji ljekar ne posmatra srce bolesnika i njegovo duhovno stanje, i koji bolesnike ne liječi sadakom, taj nije ljekar».

4. Onaj koji daje sadaku dobija nagradu iste vrste.

O tome govori hadisi kudsi u kojem Allah kaže:»Čovječe dijeli da ti dadnem»!

Ebu Hurejre prenosi da je Poslanik, s.a.vs, rekao:»Ko od mu'mina otkloni neku dunjalučku brigu ili nevolju, Allah će od njega otkloniti brige na kijametskom danu, ko nekome olakša teškoću, Allah će njemu olakšati i na dunjaluku i na akhiretu. Ko pokrije nekome sramotu, Allah će njega pokriti i na dunjaluku i na akhiretu. Allah je robu na pomoći, sve dok rob pomaže svome bratu».

5. Meleki svakodnevno čine dovu za davaoca sadake.

U hadisu stoji:»Nema dana u kojem robovi osvanu, a da ne siđu dva meleka i jedan od njih govori:»Allahu naknadi onome ko dijeli», a drugi govori:»Allahu, daj propast onome ko uskraćuje».

6. Sadaka uvećava imetak i donosi rizk.

Allah kaže:»Ko će Allahu dati lijep kredit, pa da mu mnogostruko vrati»! (al-Bekare, 245. ajet). S druge strane Allah takođe kaže:»Šejtan vam samo siromaštvo obećava i razvrat naređuje, a Allah obećava oprost od Njega i veliku dobrotu. Allah je zaista neovisan i sve zna»! (al-Bekare, 268. ajet). Ibnul Qajjim kaže:»Allah obećava oprost grijeha i veliku dobrotu tako što će mnogostruko više naknaditi nego što je insan dao, kako na akhiretu tako i na dunjaluku».

Allah kaže i ovo:»Što god da podijelite, On će vam naknaditi, jer On je najbolji opskrbnik»! (Sebe', 39. ajet). Komentarišući ovaj ajet, Ibnu Kethir kaže:»Što god da podijelite od onoga što vam je naredio i što vam je dozvoljenim učinio, On će vam to naknaditi povećanjem na dunjaluku, a nagradom na akhiretu».

7. Sadaka briše grijehe i povećava stepene

Allah kaže:»Uzmi iz njihova imetka sadaku (zekat), da ih time očistiš i uzdigneš». (at-tawba, 103. ajet). U komentaru ovog ajeta, As-Sa'di kaže:»Da ih očistiš od grijeha i lošeg ponašanja i da ih uzdigneš na veći nivo ponašanja, da čine bolja djela, kako bi im se povećala nagrada na dunjaluku i na akhiretu i kako bi im se povećao imetak».

Poslanik u hadisu kaže:»Sadaka gasi grijehe, kao što voda gasi vatru».

8. Sadaka ublažava srdžbu Gospodara i štiti od teške smrti.

Od Enesa b. Malika se prenosi da je Poslanik, s.a.v.s, rekao:»Sadaka zaista gasi srdžbu Gospodara i otklanja tešku smrt».

Ebu Umame, r.a, prenosi da je Poslanik, s.a.v.s, rekao:»Činjenje dobrih djela štiti od lošeg i teškog kraja, tajna sadaka gasi srdžbu Gospodara, a čuvanje rodbinskih veza produžava život».

9. Sadaka će biti uzrok spasa na sudnjem danu.

Allah kaže:» i hranu su davali - mada su je i sami željeli - siromahu i siročetu i sužnju.

"Mi vas samo za Allahovu ljubav hranimo, od vas ni priznanja ni zahvalnosti ne tražimo!

Mi se Gospodara našeg bojimo, onog Dana kada će lica smrknuta i namrgođena biti."

I njih će Allah strahote toga Dana sačuvati i blaženstvo i radost im darovati i Džennetom i svilom ih za ono što su trpjeli nagraditi”. (al-Insan, 8-12. ajeti).

Ukbe b. Amir, r. a, kaže:»Čuo sam Poslanika, s.a.v.s, kad kaže:»Svaki će čovjek biti u hladu svoje sadake, sve dok se ljudima ne presudi». «Zaštitite se vatre makar sa pola hurme»!

«Ako musliman obuče siromašna muslimana, Allah će ga obući odjećom dženneta, ako nahrani gladnog muslimana, Allah će njega nahraniti plodovima dženneta, ako napoji žednog muslimana, Allah će njega napojiti sa zapečaćenog džennetskog napitka». (et-Tirmizij). Ebu Zerr el-Gaffari:»Nikad se na Zemlji ne podijeli sadaka, a da je sedamdeset šejtana ne pokuša spriječiti»! «Ko zna šta hoće i vjeruje u to, taj ne žali truda i žrtve»!

Napisao Hamza ef. Subašić

Es-selamualejkum!
Autor RE: ISLAMSKE TEME I HADISI
Hasko
Član

Komentari: 466
Lokacija:
Registrovan: 19.05.08
Upisano u 30-08-2010 22:04
Es-selamualejkum!


Posljednja trećina Ramazana

U ovoj trećoj desetini Ramazana, koja se naziva oslobađanjem mu’mina od džehenemske vatre, Allah otklanja svaku duhovnu i fizičku kaznu, koje su mnogi možda i zaslužili u proteklih 11 mjeseci. Prema mišljenju većine alima, u ovoj desetini ramazana je noć Kadr. To se potkrepljuje hadisom Božijeg Poslanika: “Tražite je u zadnjoj desetici, posebno u neparnim danima”...


Hvala Allahu, dž.š., Koji nas nazva muslimanima. Hvala Allahu, dž.š., Koji nas je učinio da smo ummet Muhammeda, s.a.v.s.
Hvala Allahu, dž.š., Koji nam dade Kur’an, u kome nema kontradiktornosti. Hvala Allahu, dž.š., Koji nam omogući da dočekamo i polahko ispraćamo ovaj mubarek mjesec koji nam predstavlja aparat duhovnog pročišćenja.

U ovoj trećoj desetini ramazana, koja se naziva oslobađanjem mu’mina od džehenemske vatre, Allah otklanja svaku duhovnu i fizičku kaznu, koje su mnogi možda i zaslužili u proteklih 11 mjeseci.

Prema mišljenju većine alima, u ovoj desetini ramazana je noć Kadr. To se potkrepljuje hadisom Božijeg Poslanika:

“Tražite je u zadnjoj desetici, posebno u neparnim danima”. (16. Buharija, Muslim)
Za ovu mubarek noć Allah, dž.š., kaže:

“Noć Kadr bolja je od hiljadu mjeseci”.

“Meleki i Džibril s dozvolom Gospodara svoga u njoj silaze zbog odluke svake”.

“U njoj je spas sve dok zora ne svane” (Kadr : 3-5).

U toj noći se svaka mudra stvar raščlanjuje. Određuju se ljudske sudbine i sve što će se desiti za sljedeću godinu.
Allah kaže:

„Mi smo počeli da je (Kur'an) u blagoslovljenoj noći objavljujemo, - i Mi, doista, opominjemo – u kojoj se svaki mudri posao riješi“ (Duhan : 3-4).

Ti koji padaš na sedždu, ti koji se bojiš svoje budućnosti, ti čije su misli razbacane, ti koji ne znaš na kom putu da čvrsto ostaneš, evo ti prilike da sebi osiguraš vječno duhovno zadovoljstvo i rahatluk.

Evo nam prilike da se potpuno očistimo od grijeha. To nam govori naš Pejgamber Muhammed, s.a.v.s.

“Onaj ko ustane u noći Kadr čineći ibadet, tražeći oprost sa imanom, taj će biti nagrađen i bit će mu oprošteni svi grijesi”. (17. Buharija, Muslim)

Hazreti Aiša, r.a. pitala je Muhammeda, s.a.v.s., šta treba raditi u ovoj noći. Poslanik, s.a.v.s., uputio je na dovu:

“Gospodaru moj, Ti si zbilja plemenit i Onaj Koji prašta i voliš opraštati. Molim te, oprosti mi”. (18. Tirmizija, Ibn Madže, Ahmed)
Od Ibn Abasa se prenosi da je Ebu Hurejre čuo od Pejgambera:

“Večerašnju noć iskoristimo u ibadetu, družimo se s melekima koji silaze, čiji broj iznosi više nego broj kamenja na Zemlji”. (19. Ahmed)

Šta ćemo poslije ramazana? Hoćemo li skinuti štit ili pancir koji smo stavili? Neprijatelji jedva čekaju da ramazan prođe, jer znaju da većina nas skida taj oklop. Ne zaboravimo da je Onaj Kome se molimo uz ramazan Isti i poslije ramazana.
Molim Allaha, dž.š., da ujedini srca muslimana i da ostanemo ovako čvrsti tokom čitave godine. Onda je sigurna pobjeda. Amin!

Es-selamualejkum!

Autor RE: ISLAMSKE TEME I HADISI
Hasko
Član

Komentari: 466
Lokacija:
Registrovan: 19.05.08
Upisano u 31-08-2010 06:34

Es-selamualejkum!

Jesi li ti svjestan šta je to Lejletul-kadr?


RAMAZANSKI SAVJETI

Uzvišeni Allah, nakon što je na početku sure El-Kadr spomenuo činjenicu da je Kur'an objavljen u Noći kadra, postavlja pitanje koje bi u ljudskoj duši trebalo pobuditi interesovanje za odgovorom: ''A šta ti misliš šta je Noć kadr?'' Nakon toga dolazi odgovor koji na jednostavan način pojašnjava vrijednost ove noć: ''Noć kadr bolja je od hiljadu mjeseci.'’ Islamski učenjaci – tumači Kur'ana, pojašnjavajući ovaj ajet, kažu: ''Ibadet u Noći kadra bolji je od ibadeta u hiljadu mjeseci (bolji od ibadeta u osamdeset i tri godine) u kojem nema Noći kadra.''

Identična osobenost ove noći spomenuta je u riječima Allahovog Poslanika: “Došao vam je blagoslovljeni mjesec, u njemu je noć koja je bolja od hiljadu mjeseci. Kome bude uskraćeno dobro ove noći, uskraćeno mu je svako dobro, a neće biti uskraćeno osim pravom nesretniku.“ (Ibn Madžde od Enesa ibn Malika, br. 1644, njegovu vjerodostojnost potvrdio je šejh Albani i kazao: hasenun-sahih)
Spomenuta nagrada – osobenost nije jedina nagrada koja se vezuje za ovu noć. U sunnetu Allahovog Poslanika također je spomenuta nagradu za onoga koji ovu noć provede u ibadetu. Kazao je Allahov Poslanik: ''Ko Noć kadra provede u kijamu (klanjajući namaz), vjerujući u njen blagoslov, tražeći na taj način nagradu od Uzvišenog, bit će mu oprošteni prijašnji grijesi.'' (Buharija i Muslim od Ebu Hurejre, r.a.)
Zbog veličine i bitnosti ove noći, vjernik bi trebao poznavati najosnovnije propise vezane za ovu noć, a to sve s ciljem kako bi bio od onih koji će na najpotpuniji način pokupiti obećanu nagradu za ibadet u ovoj noći.
U nastavku ćemo navesti neke najosnovnije propise koje bi pogledu Noći kadra trebao poznavati svaki vjernik.

Kada je noć Lejletul-kadr?

Jedno od najbitnijih pitanja vezanih za ovo poglavlje jeste i pitanje: Kada je noć Lejletul-kadr?
Veliki broj učenjaka smatrao je da je Lejletul-kadr dvadeset i sedma noć ramazana. Ovo mišljenje definitivno je najrasprostranjenije među širokim muslimanskim masama u cijelom svijetu. Međutim, smatram da ljude ne treba ograničavati na ubjeđenje da je Lejletu-kadr u istoj noći svake godine, jer to mišljenje sadrži određene manjkavosti. Mnogi ljudi smatraju da će sigurno osvanuti oproštenih grijeha ako tu noć provedu u ibadetu i da u drugim noćima ne treba ibadetiti.
Hadisi Allahovog Poslanika jasno ukazuju na to da je Lejletul-kadr u zadnjoj trećini mjeseca ramazana. Kazao je Allahov Poslanik: ''Tražite Lejletul-kadr u zadnjoj trećini mjeseca ramazana.'' (Tirmizi od Aiše, r.a., a šejh Albani smatrao ga je vjerodostojnim)

U drugim hadisima Allahov Poslanik pojasnio je citirani hadis i preporučio traganje za Noći kadra u neparnim noćima zadnje trećine mjeseca ramazana. Kazao je Allahov Poslanik: ''Trudite se tražeći noć Lejletul-kadr u neparnim noćima zadnjih deset dana ramazana.'' (Buharija i Muslim od Aiše, r.a.)
Mnogo je rivajeta i hadisa koji preciziraju Noć kadra. U nekima je to dvadeset prva noć, u nekima dvadeset treća, u nekima dvadeset sedma i u nekima dvadeset deveta. Kako ispravno shvatiti ove hadise i kao pomiriti prividnu koliziju između spomenutih hadisa? Imam En-Nevevi kazao je u Medžmu'u: “Ne postoji drugi način da se pomiri prividna kontradiktornost između hadisa spomenutih u ovom poglavlju osim na način da se kaže da Noć kadr nije fiksna u istoj noći svake godine, već je prelazna iz godine u godinu.'' (6 tom, str. 316)
Zbog toga vjernik ne bi trebao da se poigrava sa spomenutom nagradom i ne bi trebao smatrati da je Noć kadra samo u nekoj od noći iz zadnje trećine ramazana. Naprotiv, trebao bi da minimalno sve neparne noći zadnje trećine ramazana provede u ibadetu, u želji za postizanjem spomenute nagrade.

Šta činiti u Noći kadra?

Iz citiranih hadisa vidjeli smo da je ibadet u ovoj noći vredniji od ibadeta u hiljadu mjeseci u kojima nema ove noći. Pitanje koje se nameće samo po sebi glasi: Kojim ibadetima ispuniti Noć kadra?
Islamski učenjaci spomenuli su tri vrste ibadeta kojima, između ostalih, čovjek može upotpuniti ovu blagoslovljenu noć:
a-Namaz; kazao je Allahov Poslanik: 'Ko provede Noć kadra u kijamu (klanjajući namaz), vjerujući u njen blagoslov, tražeći na taj način nagradu od Uzvišenog, bit će mu oprošteni prijašnji grijesi.’' Cijela noć općenito je vrijeme u kojem je dozvoljeno klanjati nafila-namaz, stoga vjernik treba da Noć kadra u što većoj mjeri provede u namazu.
b-Dova i zikr – spominjanje Allaha; dova i zikr su općenito propisani, a posebno dova koja je spomenuta u hadisu Aiše, r.a. Naime, Aiša, r.a., upitala je Allahovog Poslanika: ''Allahov Poslaniče, kada bih znala da je Noć kadra, šta bih dovila Allahu u toj noći?'' Na to je Allahov Poslanik rekao:

اللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي

''Reci: 'Allahumme inneke Afuvun tuhibbul-afve fa'fu 'anni' /

'Gospodaru moj, Ti si onaj koji prašta i voliš opraštanje, zato Te molim da meni oprostiš.''' (Tirmizi, od Aiše, r.a., a vjerodostojnim ga je ocijenio šejh Albani)
Ovaj hadis nedvosmisleno ukazuje na propisanost upućivanja dove Allahu u ovoj blagoslovljenoj noći.
c-Učenje Kur'ana; mjesec ramazan općenito je mjesec druženja sa Kur'anom, naročito u Noći kadra, kada je ibadet bolji i vredniji.

Šta je bolje od Noći kadra?

U hadisima Allahovog Poslanika nije spomenuto nijedno drugo djelo koje je na većem nivou od kijama (stajanja u namazu) u toku Noći kadra, pa makar to stajanje bilo na mjestu gdje je namaz vredniji od stotinu hiljada namaza obavljenih na drugom mjestu, kod Crnog kamena u svetom Hramu u Mekki.
Prenosi se od Mudžahida da je Ebu Hurejre, r.a., bio na bojnom polju, dakle u džihadu, pa su svi ostali ljudi, po završetku stražarske smjene, počeli da napuštaju mjesto stražarenja, a Ebu Hurejre, r.a., ostao je da stražari. U tom momentu pored je njega naišao čovjek i kazao: ''Zašto si ostao da stražariš?'' Ebu Hurejre, r.a., kazao je: ''Čuo sam Allahovog Poslanika da je rekao: 'Stajanje na Allahovom putu, makar jedan momenat, bolje je od stajanja u Noći kadra kod Crnog kamena.“ (Bejheki u Šuabul-iman, hadis br. 4286; Ibn Hiban u svome Sahihu, hadis br. 4603, njegovu vjerodostojnost potvrdio je Šuajb Arnaut u opaskama na istu knjigu. Šejh Albani ocijenio je ovaj hadis vjerodostojnim u više svojih knjiga)

Žena u periodu mjesečnice i Noć kadra?

Određeni broj ljudi smatra da ženi u periodu mjesečnice nije propisano traganje za ovom blagoslovljenom noći u zadnjoj trećini mjeseca ramazana i da ona ne može da ibadeti. Ovakvo ubjeđenje je neutemeljeno. Žena u periodu mjesečnice potpada pod opći pojam riječi Allahovog Poslanika: ''Trudite se tražeći Lejletul-kadr u neparnim noćima zadnjih deset dana ramazana.'' To što žena u tom periodu ne može da klanja namaz, nije nikakav dokaz da ona ne može da ibadeti na drugi način ibadetom za čiju valjanost nije uvjetovana pravna čistoća.

Žena u tom periodu može da zikri – spominje Allaha, da ibadeti upućujući dovu Uzvišenom Allahu za sve ovodunjalučke i ahiretske potrebe, kao što joj je, po ispravnom mišljenju učenjaka, dozvoljeno da uči Kur'an bez direktnog doticanja mushafa. Stoga možemo kazati da nema potrebe da žena pije pilule kojima će odgoditi nastupanje mjesečnice s ciljem ibadeta u toj noći. Ibadet u Noći kadra nije ograničen na namaz, već obuhvata činjenje bilo kojeg ibadeta.

Kako prepoznati Noć kadra?

Pitanje koje postavlja veliki broj ljudi u vezi ove tematike jeste i pitanje pokazatelja Noći kadra. Odgovor na to pitanje izričito treba tražiti u objavi, jer je na drugi način nemoguće govoriti o toj tematici. Ako pogledamo hadise Allahovog Poslanika, vidjet ćemo da postoje dvije vrste pokazatelja Noći kadra: pokazatelji koji se vide u toku noći i pokazatelji koji se vide po završetku Noći kadra.

Allahov Poslanik, opisujući Noć kadra, rekao je: ''Pokazatelji Noći kadra ukazuju da je to noć čista vedra, kao da je u njoj blistavi mjesec, noć mirna i blaga, niti topla niti hladna, u toj noći zvijezdama nije dozvoljeno da gađaju sve dok ne svane. Također, sunce tog jutra izlazi bez
sunčevih zraka, kao mjesec u noći uštapa, a šejtanima nije dozvoljeno da tog dan izađu sa njim.'' (Ahmed, od Ubade ibn Samita, r.a. Kazao je Šejh Šuajb Arnaut u opaskama na Musned imam Ahmeda, nakon ovog hadisa: ''Prvi dio hadisa je hasen – dobar, a drugi dio mogao bi da
bude dobar – hasen zbog drugih predaja koje ga pojačavaju, a sened ovog hadisa je slab – daif)
Gospodaru naš, učini nas od onih koji će u ibadetu provesti Noć kadra! Gospodaru naš, učini nas od onih koji će pokupiti obećane nagrade za ibadet u Noći kadra! Amin!

Es-selamualejkum!
Autor RE: ISLAMSKE TEME I HADISI
Hasko
Član

Komentari: 466
Lokacija:
Registrovan: 19.05.08
Upisano u 01-09-2010 00:35

Es-selamualejkum!

Lijepa i preporucljiva nafila za noc ''KADR''


ZAŠTO I KAKO SE KLANJA TESBIH NAMAZ?

“O vjernici, Allah se bojte i nastojte da Mu se umilite i na putu Njegovu se borite kako biste postigli što želite.”(Korkut)

Postavlja se pitanje zašto Allah Uzvišeni traži od nas da Mu se približavamo i da se trudimo da dođemo u Njegovu blizinu, kada znamo da je On svojim znanjem prisutan ma gdje god mi bili, da nas prati, čuje, vidi i da nam je On bliži od vratne žile kucavice?

“On je s vama gdje god bili, i sve što radite Allah vidi.”

“Što god ti važno činio, i što god iz Kur’ana kazivao, i kakav god vi posao radili, Mi nad vama bdijemo dok god se time zanimate. Gospodaru tvome ništa nije skriveno ni na Zemlji ni na nebu, ni koliko trun jedan, i ne postoji ništa, ni manje ni veće od toga, što nije u Knjizi jasnoj.”

Bilježi hadis Muslim: “Uistinu, Allah kad zavoli nekog roba pozove Džibrila, pa kaže: ’Ja, zaista, volim toga, pa ga voli i ti.’ Pa ga Džibril zavoli, a zatim pozove kroz Nebo govoreći: ’Uistinu Allah, voli toga pa ga i vi volite.’ Pa ga zavole stanovnici Neba, a zatim mu se spusti prijem i na Zemlju. A kad zamrzi nekog roba pozove Džibrila, pa kaže: ’Ja, zaista, mrzim toga, pa ga i ti mrzi.’ Pa ga Džibril zamrzi, a zatim pozove stanovnike Neba: ’Zaista, Allah mrzi toga, pa ga i vi zamrzite.’ Pa ga zamrze, a zatim se spusti mržnja na Zemlju.”

Drugo pitanje je kako se približavati Allahu Uzvišenom, odnosno koja su to sredstva, metode i načini (vesīle) približavanja Allahu Uzvišenom?

Najbolji odgovor dao nam je Allah Uzvišeni u hadisi kudsijji koji prenose Buharija i Muslim:

“….i neprestano Mi se Moj rob približava nafilama tako da ga zavolim. A kada ga zavolim sluh sam njegov kojim sluša, vid kojim gleda, ruka kojom radi, noga kojom ide. Ako Me upita dajem mu, a ako Me zatraži u zaštitu, štitim ga…”



O VRIJEDNOSTI TESBIH NAMAZA

Jedna od nafila kojom rob može da se približava Allahu Uzvišenom je i tesbih namaz, o kojem je hadis zabilježio Tirmizija, Ebu Davud, Ibni Madže, Ibn Huzejme i Taberani.

Prenosi se od Ibni Abbasa, radijallahu ’anhuma, da je Allahov Poslanik, sallallahu ’alejhi ve selleme, Abbasu b. Abdul-Muttalibu, rekao: “O, Abbasu, moj amidža (jā ’ammāh), zar da ti ne dadnem, zar da ti ne poklonim, zar da ti ne darujem, zar da ti ne izbrišem deset nedostataka. Kada ti to učniš, Allah će oprostiti tvoj grijeh; prvi i posljednji, stari i novi, slučajni i namjerni, mali i veliki, tajni i javni. Deset (tih) nedostataka (izbrisaćeš tako da) klanjaš četiri rekjata učeći na svakom Fatihu i jednu suru, a kada završiš učenje na prvom rekjatu, dok budeš stajao izgovorićeš: Subhānallāhi, velr09;hamdulillāhi ve lā ilāhe illallāhu vallāhu ekber, 15 puta. Zatim ćeš učiniti ruku’ i dok budeš na ruku’u izgvorićeš to 10 puta. Kada podigneš glavu sa ruku’a izgovorićeš to 10 puta. Zatim ćeš se spustiti na sedždu i dok budeš na sedždi izgovorićeš to 10 puta. Kada podigneš glavu sa sedžde, izgovorićeš to 10 puta. Zatim ćeš učiniti sedždu i izgovoriti to 10 puta. Kada podigneš glavu sa sedžde, izgovorićeš to 10 puta, to je 75 puta na svakom rekjatu. To ćeš učiniti na četiri rekjata. Ako možeš da klanjaš taj namaz svaki dan jedan puta, klanjaj, a ako ne možeš onda u svakoj hefti jedan puta, a ako ne možeš onda svaki mjesec jedan put, a ako ne možeš onda u godini jedan puta. A ako ni to nemožeš onda u ‘životu jedan puta.” Ovo je Ibni Madžina predaja, a u Ebu Davudovoj predaji se dodaje: “Kada bi bio najveći grješnik na Zemlji, time bi ti bilo oprošteno.”, a u Tirmizijinoj: “Kada bi ti grijesi bili poput pješčanog brežuljka Allah bi ih oprosti tebi.”



KAKO SE KLANJA TESBIH NAMAZ?

Način klanjanja tesbih namaza je spomenut u ranije citiranom hadisu. Međutim, neke detalje treba pojasniti. Tesbih namaz klanja se kao ikindijski ili jacijski sunnet, sa jednim selamom, po imamir09;eazamu Ebu Hanifi, ili dva selama po imami Šafiji. Neka ulema preporučuje dva selama, ako se klanja noću, odnosno jedan ako se klanja danju.

Po Tirmizijinoj predaji, shodno tumačenju Ibnulr09;Mubareka, prvi tesbih “Subhānallāhi, velr09;hamdulillāhi ve lā ilāhe illallāhu vallāhu ekber, 15 puta,” uči se neposredno poslije Subhanke, na prvom, odnosno trećem rekatu, tj. prije bismille na drugom, odnosno četvrtom rekatu, a drugi tesbih “Subhānallāhi, velr09;hamdulillāhi ve lā ilāhe illallāhu vallāhu ekber, 10 puta”, uči se poslije sure na prvom odnosno trećem rekjatu, s tim da se poslije druge sedžde ne uči tesbih od 10 puta. To je na jednom rekatu 75 puta (25 stajanje, 10 ruku, 10 stajanje poslije rukua, 10 prva sedžda, 10 između dvije sedžde i 10 druga sedžda), ukupno 300 puta.

Mora se strogo voditi računa o broju izgovorenih tesbiha, jer se ne preporučuje sehvir09;sedžda u slučaju manjka. Najbolje je da bude 300 u potpunosti, ni više ni manje, što se može postići samo potpunom koncentracijom.

Imami Gazalija preporučuje da se ovome tesbihu dodaje: lā havle ve la kuvvete illā billāhil-’Alijjil-’Azīm, ističući da se ovaj namaz može klanjati uvijek, osim u vremenu kada je klanjati mekruh.

Na rukuu i sedždi učiće se uobičajno tri puta Subhāne Rabbijel-’Azīm, odnosno Subhāne Rabbijel-’E’alā, a zatim ovaj tesbih 10 puta.

Dr. Zuhajli kaže da ne bi trebalo brojati tesbihe prstima, ako je klanjač u mogućnosti da precizno broji u mislima.

Ova nafila se, kao i ostale, mogu, ponekad, klanjati i u džematu. Vrijednost nafile će sigurno biti veća, ukoliko se klanja uz ramazan, petkom itd.

Pobožnjak (zahid) Ebu Osman el-Hajri kaže: “Nisam vidio da ima išta bolje za nedaće, teškoće i brige od tesbih namaza.” Ibnulr09;Mubarek ističe: “Tesbih namaz je poželjan i bilo bi dobro da se uobičaji klanjati u svakoj prilci. Ne bi ga trebalo zapostavljati.”

Molimo Allaha Uzvišenog da nam olakša puteve i sredstva približavanja Njemu. AMIN!


Es-selamualejkum!
Autor RE: ISLAMSKE TEME I HADISI
Hasko
Član

Komentari: 466
Lokacija:
Registrovan: 19.05.08
Upisano u 01-09-2010 23:45

Es-selamualejkum!

Evo nam zadnjih 10 dana mubarek Ramazana pa pokusajmo ih iskoristiti onako kako ko
ima sto vecu mogucnost.
Nafile su namazi koji se mogu uvjek klajati ale eto insan ko veli zanje su noci Ramazana
A kod nas je bio adet u Bosni da se ti noci placaju; vitre,zekjat, djeli sadaka i malo vise
klanja nego obicno.Pa bujrum, evo par nafila a Bogami nrzte sei redovni namaza.
Allah sz.s. vam ukabulio svaki namaz i udovojlio svakoj vasoj dovi koja je ispravna!
AMIN AMIN AMIN.

DOBROVOLJNI NAMAZI (NAFILE)

Evo nekoliko stvari vezanih za dobrovoljne namaze, nafile. Želje li bih ovom prilikom napomenuti da svaki insan dođe ponekad u situaciju kada pomisli da nema rješenja za pojedine životne probleme, kada mu je teško, kada je ubijeđen da ga niko ne voli, kada osjeća da ga napadaju zle sile, kada je uplašen, kada…. Danas ćemo se ponovno podsjetiti na zikr, na mehleme koji se nalaze u nafila namazima i kojima se trebamo povremeno ili stalno oblagati, klanjajući i praktikujući ovaj duševni i duhovni lijek. Dobrovoljni namazi se obično sastoje od dva rekata , a može se klanjati i više rekata, tako da predajemo selam na svaka dva rekata. Klanja se baš kao i sabahski sunet.

Ima puno koristi od nafila namaza. Pored ostalih koristi, dobrovoljni namazi su i uzrok ulaska u Džennet. Prenosi se da je Rebia' ibn Ka'b zatražio od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da bude sa njim u Džennetu pa mu je on odgovorio da što više čini sedždu, tj. da što više klanja dobrovoljni namaz. (Muslim). Nafila-namazi donose bereket u kuću onoga ko ih često obavlja. Poslanik, alejhis-selam, je savjetovao da se nafile klanjaju kod kuće za što imam Nevevi kaže da je jedna od koristi toga i povećanje bereketa u kući u kojoj se namaz često klanja.


Kao i mnoge vrste ibadeta tako se i namaz dijeli na obavezni (farz) i dobrovoljni (nafila-namaz).

Možemo slobodno kazati da su nafila-namazi jedna od mogućnosti koje islam pruža svojim sljedbenicima da povećaju svoja dobra djela i svoje stepene u Džennetu. Ali, njihova važnost se ne ogleda samo u tome, nego će se na Sudnjem danu nafilama upotpunjavati nepotpuni farzovi. Prenosi Temim ed-Darijj da je Allahov Poslanik, alejhis-salatu ves-selam, rekao: ''Prvo za što će čovjek odgovarati je namaz, pa ako bude potpun tako će se i primiti, a ukoliko bude manjkav, reći će Uzvišeni Allah melekima: 'Pogledajte da li Moj rob ima nafila, pa njima upotpunite farzove…''' (Ebu Davud). Pored toga, nafila-namazima se podižu stepeni vjernika kod Allaha. Prenosi se da je Poslanik, alejhis-salatu ves-selam, rekao: ''Što više namaz obavljaj, jer svaki put kada učiniš sedždu Allah ti poveća deredžu (stepen)…'' (Muslim)

Dobrovoljni namazi su i uzrok ulaska u Džennet. Prenosi se da je Rebia' ibn Ka'b zatražio od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da bude sa njim u Džennetu pa mu je on odgovorio da što više čini sedždu, tj. da što više klanja dobrovoljni namaz. (Muslim).

Nafila-namazi donose bereket u kuću onoga ko ih često obavlja. Poslanik, alejhis-selam, je savjetovao da se nafile klanjaju kod kuće za što imam Nevevi kaže da je jedna od koristi toga i povećanje bereketa u kući u kojoj se namaz često klanja. Dobrovoljni namazi su i uzrok Allahove ljubavi prema čovjeku. U poznatom hadisi-kudsijju napominje se da su Allahu najdraža djela farzovi koje je propisao, a da Mu se čovjek vjernik neprestano približava nafilama sve dok ga Allah ne zavoli. ( Buharija).

1. TEHIJJETU-L-MESDŽID, jer je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: »Kada neko od vas uđe u džamiju neka nipošto ne sjeda dok ne klanja dva rekata.« (Buharija i Muslim)

2. SALATU-D-DUHA koji se sastoji od četiri do osam rekata (čije vrijeme počinje kada sunce odskoči za jedno koplje i traje do zevala). O njemu je Poslanik, s.a.v.s., rekao: »Uzvišeni Allah govori: 'O sine Ademov, klanjaj radi Mene četiri rekata početkom dana, pa ću te čuvati do kraja dana.'«



3. TERAVIH-NAMAZ koji se klanja u mjesecu ramazanu. O njemu je Allahov Poslanik, s.a.v.s, rekao: »Ko uz ramazan klanja (teravih-namaz) vjerujući se (nagradi), biće mu oprošteni ranije počinjeni grijesi.« (Buharija)

4. DVA REKATA NAMAZA POSLIJE UZIMANJA ABDESTA za koje je Allahov Poslanik, s.a.v.s, rekao: »Koji god musliman propisno i pažljivo uzme abdest, Allah će mu između njega i namaza koji slijedi oprostiti grijehe.« (Muslim)

5. DVA REKATA NAMAZA U MAHALSKOJ DŽAMIJI PO POVRATKU SA PUTA koja je redovno klanjao i Allahov Poslanik, s.a.v.s. U tom smislu Ka'b b. Malik, r.a., pripovjeda: »Kada bi se vratio sa puta, prvo što bi Vjerovjesnik, s.a.v.s., uradio bilo je da ode u džamiju i u njoj klanja dva rekata.« (Buharija i Muslim)

6. DVA REKATA ZA POKAJANJE za koja je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: »Nema toga čovjeka koji nešto pogriješi, (pa se pokaje), ustane, uzme abdest, klanja dva rekata i zamoli Allaha da mu oprosti, a da mu Allah neće oprostiti.«

7. DVA REKATA PRIJE AKŠAMSKIH FARZA za koja je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: »Klanjajte (ih) prije akšama!« To je ponovio dva puta, a treći put je dodao: »Ko hoće.« (Buharija)

8. DVA REKATA ISTIHARA-NAMAZA za koji je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: »Kada neko od vas namjerava da se odluči za kakav važan posao, neka pored farz-namaza klanja još dva rekata, a zatim zamoli: Allahumme, inni este'hiruke bi'ilmike ve estakdiruke bikudretike, ve es'eluke min fadlike-l-azimi, fe inneke takdiru ve la akdiru, ve ta'lemu ve la a 'lemu, ve ente 'allamul-gujub! Allahumme in kunte ta'lemu enne hazel-emre hajrun li fi dini ve me'aši ve 'akibeti emri ev adžili emri ve edžilihi fakdirhu li ve jessirhu li summe barik li fihi, ve in kunte ta'lemu enne haze-l-emre šerrun li fi dini ve me'aši ve 'akibeti emri, ve edžilihi fasrifhu 'anni vasrifni 'anhu vakdir lijel-hajre hajsu kane, summe erddini bihi! /

»Allahu, tražim od Tebe izbor Tvojim znanjem i tražim pomoć, pomoću Tvojom i tražim da me obaspeš velikom dobrotom Tvojom, jer Ti si (sve) kadar, a ja nisam, Ti znaš, a ja ne znam, jer Ti sve tajne dobro znaš. Ja rabbi, ako je prema Tvom znanju ova stvar za mene, u pogledu moje vjere, dunjaluka, moje sadašnjosti i budućnosti dobra, Ti mi je odredi i olakšaj mi je, učini sretnom i blagoslovljenom. A ako je prema Tvom znanju ova stvar za mene loša u pogledu moje vjere, dunjaluka, moga života, moje sadašnjosti i budućnosti, otkloni je od mene, odvrati me od nje, i odredi za mene dobro gdje god to bude i zadovolji me s tim!« (Buharija)

Svoju potrebu (želju) treba spomenuti kod riječi enne haze-l-emre / »da je ova stvar…«

9. SALATU-L-HADŽE. Klanja se u slučaju kada musliman ima kakvu želju ili potrebu, pri čemu uzme abdest, klanja dva rekata i zamoli Allaha, dž.š., da mu je ispuni. U vezi sa ovim namazom Allahov Poslanik, s.a.v.s., je rekao: »Ko lijepo i pažljivo uzme abdest, klanja lijepo dva rekata i zamoli Allaha za kakvu potrebu, Allah će mu je sigurno, prije ili kasnije, ispuniti.«

Es-selamualejkum!
Autor RE: ISLAMSKE TEME I HADISI
Hasko
Član

Komentari: 466
Lokacija:
Registrovan: 19.05.08
Upisano u 02-09-2010 21:48

Es-selamualejkum!

http://hepek.com/mlivo/KuranNauka/KuranNauka.htm#30u2



Es-selamualejkum!
Autor RE: ISLAMSKE TEME I HADISI
Hasko
Član

Komentari: 466
Lokacija:
Registrovan: 19.05.08
Upisano u 05-09-2010 23:43

Es-selamualejkum!


BESJEDA I KADERSKA DOVA
REISU-L-ULEME DR. MUSTAFE CERIĆA
GAZI HUSREVBEGOVA DŽAMIJA

(ramazan 27, 1431/septembar 5, 2010)

Eto zašto je ova noć - Lejletu-l-kadr bolja od hiljadu mjeseci - u njoj je tačno prije četrnaest stoljeća, tačnije 610. god. po Mīladu u pečini Hira, nadomak Mekke, Uzvišeni Allah preko meleka Džibril-i Emina objavio prve riječi Posljednjeg zavjeta (Kur'ana), koji je potvrdio ono što je Allah dž.š., objavio u Starom zavjetu (Tevratu) i Novom zavjetu (Indžilu). - To je Kur'an koji pokazuje pravi put, i vjernicima koji su dobročinitelji donosi radosnu vijest da ih čeka nagraada velika (Kur'an, 17:9). إنَّ هَـذَا الْقُرْآنَ يِهْدِي لِلَّتِي هِيَ أَقْوَمُ وَيُبَشِّرُ الْمُؤْمِنِينَ الَّذِينَ يَعْمَلُونَ الصَّالِحَاتِ أَنَّ لَهُمْ أَجْرًا كَبِيرًا .

To je Kur'an u kojem je lijek i milost za vjernike: - Ono što Allah objavljuje u Kur'anu lijek je za srce i blagodat za dušu vjernicima... (Kur'an, 17:82) وَنُنَزِّلُ مِنَ الْقُرْآنِ مَا هُوَ شِفَاء

َرَحْمَةٌ لِّلْمُؤْمِنِينَ
To je Kur'an koji je neponovljiv ni na koji način: - I kad bi se svi ljudi i džinnovi udružili da sačine jedan ovakav Kur'an, oni to ne mogu pa ma koliko jedni drugima pomagali (Kur'an, 17:88) قُل لَّئِنِ اجْتَمَعَتِ الإِنسُ وَالْجِنُّ عَلَى أَن يَأْتُواْ بِمِثْلِ هَـذَا الْقُرْآنِ لاَ يَأْتُونَ بِمِثْلِهِ وَلَوْ كَانَ بَعْضُهُمْ لِبَعْضٍ ظَهِيرًا

To je Kur'an, kojeg: - Allah objavljuje ne da se mučiš, već da bude pouka onome koji je svjestan da je to objava Stvoritelja Zemlje i nebesa visokih, Milostivi, koji upravlja svemirom svim (Kur'an, 20:1-5)

طه .مَا أَنزَلْنَا عَلَيْكَ الْقُرْآنَ لِتَشْقَى إِلَّا تَذْكِرَةً لِّمَن يَخْشَى. تَنزِيلًا مِّمَّنْ خَلَقَ الْأَرْضَ وَالسَّمَاوَاتِ الْعُلَى. الرَّحْمَنُ عَلَى الْعَرْشِ اسْتَوَى.

To je Kur'an u kojem: - Allah navodi primjer za svaku stvar da bi pouku primili oni koji su savjesni (Kur'an, 39:27) وَلَقَدْ ضَرَبْنَا لِلنَّاسِ فِي هَذَا الْقُرْآنِ مِن كُلِّ مَثَلٍ لَّعَلَّهُمْ يَتَذَكَّرُونَ
To je Kur'an koji: - Da je kakvom brdu objavljen, vidio bi kako se brdo trese i raspada iz strahopoštovanja pred Allahom. Ovi primjeri se navode ljudima da bi razumjeli (Kur'an, 59:21). لَوْ أَنزَلْنَا هَذَا الْقُرْآنَ عَلَى جَبَلٍ لَّرَأَيْتَهُ خَاشِعًا مُّتَصَدِّعًا مِّنْ خَشْيَةِ اللَّهِ وَتِلْكَ الْأَمْثَالُ نَضْرِبُهَا لِلنَّاسِ لَعَلَّهُمْ يَتَفَكَّرُونَ

To je Kur'an koji potvrđuje istinu o deset Božjih zapovijedi: 1) Vjeruj u jednoga Boga; 2) budi dobar prema roditeljima; 3) nemoj ubijati djecu iz straha od siromaštva, jer Aallah obskbljuje i vas i njih; 4) budi moralan u javnom i privatnom životu; 5) nemoj ubiti nevina čovjeka; 6) nemoj uzimati imetak jetima - siročadi; 7) pravedno sudi; 8) pravedno govori pa makar se radilo o tvom najbližem; 9) ispuni položeni zavjet pred Uzvišenim Bogom; i 10) idi pravim, glavnim putem i nemoj se hvatati puteljaka koji te odvajaju od zajednice! (Kur'an, 6:151-153)

قُلْ تَعَالَوْاْ أَتْلُ مَا حَرَّمَ رَبُّكُمْ عَلَيْكُمْ أَلاَّ تُشْرِكُواْ بِهِ شَيْئًا وَبِالْوَالِدَيْنِ إِحْسَانًا وَلاَ تَقْتُلُواْ أَوْلاَدَكُم مِّنْ إمْلاَقٍ نَّحْنُ نَرْزُقُكُمْ وَإِيَّاهُمْ وَلاَ تَقْرَبُواْ الْفَوَاحِشَ مَا ظَهَرَ مِنْهَا وَمَا بَطَنَ وَلاَ تَقْتُلُواْ النَّفْسَ الَّتِي حَرَّمَ اللّهُ إِلاَّ بِالْحَقِّ ذَلِكُمْ وَصَّاكُمْ بِهِ لَعَلَّكُمْ تَعْقِلُونَ. وَلاَ تَقْرَبُواْ مَالَ الْيَتِيمِ إِلاَّ بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ حَتَّى يَبْلُغَ أَشُدَّهُ وَأَوْفُواْ الْكَيْلَ وَالْمِيزَانَ بِالْقِسْطِ لاَ نُكَلِّفُ نَفْسًا إِلاَّ وُسْعَهَا وَإِذَا قُلْتُمْ فَاعْدِلُواْ وَلَوْ كَانَ ذَا قُرْبَى وَبِعَهْدِ اللّهِ أَوْفُواْ ذَلِكُمْ وَصَّاكُم بِهِ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُونَ. وَأَنَّ هَـذَا صِرَاطِي مُسْتَقِيمًا فَاتَّبِعُوهُ وَلاَ تَتَّبِعُواْ السُّبُلَ فَتَفَرَّقَ بِكُمْ عَن سَبِيلِهِ ذَلِكُمْ وَصَّاكُم بِهِ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ.

Stoga, ova mubarek noć Lejletu-l-kadra nije svećana samo po tome što u njoj osjećamo posebnu milost i blagost koja dolazi sa neba zato što je bolja od hiljadu mjeseci, već i zato što u ovoj mubarek noći osjećamo da prolazimo kroz četrnaest stoljeća u kojima su prepoznatljive četrnest kur'anskih vrijednosti bez kojih svijet ne bi bio ono što jeste u svom napredovanju, a to su: 1) Istina Kur'ana (el-Haqq); 2) moralni kodeks ili ljudski život prema jasnim etičkim normama (el-Šerī'ah); 3) čovjekov razum - dar Božiji (el-'Aql); 4) Božja jednoča (el-Tewhīd), 5) vjera ili sigurnost (el-Imān); 6) pokornost Bogu i miroljubivost prema čovjeku (el-Islām); 7) dobročinstvo ili požrtvovnost za opće dobro (el-Ihsān); 8) čovjek ili čovjekoljublje (el-Insān); 9) čovjekova osobnost ili samosvjesnost (el-Nefs); 10) nauka ili prosvjetiteljsvo (el-'Ilm); 11) maral i etika (el-Ahlāk), 12) ljudska zajednica ili bratska solidarnost (el-Ummet); 13) srednji inkluzivni ili inegrativni životni put čovjeka (el-Wesat); i 14) suživot, tolerancija i kultura dijaloga (el-Hiwār).

To su četrnaest kur'anskih poruka, koje ni jednoga trenutka nisu izgubile na važnosti, posebno ne danas kad čovjek traži alternativu svom ponašanju kako bi izbjegao samouništenje od nuklearnog rata, kako bi se spasio od prirodnog haosa izazvanog čovjekovom pohlepom, čovjekovim nemarom i čovjekovim nemoralnim životom, i kako bi zaustavio glad i bijedu velikog dijela ljudskog roda zbog nestašice u vodi i hrani a sve zbog ljudske prekomjerne upotrebe ili zloupotrebe prirodnih zaliha za život na Zemlji.

Zato smo mi većaras u Gazi Husrevbegovoj džamiji u ovoj mubarek noći da zajednički proučimo dovu za naš i spas svakog čovjeka, svakog života na Zemlji:

Bismillahir-rahmanir-rahim

Bože, uputu Tvoju tražimo da naša srca zbližiš, da nas skupiš i sjediniš i da nam međusobno povjerenje povratiš! Molimo Te, Bože, da nam osnažiš vjeru, da čuvaš odsutnog i uzdigneš prisutnog, da nam svojom milošću, Bože, ukrasiš naša djela i izbijeliš naša lica, da nas nadahneš Tvojom dobrotom i sačuvaš od svakog zla!

Bože, molimo Te da na ispitu prođemo i da se nađemo u društvu Tvojih izabranika - šehida, onih koji su sretni, oni koji su u društvu vjerovjesnika, onih koji su uspješni i spašeni!

Bože, uputi nas na pravi put i učini nas da i mi druge upućujemo na pravi put s kojim si Ti zadovoljan. Bože, nemoj da budemo na krivom putu i nemoj da druge upućujemo na krivi put s kojim Ti nisi zadovoljan!

Bože, podari nam Tvoga nura u našim srcima i u našim dušama, daj nam Tvoga nura u našim ušima, u našim očima, u našim osjećanjima, na našim čehrama, u našoj krvi, u našim kostima, u našim rukama. Neka nam Tvoje svjetlo bude s naše desne i lijeve strane, ispred i iza nas, iznad i ispod nas. Bože, nek Tvoj nur bude svuda oko nas da ne posrnemo i ne pokleknemo na putu dobrote, mira i sreće za nas i za sve ljude dobre volje.

Bože, molimo Te hurmetom ove mubarek noći da našoj porodici, rodbini, poznanicima i prijateljima ako su bolesni vratiš zdravlje, ako su dužni pomogneš da otplate dug, ako su tužni da im vratiš osmjeh u srcu i na licu, ako su siromašni da ih oslobodiš siromaštva, ako su poniženi da im vratiš dostojanstvo, ako smo im nažao učinili da nam oproste, a ako su oni nama učinili nepravdu, Bože, olakšaj nam da im hurmetom ove mubarek noći oprostimo!

Bože, Svemoćni, uputi nas i vodi nas putem istine i pravoga puta sa blagoslovom Kur'ana Časnoga i sa mudrošću onoga kojeg si poslao kao milost cijelome svijetu. Smiluj nam se Milostivi, budi nam blag Plemeniti i oprosti nam grijehe Samiloni Bože tako ti Tvoje vječne dobrote.

Bože, uljepšaj nas kur,anskom ljepotom, oplemeni nas kur,anskom dobrotom, obuci nas kur'anskom odjećom, uvedi nas u Džennet kur'anskim svjedokom, sačuvaj nas od svake dunjalučke i ahiretske nevolje kur'anskom čistočom!

Bože, neka nam Kur'an na dunjaluku bude drug, u kaburu neka nam Kur'an bude saputnik, na ahiretu neka nam Kur'an bude branitelj, na životnom putu nek nam Kur'an bude svjetlo, u Džennetu neka nam Kur'an bude prijetelj, od vatre neka nam Kur'an bude zaštitnik i u svim dobrim djelima neka nam Kur'an bude vodič sa Tvojim blagoslovom i Tvojom neizmjernom dobrotom!

Bože, uputi nas kur'anskom uputom, spasi nas od vatre kur'anskom dobrotom, uvečaj nam čast kur'anskom vrlinom i spasi nas od grijeha kur'anskom učenošću!

Bože, očisti naša srca od nemorala, pokri naše sramote zbog našeg nemara, izlijeći našu bolesnu rodbinu i prijatelje, olakšaj nam dugove, osvjetli nam lica, smiluj se našim očevima, oprosti grijehe našim majkama, obnovi snagu naše vjere, osnaži naše mjesto na dunjaluku, ometi one koji nas ne vole i udalji od nas one koji nam zlo žele! Omili nam sve ljude dobre volje i bribliži nas onima koji nas vole!

Bože, sačuvaj nam našu porodicu, naš imetak, naš dom i našu domovinu od svih nevolja, bolesti i patnji. Bože, osnaži nam volju, učvrsti nam slogu i omili nam život u zajedništvu sa svim ljudima dobre volje i ne daj, Bože, da se u dobru posilima a u iskušenjima pokleknemo, tako ti svetosti ove mubarek noći Lejletu-l-kadra koja je bolja od hiljadu mjeseci!

***
Murad dova

Bože, ja tražim dobro u Tvom znanju i tražim moć u Tvojoj svemoći, jer Ti sve znaš, a ja ne znam. Ti sve možeš, a ja ne mogu. Ti znaš sve tajne ovoga i drugoga svijeta.

Bože, Ti zanaš ako je moj murad dobar za moju vjeru, moj život i moju smrt, pa Te molim da me u tome osnažiš, da mi olakšaš da mi se murad ostvari i da mi ga Ti, Bože, blagosloviš.

Ali, Ti, Bože, znaš i ako je moj murad zlo za moju vjeru, za moj život i za moju smrt, pa Te molim, Bože, ako je to tako, da me od tog murada udaljiš i da taj murad od mene okreneš, te da mi omogućiš da uvijek budem tamo gdje je dobro za mene, za moju porodicu, moj dom i moju domovinu.

Bože, neka je naša zadnja dova velika hvala i zahvala Tebi na svakom halu i na svakom malu! Amin!

Es-selamualejkum!
Autor RE: ISLAMSKE TEME I HADISI
Hasko
Član

Komentari: 466
Lokacija:
Registrovan: 19.05.08
Upisano u 07-09-2010 06:32
Es-selamualejkum!


Rastanak s ramazanom

U posljednjim danima ramazana, u danima kada ramazan najavljuje svoj odlazak, možemo samo kazati: Subhanallah! Kako se brzo završi! Kako su brzo prošli ramazanski dani i noći! Kao da su jesenji listovi koje uhvati vjetar sudbine! A nije li cijeli život išta drugo do nekoliko trenutaka? Da, život je zaista samo san, a vječnost i neprolaznost pripada samo Onome koji je vječan: ''Sve što je na Zemlji prolazno je, ostaje samo Gospodar tvoj, Veličanstveni i Plemeniti...'' (Er-Rahman, 26-27)

Mjesec ramazan, gdje je! Nije li prije nekoliko trenutaka bio s nama? Nije li ispunjavao naše uši i oči? Nije li on bio govor naših minbera, ukras naših minareta, roba naših pijaca, predmet naših razgovora, život naših džamija? A gdje je sada? Evo ga, kida posljednji konac, da ga izvuče s našeg obzorja, evo ga bori se sa posljednjim dahom i hoće da ga ispusti pred nama. Dakle, vrijeme naše intenzivne bogobojaznosti je prošlo. Svi smo Allahovi i svi se Njemu vraćamo!

Hej ramazanu!.. Kako je velika razlika između dana tvoga dolaska i dana tvoga odlaska. Dočekali smo te otvorenih očiju i srca, dočekali smo te s radošću, veseljem i nadom. Željeli smo da nam dođe tvoja čistota u kojoj će plivati naše duše, jer su bile okorjele i sasušene. Obradovali smo se času tvoga dolaska, jer je to značilo pomirenje s našim Gospodarom od koga smo dugo bili okrenuti. Koliko smo željeli da ti budemo vjerni, koliko smo se nadali da ćemo iskoristiti tvoje dobročinstvo.

A danas kad se s tobom opraštamo, duše su nam pune bojazni i stida, pune žaljenja i tuge. Ne znamo koliko smo ti bili vjerni, ne znamo koliko smo ostvarili tvoju nadu. Da mi je znati kako si nas našao i kakva si sjećanja ponio sa sobom? Jesi li primio izvinjenje onih koji su se izvinjavali? Jesi li zadovoljan postom postača? Je li ti se dopao namaz klanjača?

Kako je samo veliki broj onih koji su ti se pravdali svojim poslovima i obavezama. Kako je veliki broj onih koji su ti se ispričavali svojom slabošću i bolešću. Ali, Boga mi, niti su im tijela bila bolesna, niti su bili slabi. U pitanju je bolest srca, niskost duše i slabost volje. Iznevjerila ih je njihova odlučnost, pa nisu ni pokušali da savladaju prepreku, već su pobjegli s bojnog polja prije same bitke i tako su sami sebe osudili na propast. Ostavi ih sada neka trpe gorčinu bola i gutaju ljutinu kajanja kad vide da su im drugovi, koji su se upustili u iskušenje, izašli kao pobjednici i ništa im ne fali, ustvari, to iskušenje samo im je povećalo iman i pojačalo snagu, te pokazalo da su im strahote kojima su bili plašeni, samo obične varke i šejtanska zavođenja.

Ramazanu!
Reci onima koji su ovaj put ostali zavedeni da ne dozvole da budu obmanjeni i drugi put! Na odlasku im reci: ''Onaj ko je propustio priliku u mojim danima, neka je nadoknadi u drugim! Reci im da su vrata pokajanja širom otvorena: ''Onaj ko kakvo zlo učini ili se prema sebi ogriješi pa poslije zamoli Allaha da mu oprosti – naći će da Allah prašta i da je milostiv.'' (En-Nisa, 110)

Ramazanu, bojim se da mnogim postačima i klanjačima u svoju bilježnicu nisi zabilježio gore stvari nego što si zabilježio mnogima koji nisu ni postili ni klanjali, jer davno je rečeno: ''Mnogi grijesi koji donose poniznost i skrušenost bolji su od pokornosti koja vodi oholosti i veličini.'' Zato, ako nepostači priznaju svoj grijeh i donesu odluku da će se popraviti, imaju pravo da se Allahu obrate pokajanjem. A što se tiče onih oholih koji misle da su lišavanjem hrane i pića ispunili sve svoje obaveze i dužnosti prema Tebi, ali se za vrijeme posta nisu odvikli od ogovaranja i drugih pogubnih grijeha, oni, uistinu, griješe. Pokajanje je daleko od njih, jer oni čak i ne smatraju da su grješni.

Zato iskoristimo ove posljednje trenutke ramazana i očistimo svoja srca iskrenim pokajanjem. Dignimo svoje ruke i ponizno zamolimo: ''Gospodaru naš, mi smo čuli glasnika koji poziva u iman: 'Vjerujte u Gospodara vašeg!' – i mi smo mu se odazvali. Gospodaru naš, oprosti nam grijehe naše i pređi preko ružnih postupaka naših, i učini da poslije smrti budemo sa onima dobrima. Gospodaru naš, podaj nam ono što si nam obećao poslanicima Svojim i na Sudnjem danu nas ne osramoti! Ti ćeš, zaista, Svoje obećanje ispuniti!

Ispratimo ramazan, tog plemenitog gosta, onako kako se ispraća pravi gost. Znajte da se pravi gost ne ispraća samo selamima nego i vrijednim poklonima. Vrijedni poklon za našeg plemenitog gosta je sadekatul-fitr. On čisti naš post, on čisti naše duše, on čisti naša djela.

Na kraju molimo Allaha Uzvišenog da primi sva naša dobra djela, koja smo činili u ramazanu i da nam ne uskrati nagradu postača. Amin!

Priredio: Abdulvaris Ribo

Es-selamualejkum!
Stranica 3 od 6 < 1 2 3 4 5 6 >

Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Upamti me



Niste još član?
Registriraj se, beplatno je!

Zaboravili ste lozinku?
Nije problem, tražite novu.
Random Photo
NAJNOVIJE U KUHINJI
Ukupno recepata -=[25]=-
TROSTRUKI UŽITAK
RAMAZANSKA HALVA
Mali savjeti I dio
PILEĆA JUHA
Tacno vrijeme
Poruke
Morate biti prijavljeni.

bullet halil40Pogledaj sve porukice od ovoga posjetioca 
21/05/2016 00:19
Zdravo. Jal aktivna ova stranica

bullet administratorPogledaj sve porukice od ovoga posjetioca 
02/08/2015 20:53
Stranica je bila komplet zapustena, zahvaljujuci nekome. Uskoro ponovo i u novom ruhu, kao i sa novim sadrzajem.

bullet bbPogledaj sve porukice od ovoga posjetioca 
25/10/2013 19:29
sellam,malo si zapustio stranicu Jasko

bullet zlatanPogledaj sve porukice od ovoga posjetioca 
17/10/2013 02:19
kako mu je zena

bullet zlatanPogledaj sve porukice od ovoga posjetioca 
17/10/2013 02:19
sta je bilo sa mesudom ribom

bullet zlatanPogledaj sve porukice od ovoga posjetioca 
17/10/2013 02:17
doni sto se ne javljas sa novim vijestima

bullet zlatanPogledaj sve porukice od ovoga posjetioca 
17/10/2013 02:16
sta ima novoga u grapskoj

bullet dzoniPogledaj sve porukice od ovoga posjetioca 
27/08/2013 07:21
selam iz oblacne grapske..svi su na broju hvala bogu..svako dobro bosno i hercegovino...

Bullet Bullet

bullet alemkamenPogledaj sve porukice od ovoga posjetioca 
11/07/2013 12:12
Nek mirisu avlije

bullet dzoniPogledaj sve porukice od ovoga posjetioca 
11/07/2013 09:45
selam iz suncane i tople grapske..svi su na broju hvala bogu..svako dobro bosno i hercegovino..PS.11.07.2013..18 GODINA OD STRADANJA SREBRENICE..NEKA IM JE VJECNI RAHMET...

bullet dzoniPogledaj sve porukice od ovoga posjetioca 
30/06/2013 07:28
selam iz suncane grapske..danas su dzenaze HURTIC MEHMEDU I MURATOVIC OSMANU poslije ikindije namaza..rahmet im dusi..svako dobro bosno i hercegovino..

bullet dzoniPogledaj sve porukice od ovoga posjetioca 
21/06/2013 10:22
selam iz vrele i suncane grapske..svi su na broju hvala bogu,,svako dobro bosno i hercegovino..

bullet dzoniPogledaj sve porukice od ovoga posjetioca 
13/06/2013 07:24
selam iz oblacne grapske..svi su na broju hvala bogu..svako dobro bosno i hercegovino..

Online
Gosti: 4
Nema članova prisutnih

Registriranih: 2,145
Najnoviji: Olyrien
Media online
AUDIO - VIDEO po vasoj zelji

 

23,008,967 Jedinstvene posjete

Powered by PHP-Fusion © 2003-2005